Όλα τα παιδιά είναι ίσα, όλα είναι διαφορετικά - AllYou.gr

Search

Όλα τα παιδιά είναι ίσα, όλα είναι διαφορετικά

Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down, μια αφορμή να ενημερωθούμε σωστά.

> ΠΑΙΔΙ ::
21 Μαρτίου 2018
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

«Μαμά, γιατί είναι έτσι αυτό το παιδάκι;» Είναι μια πολύ πιθανή ερώτηση που θα ακούσεις από το δικό σου το παιδί βλέποντας κάποιο άλλο που θεωρεί «διαφορετικό». 

Ένα παιδί με σύνδρομο Down, που θα πρέπει να είναι σε θέση να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα όπως όλα τα παιδιά.

Να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία και να μην απομονώνεται.

Να μην γίνεται στόχος σχολίων και αρνητισμού, με αποτέλεσμα να υποτιμά τον εαυτό του και να νιώθει μειονεκτικά. 

- Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική διαταραχή που προκαλείται όταν μια ανώμαλη κυτταρική διαίρεση έχει ως αποτελέσματα την παρουσία επιπλέον γενετικού υλικού από το χρωμόσωμα 21. Αυτή η γενετική διαταραχή, η οποία ποικίλλει σε σοβαρότητα, προκαλεί δια βίου νοητική αναπηρία και αναπτυξιακές καθυστερήσεις, ενώ σε ορισμένους προκαλεί και σοβαρά προβλήματα υγείας.

- Τα παιδιά με σύνδρομο Down είναι πιθανό να εμφανίσουν διάφορες επιπλοκές στην υγεία τους, που όσο μεγαλώνουν γίνονται εμφανείς, όπως ανωμαλίες της καρδιάς, λευχαιμία, μεταδοτικές ασθένειες, άπνοια ύπνου, παχυσαρκία, άνοια.

- Το 1910, ένα μωρό που γεννιόταν με σύνδρομο Down δεν ζούσε πάνω από 10 χρόνια. Το προσδόκιμο ζωής έχει αλλάξει καθώς σήμερα ένα παιδί με σύνδρομο Down μπορεί να ζήσει ακόμα και πάνω από 60 χρόνια.

Όταν, λοιπόν, το παιδί σου σε ρωτήσει, θα ξέρεις τι να απαντήσεις. Και μην ξεχάσεις να του πεις ότι το να είσαι διαφορετικός είναι υπέροχο.  Ακολούθησε το allyou στο Instagram!