Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

6 τρόποι να κάνεις μαγικά τα Χριστούγεννα του παιδιού σου

Μερικές ιδέες για να βάλεις τη μαγεία των Χριστουγέννων στο σπίτι.



Όταν ήμουν μικρό παιδί θυμάμαι να πιστεύω στον Άγιο Βασίλη και στα χριστουγεννιατικα δώρα του. Προσπαθούσα να καταλάβω πώς προλαβαίνει σε ένα και μόνο βράδυ να τα μοιράσει και είχα πάντα την επιθυμία να τον περιμένω στα κρυφά για να τον δώ έστω και λίγο να τριγυρίζει στο σαλόνι μας… Ποτέ δεν τα κατάφερα όμως, γιατι με έπαιρνε ο ύπνος.

Τώρα ο ρόλος μου αλλάζει και αλλάζει και ο δικός σας. Σαν ενήλικας πλέον είναι στο χέρι μου να συνεχίσω τη μαγεία αυτή για το παιδί μου και να δω την σπίθα αυτή των Χριστουγέννων στα μάτια του.

Ο 4χρονος γιος μου φέτος, πιο συνειδητά πλέον, ζωγράφισε το γράμμα του για να το στείλουμε στον Άγιο Βασίλη μια και ακόμα δεν ξέρει να γράφει. Του ζήτησε 2 πληγωμένους δεινόσαυρους και ένα ηφαίστειο.

Πολλοί φίλοι γονείς δεν επιθυμούν να διηγούνται την ιστορία του Αγίου Βασίλη στα παιδιά τους γιατί νιώθουν ότι τους λένε ψέμματα. Άλλοι, δεν θέλουν τα παιδιά τους να το χάσουν όλο αυτό και είναι μεγάλοι οπαδοί του εύσωμου παππούλη.

Μια νέα έρευνα που έγινε στην Αυστραλία, έδειξε οτι το 75% των παιδιών ηλικίας 4-12 πιστεύουν στον Άη Βασίλη. Το 91% των γονιών λένε οτι έχουν όμορφες παιδικές χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις απο την όλη αυτή προσμονή του και αυτό απο μόνο του είναι οτι πιο όμορφο και μαγικό που έχουν να θυμούνται απο την παιδική τους ηλικία.

Το σημαντικό είναι να γνωρίζετε οτι τα παιχνίδια φαντασίας και ρόλων παίζουν σπουδαίο ρόλο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή των παιδιών. Το να μπουν στην διαδικασία να ετοιμάσουν τα μπισκότα και το γάλα για την επίσκεψη του Αη Βασίλη, το να γράψουν το περιβόητο γράμμα, και να μπουν γενικότερα σε όλο αυτό το φανταστικό κλίμα των εορτών τους επιτρέπει να πειραματιστούν με διαφορετικούς τρόπους σκέψης, να εξερευνήσουν, να δοκιμάσουν ρόλους και ταυτότητες καθώς επίσης τα βοηθάει να δουν τον κόσμο με νέα μάτια, γεμάτα φαντασία και ελευθερία σκέψης.

Απο την άλλη θέλει και λίγο προσοχή το όλο θέμα γιατί πολλοί γονείς το παρακάνουν με το θέμα του “μόνο αν είσαι καλό παιδί θα έρθει ο Άγιος Βασίλης”.

Η αγάπη “υπο όρους” και το κάθε τι που λειτουργεί “υπο όρους” προκειμένου τα παιδιά να έχουν την επιθυμητή συμπεριφορά μπορεί να έχει αρνητική επίδραση και όσο μεγαλώνουν να επηρεάσει και τις μελλοντικές τους σχέσεις.

Αν είναι λοιπόν να μπείτε στην μαγεία των Χριστουγέννων και θέλετε να την μεταφέρετε και σπίτι σας κάντε το μαγικά, με καλή διάθεση και ανιδιοτέλεια, θυμηθείτε τον εαυτό σας παιδί και απλά κοιτάχτε να το απολαύσετε μαζί με τα παιδιά σας χωρίς να αφήσετε να περάσει ούτε στιγμή χωρίς την “σπίθα” στα μάτια σας.

Μερικές ιδέες για να βρείτε κι εσείς με τη σειρά σας άλλες δικές σας ιδέες προσαρμοσμένες στα γούστα όλης της οικογένειας.

1. Ψήστε μπισκότα. Ναι, μπορεί να ακούγεται κοινό, ή έτσι κι αλλιώς να το κάνετε αυτό και εκτός γιορτών αλλά η μυρωδιά των μπισκότων, κέικ σε συνδυασμό με τις γιορτές προσθέτει αυτό το κάτι στην χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

2. Ακούστε χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Η μουσική, πόσο μάλλον, η γιορτινή μουσική αποτελεί το soundtrack των δικών σας γιορτών και το βασικό κλίμα του σπιτιού. Τα τραγούδια σε συνδιασμό με τον χορό προσφέρουν καλή και ευχάριστη διάθεση σε όλη την οικογένεια. Φτιάξτε το δικό σας playlist και πάρτε το παιδί σας για ένα γιορτινό χορό.

3. Δείτε χριστουγεννιάτικες ταινίες. Το να καθίσετε ένα βράδυ απο τις γιορτινές μέρες, με ένα μπολ ποπ-κορν, στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση και να δείτε οικογενειακές χριστουγεννιάτικες ταινίες είναι κάτι που θα προσθέσει εικόνα στις παιδικές αναμνήσεις!
Γράψτε όλοι μαζί τα γράμματα. Μπορείτε να το κάνετε σαν κοινή οικογενειακή δραστηριότητα και όλοι μαζί, και οι ενήλικες, να γράψετε τα γράμματα σας στον Αη-Βασίλη. Μπορείτε επίσης να ζωγραφίσετε με έντονα χρώματα τους φακέλους σας ώστε να είναι μοναδικοί!

4. Γίνε ο Spielberg των γιορτών. Σκηνοθέτησε και σχεδίασε το κάθε τι ώστε να λειτουργήσει πειστικά για τον ερχομό του άγιου Βασίλη. Δαγκώστε λίγο απο τα μπισκότα και πιείτε απο το γάλα που θα έχουν ετοιμάσει τα παιδιά γι αυτόν. Μπορείτε να βάλετε ένα μπωλ με νερό έξω κάπου στην βεράντα ή στον κήπο και να το έχετε γεμίσει με λίγο κόκκινο χρώμα και να το δούν τα παιδιά τυχάια την επόμενη μέρα ( …γιατί ήπιε νερό ο τάρανδος και η κόκκινη μύτη του ακούμπησε στο νερό και ξέβαψε λίγο….) Αφήστε την φαντασία σας ελέυθερη και σκηνοθετήστε το όλο σκηνικό και την πιο σημαντική τους στιγμή. Το αποτέλεσμα στο χαμόγελό τους θα σας ανταμείψει!

5. Αγοράστε glitter. Aν προσθέσετε glitter ή για αυτούς «μαγική χριστουγεννιάτικη σκόνη» σε όλα τα παραπάνω σίγουρα τα πάντα θα αποκτήσουν μια πιο μαγική διάσταση

6. Γίνε μαζί τους παιδί. Παίξε, γέλασε, απόλαυσε, αγάπησε, πολύ, πολύ, πολύ και αγκάλιασε πολύ γιατί η αγκαλιά εκτός απο μαγική είναι και θεραπευτική!
 

Ναταλί Σαμπά, MSc Aναπτυξιακή Ψυχολογία, Sussex University, Uk, Παιγνιοθεραπεύτρια

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Μοντεσσόρι στο σπίτι: 14 ανοιξιάτικες δραστηριότητες που θα λατρέψουν τα παιδιά

Αξιοποιήστε στο μάξιμουμ με τα παιδιά την πιο όμορφη εποχή του χρόνου

ΠΑΙΔΙ

5 φορές που οι γονείς δεν πρέπει να πουν «ναι» στα παιδιά τους

Πώς να πείτε στα παιδιά σας όχι, όταν είναι εντελώς απαραίτητο

ΠΑΙΔΙ

Φράσεις και συμπεριφορές που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε στην ανατροφή των παιδιών σας

Τι να αποφύγετε οπωσδήποτε στον τρόπο που μεγαλώνετε τα παιδιά σας

Προτεινόμενα

CELEBS

Μαρίνα Πατούλη: Η αποκάλυψη για την προσωπική ζωή κι η σχέση με τον γιο της

Αποκάλυψε ποια ήταν η χειρότερή της περίοδος

ΣΧΕΣΕΙΣ

3 ισχυρά μυστικά για μια λειτουργική και ικανοποιητική σχέση

Πώς να ερωτευτείς με θεμέλια που θα έχουν διάρκεια

CELEBS

Μαρίνα Σάττι - Η απάντηση για το: «Είχατε και στο χωριό σας ρεγκετόν»

Ευχαρίστησε τις τηλεοπτικές εκπομπές που προβάλλουν τη δουλειά της