Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Γι' αυτό ΠΡΕΠΕΙ να βάζεις όρια στο παιδί σου

Τράβα (κόκκινη) γραμμή! 


Μαρία Μυλωνά

Τι είναι τα όρια;

Στην ενήλικη ζωή κι εφόσον έχουμε μεγαλώσει ισορροπημένα, μπορούμε να αποφασίζουμε για το αν θέλουμε να ξεπεράσουμε τα όρια ή όχι, βάσει του ρίσκου που παίρνουμε, καθώς έχουμε την ικανότητα και την αναλυτική σκέψη να κρίνουμε πόσο βαριές θα είναι οι επιπτώσεις. Άρα, ατομικά ο καθένας ξεπερνώντας τα όρια, τα δικά του ή αυτά που του έχει θέσει το όποιο περιβάλλον, ορίζει το ποιος είναι, τι διεκδικεί και τι όχι, ποιοι άνθρωποι τον ενδιαφέρουν και ποιοι όχι και πόσο υπολογίζει, εκτιμά τον εαυτό του βάσει της όποιας κατάστασης ζει. Κι έτσι ορίζουμε την ταυτότητα μας.

Πηγαίνοντας στην παιδική ηλικία, οι γονείς πρέπει να θέτουν όρια στα παιδιά, όχι για να τα εξουσιάζουν, αλλά για να βοηθήσουν το παιδί τους να ορίσει την ταυτότητα του, την ύπαρξη του και να το βοηθήσουν να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο που ζουν και αναπτύσσονται.

Δυστυχώς, κάποιοι γονείς, ενδεχομένως γιατί βίωσαν κι εκείνοι μια έντονη και επίπονη παιδική ηλικία, είναι πιο αυστηροί στα όρια και στον τρόπο που συμπεριφέρονται στα παιδιά τους σε σχέση με άλλους. Εκεί πολλές φορές μπερδεύουμε, ως πληγωμένα ενήλικα παιδιά, την ανάγκη της οριοθέτησης με τη λανθασμένη διαχείριση των ορίων και νομίζουμε ότι τα όρια είναι κάτι σαν περιοριστικά μέτρα, σαν τιμωρία.

Τα όρια, όμως, μας μαθαίνουν πειθαρχία. Όταν οι γονείς μας προσπαθούσαν να μας εντάξουν σε ένα πρόγραμμα μέσα στην ημέρα, μας δίδασκαν να μάθουμε να πειθαρχούμε σε μία καθημερινότητα που όλοι έχουμε ανάγκη. Γιατί η καθημερινότητα μπορεί να ακούγεται βαρετή στην ενήλικη ζωή, αλλά δεν παύει να προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα, κάτι που, όσο κι αν όλοι θέλουμε να σπάμε τη ρουτίνα που και που, μας προσφέρει τη βάση για δημιουργία και εξέλιξη.

Επίσης, τα όρια μας μαθαίνουν να έχουμε αυτοσυγκράτηση, άρα και το χρόνο για τον εαυτό μας, να σκεφτούμε την αντίδραση μας και τη συμπεριφορά μας προς τους άλλους, αλλά ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό. Τα παιδιά λειτουργούν παρορμητικά, καθώς ακόμα δεν έχουν αναπτύξει την ικανότητα της αυτοσυγκράτησης. Τα συναισθήματά τους και ο τρόπος που τα εκφράζουν είναι ειλικρινή μεν, αλλά ακατέργαστα δε. Αν είχαμε την ίδια παρόρμηση στην ενήλικη ζωή το πιο πιθανόν είναι να είχαν απομακρυνθεί όλοι από κοντά μας.

Εξίσου σημαντικά είναι τα όρια που βάζουμε στους γύρω μας. Οι ανθρώπινες σχέσεις βασίζονται στο "δούναι και λαβείν". Δεν πρέπει όμως ούτε μόνο να παίρνουμε, αλλά ούτε μόνο να δίνουμε. Η υπερπροσφορά οποιασδήποτε μορφής προς τους άλλους μπορεί να μοιάζει μια όμορφη και ανθρώπινη κίνηση, αλλά την ίδια στιγμή εξαντλούμε τον εαυτό μας αφήνοντάς τον «απ έξω», καθώς δε μένει καθόλου χώρος, χρόνος και ψυχική δύναμη για εμάς προς τον εαυτό μας. Εξίσου, το να παίρνουμε μόνο από τους γύρω μας δείχνει μια συναισθηματική αδηφαγία που μπορεί να οφείλεται σε ανασφάλεια ή και την πεποίθηση ότι "μόνο εγώ αξίζω", που υποδηλώνει ένα ναρκισσισμό, δηλαδή έλλειψη ενσυναίσθησης.

Τα όρια μπορεί να φαίνονται δύσκολα και σκληρά πολλές φορές, όμως φέρνουν ισορροπία στις σχέσεις και στον εαυτό μας.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department