Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Γιατί πρέπει να διαβάζεις στο μωρό σου

Τα οφέλη του να έρθει το παιδί σε επαφή με το διάβασμα, ακόμα και πριν καν γεννηθεί!



Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να διαβάσετε στο μωρό σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε να του διαβάζετε ιστορίες και παραμύθια όταν βρίσκεται ακόμα στην κοιλιά σας ή από την πρώτη μέρα της ζωής του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, διαβάζοντας στο παιδί από τους πρώτους μήνες της ζωή του, συμβάλλετε όχι μόνο στη γλωσσική αλλά και στη γνωστική και συναισθηματική του ανάπτυξη.

Πρόκειται εξάλλου για έναν από τους πιο απολαυστικούς τρόπους να χτίσετε δυνατούς δεσμούς με το παιδί σας. Είναι ιδανική δραστηριότητα για να περνάτε το χρόνο σας με το μωρό, που ξέρει ήδη να αναγνωρίζει τη φωνή σας και μαθαίνει να ηρεμεί ακούγοντάς την.

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι το μωρό δεν καταλαβαίνει τι σημαίνουν τα λόγια σας, αρχίζει να μαθαίνει το ρυθμό, τους τόνους και τις αποχρώσεις της φωνής σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσες περισσότερες λέξεις ακούει ένα μωρό τους πρώτους μήνες της ζωής του, τόσο καλύτερα προετοιμασμένο θα είναι στο άμεσο μέλλον για να ξεκινήσει να μιλάει αλλά και να διαβάζει μόνο του.

Τα οφέλη, όμως, δεν σταματούν εδώ. Υπάρχει μία άμεση σχέση ανάμεσα στο πόσες λέξεις ακούει ένα μωρό κάθε μέρα και τη γλωσσική του ανάπτυξη. Μάλιστα, εκτός από μεγαλύτερο λεξιλόγιο, τα παιδιά που τους διάβαζαν παραμύθια ως νεογέννητα και μωρά έχουν, σύμφωνα με μελέτες, καλύτερες επιδόσεις και στα μαθηματικά! Απόδειξη ότι το διάβασμα ωφελεί την συνολική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των δεξιοτήτων του.

Όταν ξεκινήσετε να του διαβάζετε παραμύθια και ιστορίες, θα παρατηρήσετε μετά από λίγο καιρό ότι το μωρό σας αρχίζει να αντιδρά στο ρυθμό της φωνής σας κουνώντας τα χεράκια και τα ποδαράκια του. Σύντομα θα θέλει να συμμετέχει πιο ενεργά στη διαδικασία της ανάγνωσης, για αυτό θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε πάνινα βιβλία, ανθεκτικά βιβλία που παίζουν μουσική όταν ανοίγουν ή βιβλία που έχουν χωρίσματα, συρόμενα κομμάτια ή κρυμμένες εικόνες.

Εκτός από βιβλία με εικόνες, σχήματα και χρώματα, το καλό με το διάβασμα στο μωρό είναι ότι μπορείτε να τους διαβάσετε τα πάντα! Από την εφημερίδα, ένα άρθρο στο Ίντερνετ, το βιβλίο που παλεύετε να τελειώσετε το τελευταίο τρίμηνο μέχρι συνταγές από βιβλία μαγειρικής.

Το μυστικό είναι να το κάνετε χρωματίζοντας τη φωνή σας ή κάνοντας διαφορετικούς ήχους καθώς διαβάζετε για να κεντρίζετε το ενδιαφέρον του. Αυτές οι εναλλαγές στους ήχους που ακούει βοηθούν το παιδί να μάθει να αντιλαμβάνεται τα διαφορετικά συναισθήματα που μεταφέρουν οι λέξεις αλλά και ότι συγκεκριμένοι ήχοι έχουν συγκεκριμένη σημασία.

Κάντε το διάβασμα μέρος των καθημερινών δραστηριοτήτων σας με το μωρό και δείξτε του ότι το διάβασμα είναι διασκέδαση και όχι κάτι που κάνουμε μόνο επειδή μας το επιβάλλει το σχολείο. Απολαύστε το χρόνο που περνάτε οι δυο σας διαβάζοντας και σύντομα θα το απολαμβάνει εξίσου, αν όχι περισσότερο, και το παιδί σας.

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Μοντεσσόρι στο σπίτι: 14 ανοιξιάτικες δραστηριότητες που θα λατρέψουν τα παιδιά

Αξιοποιήστε στο μάξιμουμ με τα παιδιά την πιο όμορφη εποχή του χρόνου

ΠΑΙΔΙ

5 φορές που οι γονείς δεν πρέπει να πουν «ναι» στα παιδιά τους

Πώς να πείτε στα παιδιά σας όχι, όταν είναι εντελώς απαραίτητο

ΠΑΙΔΙ

Φράσεις και συμπεριφορές που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε στην ανατροφή των παιδιών σας

Τι να αποφύγετε οπωσδήποτε στον τρόπο που μεγαλώνετε τα παιδιά σας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;