Τα παιδιά - πρόσφυγες στην Ιορδανία διψούν για μάθημα - AllYou.gr

Search

Τα παιδιά - πρόσφυγες στην Ιορδανία διψούν για μάθημα

Η Ελληνική αποστολή της UNICEF, πέρασε μία ημέρα στoν μεγαλύτερο καταυλισμό της Ιορδανίας, όπου ζουν περίπου 80.000 Σύριοι πρόσφυγες. Ανάμεσα τους και παιδιά με όνειρα.

> ΠΑΙΔΙ ::
09 Νοεμβρίου 2016

Μπορεί να έχουν αφήσει το σπίτι τους, να έχουν ταλαιπωρηθεί και να βρίσκονται σε ξένη χώρα, όμως τα προσφυγόπουλα από τη Συρία έχουν δίψα για εκπαίδευση και μόρφωση. Αυτό διαπίστωσε από κοντά η αποστολή της UNICEF Ελλάδος, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στον μεγαλύτερο καταυλισμό Σύριων προσφύγων στο Ζαατάρι της Ιορδανίας. 

Μία ημέρα στην κατασκήνωση στην οποία ζουν περίπου 80.000 πρόσφυγες και η ξενάγηση στις τάξεις των προσφυγόπουλων, ήταν αρκετά για να διαπιστωθεί η καθημερινότητα των παιδιών σε αυτή τη γωνιά του κόσμου αλλά και η βαθιά τους επιθυμία να επιστρέψουν κάποια μέρα στην πατρίδα τους. 

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 21.500 παιδιά εγγεγραμμένα στα 9 σχολικά συγκροτήματα στο Ζαατάρι που λειτουργούν σε δύο βάρδιες με τάξεις για τα κορίτσια το πρωί και για τα αγόρια το απόγευμα. Κορίτσια και αγόρια παρακολουθούν προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας που υλοποιούνται για παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχολείο, ή επιθυμούν να προετοιμαστούν για πανεπιστημιακές σπουδές. Παρά το ότι υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για κάθε παιδί στον καταυλισμό, το ποσοστό εγγραφής είναι ακόμα περίπου 65% εξαιτίας των γάμων σε παιδική ηλικία, της παιδικής εργασίας και της στάσης των οικογενειών απέναντι στην εκπαίδευση.

Η επίσκεψη της UNICEF Ελλάδος στο Ζαατάρι, έγινε πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της UNICEF για την εκπαίδευση παιδιών που ζουν σε έκτακτες ανάγκες #Emergency Lessons. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν η Σοφία Τζιτζίκου, Πρόεδρος της UNICEF Ελλάδος, η Μαρί Κυριακού ως Πρέσβειρα της εκστρατείας στην Ελλάδα και η 15χρονη Πρέσβειρα Νέων της εκστρατείας στην Ελλάδα, Μαρία Ζούρα. Η Ελληνική αποστολή ήταν συνοδευόμενη από τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας της UNICEF Iορδανίας, Σαμίρ Μπαντράν,

Περίπου το 1 στα 4 παιδιά σχολικής ηλικίας παγκοσμίως - 462 εκατομμύρια - ζει σήμερα σε 35 χώρες που πλήττονται από κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων 75 εκατομμυρίων παιδιών που έχουν άμεση ανάγκη από εκπαιδευτική υποστήριξη.

Η εκστρατεία #EmergencyLessons έχει ξεκινήσει από το Μάιο και παρουσιάζει τις αληθινές εμπειρίες παιδιών που βιώνουν έκτακτες ανάγκες, σε χώρες όπως η Γουϊνέα, το Ιράκ, το Νεπάλ και η Ουκρανία. Οι προσωπικές τους ιστορίες, με τις εκπληκτικές προσπάθειες που κάνουν ώστε να αποκτήσουν εκπαίδευση, αποδεικνύει γιατί τα παιδιά μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν να μαθαίνουν. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, αυτές οι ιστορίες μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των #EmergencyLessons. Με αυτό τον τρόπο, ενισχύεται η ευαισθητοποίηση, η κατανόηση και η υποστήριξη ανάμεσα στους Ευρωπαίους. Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού έχει στόχο να προσεγγίσει 20 εκατομμύρια Ευρωπαίους, ιδιαίτερα εκείνους κάτω των 25 ετών, στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο και να τους εμπνεύσει να ενώσουν τις φωνές τους, εκ μέρους των εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων των οποίων η εκπαίδευση έχει διακοπεί εξαιτίας καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Αν επιθυμοεις να δεις περισσότερα και να συμμετέχεις στην εκστρατεία μπορείς να επισκεφτείς το www.gr.emergencylessons.eu    Ακολούθησε το allyou στο Instagram!