Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

"Από ποια ηλικία έχει αναμνήσεις το μωρό μου;"

Διάβασε μια νέα έρευνα και ενημερώσου...



Παρά το ότι οι αναπτυξιακοί επιστήμονες και οι ειδικοί συνιστούν οι γονείς να παίζουν και να μιλούν στο πέντε μηνών μωρό τους, πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν το παιδί τους θα θυμάται οτιδήποτε την επόμενη ημέρα.

Τώρα, μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Brigham Young ισχυρίζεται ότι το βρέφος θυμάται τις καλές στιγμές, αν όχι περισσότερες λεπτομέρειες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Infant Behavior and Development", δείχνει ότι τα μωρά είναι πιο πιθανό να θυμούνται κάτι, αν το συνοδεύει ένα θετικό συναίσθημα ή αν έχει θετική επιρροή.

«Οι ερευνητές μελετούν τη μνήμη στα βρέφη, μελετούν τη διάκριση στη συναισθηματική επίδραση, αλλά εμείς είμαστε οι πρώτοι που μελετάμε πώς αυτά τα συναισθήματα επηρεάζουν τη μνήμη», είπε ο καθηγητής Ross Flom, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Παρ' ότι τα πέντε μηνών μωρά δεν μπορούν να μιλήσουν, υπάρχει μια σειρά διαφορετικών τρόπων με τους οποίους οι ερευνητές μπορούν να αναλύσουν πώς τα μωρά ανταποκρίνονται στα διάφορα μέσα δοκιμασίας. Στη συγκεκριμένη μελέτη, παρακολοθούσαν τις κινήσεις των ματιών των βρεφών και το πόσο χρόνο κοιτούσαν μια εικόνα της δοκιμασίας.

Τα μωρά τοποθετήθηκαν σε έναν ξεχωριστό χώρο μπροστά από μια επίπεδη επενδυμένη οθόνη και στη συνέχεια εκτέθηκαν σε ένα πρόσωπο το οποίο μέσα από μια οθόνη τους μίλησε είτε με μια χαρούμενη, είτε με μια ουδέτερη, είτε με μια θυμωμένη φωνή. Αμέσως μετά τη συναισθηματική έκθεση, τους έδειξαν ένα γεωμετρικό σχήμα.

Για να ελέγξουν τη μνήμη τους, οι ερευνητές έκαναν τεστ επαλήθευσης πέντε λεπτά αργότερα και ξανά μία ημέρα αργότερα. Στο τεστ επαλήθευσης, έδειξαν στα μωρά δύο γεωμετρικά σχήματα το ένα δίπλα στο άλλο: ένα ολοκαίνουργιο και αυτό που είχαν δείξει αρχικά.

Οι ερευνητές στη συνέχεια κατέγραψαν πόσες φορές το μωρό κοίταξε από τη μία εικόνα στην άλλη και πόσο χρόνο αφιέρωσε κοιτάζοντας την κάθε εικόνα. Ανακάλυψαν ότι οι μνήμες των μωρών δε βελτιώθηκαν, στην περίπτωση που η εικόνα είχε συνδεθεί με μία αρνητική φωνή, αλλά απέδωσαν σημαντικά καλύτερα στις εικόνες που συνδέονταν με θετικές φωνές.

«Πιστεύουμε ότι η θετική συναισθηματική επίδραση αυξάνει το μηχανισμό της προσοχής και την εγρήγορση των βρεφών», δήλωσε ο Flom. «Αυξάνοντας εκείνους τους μηχανισμούς, αυξάνουμε την ικανότητά τους να επεξεργάζονται και ίσως να θυμούνται το γεωμετρικό μοτίβο».

Πηγή: familylife.gr 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department