Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

7 λόγοι να διαβάζεις παραμύθια στο παιδί σου

Βάλτε την ανάγνωση στην καθημερινότητα σας! Τα οφέλη είναι πολλά.



Η ανάγνωση αποτελεί ένα από τα βασικά παιδαγωγικά μέσα πραγματικής μόρφωσης ακόμα και για μεγάλους. Ανακαλύψτε γιατί ο καθένας από εμάς θα πρέπει να συμπεριλάβει το διάβασμα ως καθημερινή δραστηριότητα του παιδιού του.

Τι πρέπει να ξέρετε:

Η ανάγνωση μεγαλοφώνως θα ωφελήσει το παιδί σας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα για το υπόλοιπο της ζωής του. Εμπλουτίζει το λεξιλόγιο του, βοηθά στην ανάπτυξη της φαντασίας του, στην κατανόηση πολλών θεμάτων, και συμβάλλει στην βελτίωση της συγκέντρωσης του.

Διαβάστε μαζί όσο πιο συχνά μπορείτε, από πρωτοσέλιδα εφημερίδων το πρωί μέχρι παραμύθια πριν από τον ύπνο το βράδυ. Μπορείτε, επίσης, να προμηθευτείτε παιδικά βιβλία από την τοπική βιβλιοθήκη ή το βιβλιοπωλείο σας.

Ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν την ανάγνωση τόσο σημαντική και ωφέλιμη:

1. Διασκέδαση. Το παιδί ακούγοντας μια ιστορία δημιουργεί φανταστικούς κόσμους στο μυαλό του, κόσμους όπου όλα μπορούν να συμβούν. Επίσης, είναι μια κοινή σας απασχόληση οπότε με αυτό τον τρόπο μαθαίνετε και διασκεδάζετε παρέα.

2. Σύνδεση γραπτού και προφορικού λόγου. Η ανάγνωση ενός βιβλίου από τον γονέα βοηθά το παιδί να συνδέσει τον γραπτό με τον προφορικό λόγο. Οι άνθρωποι μιλούν και γράφουν με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, με αποτέλεσμα το παιδί μερικές φορές να ¨αγωνίζεται¨ να μεταφράσει το λόγο του σε προτάσεις. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία, πριν από τον ύπνο, μπορεί να αποδείξει τη δύναμη μιας καλογραμμένης πρότασης και να εμπνεύσει το παιδί να γράψει τις δικές του ιστορίες.

3. Επικοινωνία. "Που άκουσες αυτή τη λέξη;". Το παιδί απορροφά τις πληροφορίες που λαμβάνει καθημερινά σαν σφουγγάρι. Μαθαίνει λεξιλόγιο, αφήγηση, σύνταξη και ηθική από τις ιστορίες που ακούει. Μια δυναμική ιστορία μπορεί να διευρύνει την εκφραστική δεινότητα ενός παιδιού, να ενδυναμώσει τις γνωστικές του ικανότητες και εντέλει να τον βοηθήσει ουσιαστικά να επικοινωνεί με τους γύρω του.

4. Διεύρυνση πνεύματος. Το παιδί σας διαβάζοντας μια σειρά από βιβλία έχει την δυνατότητα να γράψει όλα τα είδη των ιστοριών. Θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικά είδη ώστε να εκφραστεί με τον καλύτερο τρόπο – ανάλογα την περίπτωση – τόσο γραπτά όσο και προφορικά.

5. Δημιουργικότητα και συγκέντρωση. Η τηλεόραση, με τη συνεχή κίνηση της κάμερας και την γρήγορη επεξεργασία των εικόνων μπορεί να οδηγήσει σε ένα παθητικό παιδί που περιμένει την επόμενη σκηνή χωρίς να σκέφτεται και να είναι συγκεντρωμένο. Αντιθέτως, η ανάγνωση μέσω της λογοτεχνίας προσφέρει στο παιδί την ευκαιρία να δημιουργήσει τις δικές του εικόνες στο μυαλό του οι οποίες είναι πιο λεπτομερείς, πιο προσωπικές και πιο ισχυρές.

6. Συναίσθημα. Η δημιουργία φανταστικών κόσμων βοηθά το παιδί σας να κατανοήσει πιο βαθιά τα συναισθήματα. Όχι μόνο επειδή θα προσπαθήσει να καταλάβει τι αισθάνεται η πριγκίπισσα ή τι ονειρευόταν ο δράκος να είναι, αλλά κυρίως μέσω των συναισθημάτων όπως η ευτυχία, η χαρά, ο φόβος, η αγωνία και η έκπληξη, το παιδί θα ανακαλύψει τι υπάρχει στην δική του καρδιά.

7. Εκμάθηση ξένης γλώσσας. Η ακρόαση ιστοριών μπορεί να επιταχύνει την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας από το παιδί που είναι λιγότερο εξοικειωμένο με τις λέξεις και τις έννοιες τους.

Η μέθοδος διδασκαλίας της ανάγνωσης πρέπει να στηρίζεται στο αξίωμα ότι: η ανάγνωση σκοπεύει στον πλουτισμό του ψυχικού μας κόσμου. Μόνο τότε αυτή εξευγενίζει και εξανθρωπίζει εκείνον που διαβάζει και διαμορφώνει την προσωπικότητά του.

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Μοντεσσόρι στο σπίτι: 14 ανοιξιάτικες δραστηριότητες που θα λατρέψουν τα παιδιά

Αξιοποιήστε στο μάξιμουμ με τα παιδιά την πιο όμορφη εποχή του χρόνου

ΠΑΙΔΙ

5 φορές που οι γονείς δεν πρέπει να πουν «ναι» στα παιδιά τους

Πώς να πείτε στα παιδιά σας όχι, όταν είναι εντελώς απαραίτητο

ΠΑΙΔΙ

Φράσεις και συμπεριφορές που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε στην ανατροφή των παιδιών σας

Τι να αποφύγετε οπωσδήποτε στον τρόπο που μεγαλώνετε τα παιδιά σας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;