Ποιά είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλατιού για παιδιά; - AllYou.gr

Search

Ποιά είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλατιού για παιδιά;

Πόσο αλάτι προτείνεται να περιέχεται η διατροφή ενός παιδιού, σύμφωνα με την ηλικία του.

> ΠΑΙΔΙ ::
15 Ιανουαρίου 2017

Είναι γνωστό πως η αυξημένη κατανάλωση αλατιού αποτελεί μια «ανθυγιεινή» συνήθεια, που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και άλλων νοσημάτων. Μάλιστα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως οι αρνητικές επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης αλατιού μπορεί να εμφανιστούν από μικρή ηλικία.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι οι διατροφικές συνήθειες που διαμορφώνονται κατά την παιδική ηλικία είναι πολύ πιθανό να διατηρηθούν και στην ενήλικο ζωή, συστήνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού στα παιδιά. Ειδικότερα, κατά τον πρώτο χρόνο ζωής, η αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορεί να επηρεάσει τη νεφρική λειτουργία του βρέφους και συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγεται πλήρως η προσθήκη αλατιού στο φαγητό, η χρήση κύβων κι έτοιμων ζωμών στην προετοιμασία σούπας ή άλλων φαγητών, καθώς και η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Ωστόσο, ακόμη και μετά τον πρώτο χρόνο, όπου το παιδί αρχίζει σταδιακά να καταναλώνει το ίδιο φαγητό με την υπόλοιπη οικογένεια, θα ήταν καλό η χρήση αλατιού να περιορίζεται στο ελάχιστο. Παράλληλα, είναι σημαντικό οι γονείς να ελέγχουν τις ετικέτες των συσκευασμένων προϊόντων, ώστε να μην προσφέρουν στο παιδί «κρυφές» πηγές νατρίου ή τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό.

Παρακάτω θα δείτε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ΣΗΠ) αλατιού ή νατρίου για παιδιά, ανάλογα με την ηλικία:

alati1.jpg

Πηγή: neadiatrofis.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!