Γι' αυτό ΠΡΕΠΕΙ να βάζεις όρια στο παιδί σου - AllYou.gr

Search

Γι' αυτό ΠΡΕΠΕΙ να βάζεις όρια στο παιδί σου

Τράβα (κόκκινη) γραμμή! 

> ΠΑΙΔΙ ::
12 Ιουλίου 2016

Τι είναι τα όρια;

Στην ενήλικη ζωή κι εφόσον έχουμε μεγαλώσει ισορροπημένα, μπορούμε να αποφασίζουμε για το αν θέλουμε να ξεπεράσουμε τα όρια ή όχι, βάσει του ρίσκου που παίρνουμε, καθώς έχουμε την ικανότητα και την αναλυτική σκέψη να κρίνουμε πόσο βαριές θα είναι οι επιπτώσεις. Άρα, ατομικά ο καθένας ξεπερνώντας τα όρια, τα δικά του ή αυτά που του έχει θέσει το όποιο περιβάλλον, ορίζει το ποιος είναι, τι διεκδικεί και τι όχι, ποιοι άνθρωποι τον ενδιαφέρουν και ποιοι όχι και πόσο υπολογίζει, εκτιμά τον εαυτό του βάσει της όποιας κατάστασης ζει. Κι έτσι ορίζουμε την ταυτότητα μας.

Πηγαίνοντας στην παιδική ηλικία, οι γονείς πρέπει να θέτουν όρια στα παιδιά, όχι για να τα εξουσιάζουν, αλλά για να βοηθήσουν το παιδί τους να ορίσει την ταυτότητα του, την ύπαρξη του και να το βοηθήσουν να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο που ζουν και αναπτύσσονται.

Δυστυχώς, κάποιοι γονείς, ενδεχομένως γιατί βίωσαν κι εκείνοι μια έντονη και επίπονη παιδική ηλικία, είναι πιο αυστηροί στα όρια και στον τρόπο που συμπεριφέρονται στα παιδιά τους σε σχέση με άλλους. Εκεί πολλές φορές μπερδεύουμε, ως πληγωμένα ενήλικα παιδιά, την ανάγκη της οριοθέτησης με τη λανθασμένη διαχείριση των ορίων και νομίζουμε ότι τα όρια είναι κάτι σαν περιοριστικά μέτρα, σαν τιμωρία.

Τα όρια, όμως, μας μαθαίνουν πειθαρχία. Όταν οι γονείς μας προσπαθούσαν να μας εντάξουν σε ένα πρόγραμμα μέσα στην ημέρα, μας δίδασκαν να μάθουμε να πειθαρχούμε σε μία καθημερινότητα που όλοι έχουμε ανάγκη. Γιατί η καθημερινότητα μπορεί να ακούγεται βαρετή στην ενήλικη ζωή, αλλά δεν παύει να προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα, κάτι που, όσο κι αν όλοι θέλουμε να σπάμε τη ρουτίνα που και που, μας προσφέρει τη βάση για δημιουργία και εξέλιξη.

Επίσης, τα όρια μας μαθαίνουν να έχουμε αυτοσυγκράτηση, άρα και το χρόνο για τον εαυτό μας, να σκεφτούμε την αντίδραση μας και τη συμπεριφορά μας προς τους άλλους, αλλά ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό. Τα παιδιά λειτουργούν παρορμητικά, καθώς ακόμα δεν έχουν αναπτύξει την ικανότητα της αυτοσυγκράτησης. Τα συναισθήματά τους και ο τρόπος που τα εκφράζουν είναι ειλικρινή μεν, αλλά ακατέργαστα δε. Αν είχαμε την ίδια παρόρμηση στην ενήλικη ζωή το πιο πιθανόν είναι να είχαν απομακρυνθεί όλοι από κοντά μας.

Εξίσου σημαντικά είναι τα όρια που βάζουμε στους γύρω μας. Οι ανθρώπινες σχέσεις βασίζονται στο "δούναι και λαβείν". Δεν πρέπει όμως ούτε μόνο να παίρνουμε, αλλά ούτε μόνο να δίνουμε. Η υπερπροσφορά οποιασδήποτε μορφής προς τους άλλους μπορεί να μοιάζει μια όμορφη και ανθρώπινη κίνηση, αλλά την ίδια στιγμή εξαντλούμε τον εαυτό μας αφήνοντάς τον «απ έξω», καθώς δε μένει καθόλου χώρος, χρόνος και ψυχική δύναμη για εμάς προς τον εαυτό μας. Εξίσου, το να παίρνουμε μόνο από τους γύρω μας δείχνει μια συναισθηματική αδηφαγία που μπορεί να οφείλεται σε ανασφάλεια ή και την πεποίθηση ότι "μόνο εγώ αξίζω", που υποδηλώνει ένα ναρκισσισμό, δηλαδή έλλειψη ενσυναίσθησης.

Τα όρια μπορεί να φαίνονται δύσκολα και σκληρά πολλές φορές, όμως φέρνουν ισορροπία στις σχέσεις και στον εαυτό μας.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΕΓΩ

Γιατί δεν πρέπει να μιλάς στον προϊστάμενό σου για το στρες

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τη γκρίζα ζώνη στη σχέση σου με το αφεντικό σου.
FASHION TRENDS

5 χρωματικοί συνδυασμοί για να δοκιμάσεις τώρα

Τα αντίθετα έλκονται να ξέρεις…
BEAUTY NEWS

Αυτά τα κραγιόν θα γίνουν τα αγαπημένα σου

Δίνουν σχήμα και σμιλεύουν τα χείλη με λάμψη και ζωηρά χρώματα!
ΥΓΕΙΑ

Πως ο βελονισμός μπορεί να πολεμήσει τους πόνους περιόδου

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική υποστηρίζει ότι μπορεί με το βελονισμό να εξαλείψει πλήρως τα επώδυνα συμπτώματα της έμμυνου ρύσης.
ΠΑΙΔΙ

Η θηλάζουσα κούκλα που έγινε sold out σε λίγες ώρες

Μια μαμά από την Αυστραλία έκανε το χόμπι της επάγγελμα και... ξεπούλησε.
ΜΟΔΑ

3 fashion items που πρέπει να έχεις στη ντουλάπα σου τις γιορτές

Αυτά τα ρούχα πρέπει να υπάρχουν στην ντουλάπα σου!
×