5 τρόποι να του μάθεις την αποφασιστικότητα - AllYou.gr

Search

5 τρόποι να του μάθεις την αποφασιστικότητα

Ναι, όχι ή μάλλον;

> ΠΑΙΔΙ ::
19 Οκτωβρίου 2018
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Μου αρέσουν οι πατάτες. Δεν μου αρέσει το κίτρινο. Θέλω να τρώω κάθε μέρα παγωτά. Δηλώσεις, αποφάσεις, συμπεράσματα στα οποία μπορεί να καταλήγει ένα μικρό παιδί. 

Και την επόμενη ημέρα να τα παίρνει όλα πίσω. Γιατί μπορεί. 

Και γιατί μέχρι να πάει σχολείο (αλλά και μετά σε πολλές περιπτώσεις) όλες τις αποφάσεις τις λάμβαναν η μαμά και ο μπαμπάς. Και τώρα το παιδί μεγαλώνει και πρέπει να τις παίρνει μόνο του. 

Δεν μιλάμε βέβαια για σημαντικές αποφάσεις τύπου «σε ποιο σχολείο να πάω;» αλλά για άλλες μικρότερου βεληνεκούς που και πάλι δεν είναι εύκολο για το παιδί να παρθούν.

Πώς μπορείς όμως εσύ να το βοηθήσεις να γίνει πιο αποφασιστικό;

1. Εξηγείς στο παιδί ότι κάποια πράγματα είναι εύκολο να τα αποφασίσουμε, όπως π.χ. ποια ομάδα προτιμάμε ή ποιο φαγητό μας αρέσει, ενώ κάποιες άλλες χρειάζονται λίγη σκέψη παραπάνω. 

2. Με την πρώτη ευκαιρία που θα πρέπει εσύ να πάρεις κάποια απόφαση, μίλα φωναχτά έτσι ώστε να ακούει το παιδί πώς καταλήγουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Π.χ. Να πάμε τώρα σούπερ μάρκετ ή μετά; Ο ουρανός είναι γκρίζος, μπορεί να βρέξει. Χρειαζόμαστε όμως γάλα και δημητριακά. Οπότε καλύτερα να πάρουμε ομπρέλα και να πάμε τώρα!

3. Παρουσίαζέ του επιλογές αντί να το αφήνεις να επιλέγει μέσα σε ένα χάος πραγμάτων. Π.χ. δεν το ρωτάς τι θέλεις να κάνουμε το απόγευμα αλλά «Προτιμάς να πάμε σινεμά ή παιδική χαρά;».

4. Χωρίς να φανείς πιεστική, πού και πού αντί να παίρνεις εσύ μια απόφαση που το αφορά, ρίχνε το μπαλάκι στο παιδί να αποφασίσει το ίδιο. 

5. Άφηνέ το να πάρει μια λάθος απόφαση και να διαπιστώσει μόνο του ότι δεν ήταν η καλύτερη επιλογή. Μόνο έτσι θα μάθει ότι όλα στη ζωή είναι θέμα επιλογών.     Ακολούθησε το allyou στο Instagram!