Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

"Μαμά, σου υπόσχομαι ότι δεν θα το ξανακάνω!"

Εσύ, πόσες φορές το έχεις ακούσει; 


Μαρία Μυλωνά

Τα παιδιά πολλές φορές, αν όχι όλες, έχουν την πρόθεση να κρατήσουν την υπόσχεσή τους, το λόγο τους, όπως λέγαμε κάποτε… Και ναι, είναι σίγουρα πως θα την τηρήσουν.

Και ναι, είναι πολύ σημαντικό να  το κάνουν. Σε άλλες εποχές, ο λόγος ίσχυε σαν συμβόλαιο! Έπρεπε να τον τηρήσεις και να κάνεις αυτά που έπρεπε. Ούτε χαρτιά, ούτε συμβόλαια.. Από τότε βέβαια, έχει κυλίσει πολύ νερό στ’ αυλάκι!

Να θυμάσαι: 

1. Αρκετές φορές δίνουμε και εμείς «το λόγο» μας στα παιδιά για κάτι, όμως δεν τον τηρούμε πάντα. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να μάθουμε: είναι προτιμότερο να δώσουμε κάποια άλλα απάντηση – όπως, θα το σκεφτώ, δεν ξέρω ακόμα, θα εξαρτηθεί- παρά να δώσουμε μια δεσμευτική απάντηση. Τα παιδιά αντιγράφουν συμπεριφορές και δικαίως αναρωτιούνται γιατί και αυτά δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα, να μην τηρούν τις υποσχέσεις τους.

2. Το δεύτερο, είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να μην υπόσχονται πράγματα που είναι πολύπλοκα, μακροχρόνια και δύσκολα. Ας αρχίσουν με τα απλά. Έτσι, μεγαλώνοντας και συνειδητοποιώντας τι σημαίνει να δώσω υπόσχεση για κάτι, θα είναι σε θέση να υποσχεθούν πιο σημαντικά πράγματα και να τα τηρήσουν.

3. Αν υποσχεθούν κάτι που νομίζουμε ότι δεν είναι σε θέση ακόμα να τηρήσουν –γιατί δεν έχουν την ωριμότητα να το κάνουν-  λέμε ευγενικά «θα προτιμούσα να το έλεγες λίγο διαφορετικά: θα προσπαθήσω να το κάνω. Αυτό είναι πιο εύκολο».

4. Αποφύγετε να δέχεστε υποσχέσεις που περιέχουν τις λέξεις: για πάντα, όλα, όλοι, κάθε, και τέτοιου τύπου δηλώσεις! Μετατρέψτε τις με τον παραπάνω τρόπο σε μια ρεαλιστική –για την ηλικία του- υπόσχεση. Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε το παιδί να καταλάβει ότι η υπόσχεση είναι κάτι πολύ σημαντικό και την δίνουμε μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από σκέψη και όχι παρορμητικά, κάτι  που θα καταλάβει μεγαλώνοντας.

Θυμηθείτε ότι είναι καλύτερο να μην υπόσχεσαι κάτι, παρά να μην το τηρήσεις.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

BLOGS

«Η πιο βαθιά σχέση που θα έχουμε ποτέ είναι αυτή με τον εαυτό μας» Shirley MacLean

Λαμπερή όπως πάντα, η Shirley MacLean γιορτάζει τα 90 της χρόνια

CELEBS

Νατάσσα Μποφίλιου: Ποζάρει αγκαλιά με την αδελφή της - Μοιάζουν πολύ!

Η τραγουδίστρια παραβρέθηκε στην παρουσίαση δίσκου του Πάνου Μουζουράκη