Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

7 επικίνδυνες τροφές για το παιδί σου

Οδηγός για... αρχάριες μαμάδες.



Κάθε νέα μητέρα, καθώς δεν έχει προηγούμενη εμπειρία, κάθε τι που κάνει τη γεμίζει ανησυχία μήπως δεν είναι το σωστό για το μωρό της. Της λείπει η εμπειρία και οι γνώσεις σχετικά με τη μητρότητα και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι σχετικά με τις τροφές που μπορεί να είναι επικίνδυνες για το νεογέννητο της.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για ένα μωρό από τις τροφές περιλαμβάνουν κυρίως τον κίνδυνο πνιγμού και την αλλεργική αντίδραση.

Συνιστάται από τους γιατρούς να αποφύγετε να δώσετε στα μωρά στερεά τροφή πριν να γίνουν τουλάχιστον 4-6 μηνών. Πολύ συχνά, όμως, οι γονείς δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό να δώσουν στο μωρό λίγο από το φαγητό που τρώνε οι ίδιοι.

Θα πρέπει, ωστόσο, να είστε υπομονετικοί και να περιμένετε λίγο μέχρι να γνωρίσετε καλά ποιες τροφές είναι ασφαλείς για το μωρό σας και ποιες όχι.

Η παρακάτω λίστα των επικίνδυνων τροφίμων θα σάς βοηθήσει και θα απομακρύνει τον κίνδυνο για το μωρό σας.

1. Γάλα αγελαδινό: Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν πρέπει να δώσετε στο μωρό αγελαδινό γάλα αν είναι μικρότερο του ενός έτους. Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη επιλογή για το μικρό σας. Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι λόγοι εξαιτίας των οποίων δεν πρέπει το μωρό να καταναλώσει γάλα αγελάδας. Για παράδειγμα, μπορεί να το οδηγήσει σε ανεπάρκεια σιδήρου, καθώς η ποσότητα του αγελαδινού γάλακτος σε σίδηρο είναι πολύ μικρή. Εκτός αυτού, το αγελαδινό γάλα δεν είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, E και ψευδάργυρο. Η απορρόφησή του, εξάλλου, είναι μια σχετικά δύσκολη διαδικασία και μπορεί να δημιουργήσει πεπτικά προβλήματα. Βεβαίως είναι απόλυτα υγιές για τους ενήλικες και για μεγαλύτερα παιδιά, αλλά δεν είναι ασφαλές για το μωρό σας, ενώ πέραν όλων των άλλων μπορεί να επηρεάσει και τα νεφρά του.

2. Ξηροί καρποί: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι όλα τα είδη ξηρών καρπών απαγορεύονται για τα παιδιά σας, αν δεν είναι μεγαλύτερα από 4 ετών. Ο κύριος λόγος είναι η απειλή του πνιγμού. Ομως, ειδικά οι ξηροί καρποί είναι επικίνδυνοι και για έναν ακόμα λόγο. Είναι η τροφή που συνδέεται όσο καμία άλλη με τον κίνδυνο της αλλεργίας. Ενας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στις μέρες μας υποφέρουν από αλλεργίες διαφόρων ειδών. Το μωρό σας δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Οταν δίνετε ξηρούς καρπούς στα παιδιά σας και ιδιαίτερα φιστίκια, τα εκθέτετε σε κίνδυνο αλλεργίας. Ειδικά σε ότι αφορά τη διατροφή με ξηρούς καρπούς, το σωστότερο είναι πριν τους δώσετε στο μωρό σας να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

3. Ψάρια: Υπάρχει μία τροφή που οι γονείς φοβούνται να δώσουν στα μωρά τους και αυτή δεν είναι άλλη από το ψάρι. Για ποιο λόγο; Επειδή τα ψάρια, όσο υγιεινά είναι να τα καταναλώσουμε μεγαλώνοντας, τόσο επικίνδυνα είναι για την ανάπτυξη του σώματος σε βρεφική ηλικία, καθώς περιέχουν υδράργυρο. Θα πρέπει οι γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με κάποια είδη ψαριών, όπως το βασιλικό σκουμπρί, ο ξιφίας, υπό προϋποθέσεις ακόμα και ο σολομός με τον τόνο. Τα ψάρια μπορούν, εξάλλου, όπως και οι ξηροί καρποί να προκαλέσουν αλλεργία στο μωρό. Γι' αυτό θα πρέπει να περιμένετε να πάει το παιδί σας 2-3 ετών προτού τού δώσετε να δοκιμάσει ψάρι. Έτσι θα το προστατέψετε από τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

4. Αυγά: Μπορεί να σας κάνει εντύπωση, αλλά τα αυγά όντως μπορούν να είναι επικίνδυνα για την υγεία του μωρού. Ολες οι νέες μητέρες θα πρέπει να θυμούνται ότι τα μωρά συνήθως είναι αλλεργικά στα αυγά. Αλλά δεν είναι αυτός λόγος απογοήτευσης. Μεγαλώνοντας τα μωρά δεν εκτίθενται πια σε αλλεργίες. Στην ηλικία των 5 ετών μπορούν να φάνε αυγά χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία τους. Υπάρχουν μερικά συμπτώματα της αλλεργίας που προκαλούνται από τα αυγά που κάθε μητέρα θα πρέπει να γνωρίζει για την περίπτωση που το μωρό φάει κάποια τροφή που περιέχει αυγό. Τα συμπτώματα της αλλεργίας από τα αυγά είναι η ταχυκαρδία, η έξαψη και πρόβλημα στην αναπνοή. Γι' αυτό, αν δείτε κάποια τέτοια κατάσταση δεν θα πρέπει να στηριχτείτε ούτε στην εμπειρία σας ούτε στη διαίσθησή σας. Θα πρέπει να επισκεφτείτε τον παιδίατρο.

5. Τροφές που μπορεί να κάνουν το μωρό να πνιγεί: Όλοι γνωρίζουν ότι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν τεράστιο αριθμό βιταμινών και θρεπτικών ουσιών που είναι ευεργετικές για την υγεία μας. Αλλά αυτό είναι ιδανικό μόνο για τους ενήλικες. Αν δώσετε ωμά λαχανικά στο μωρό σας μπορεί να το θέσετε σε κίνδυνο. Πρώτον, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σκληρά και είναι δύσκολο για το μωρό να τα μασήσει. Δεύτερον, μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα μωρά επειδή ενέχουν τον κίνδυνο πνιγμού. Αν θέλετε να τους δώσετε φρούτα και λαχανικά κόψτε τα σε πολύ μικρά κομμάτια και ως επί το πλείστον προσπαθήστε να στρογγυλέψετε τις γωνίες τους.

6. Μέλι: Τα οφέλη του μελιού είναι πολυάριθμα και αδιαμφισβήτητα. Το σώμα μπορεί να πάρει πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά καταναλώνοντας μέλι. Ακόμα και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι το μέλι είναι η πρώτη θεραπεία για τον πονόλαιμο. Κι όμως το μέλι είναι ένα από τα τρόφιμα που θα πρέπει να εξαλείψετε από τη διατροφή του μωρού σας. Θα πρέπει να του το δώσετε μόνο όταν θα γίνει ενός έτους. Γιατί το μέλι είναι επιβλαβές για τα παιδιά; Επειδή υπάρχει κίνδυνος αλλαντίασης, καθώς στο μέλι μπορούν να βρεθούν κάποια ειδικά βακτήρια. Αυτό δεν σημαίνει πως κάθε μωρό που τρώει μέλι θα πάθει αλλαντίαση, αλλά γιατί να το διακινδυνέψετε όταν μπορείτε απλά να περιμένετε τα πρώτα του γενέθλια; Μπορείτε, ωστόσο, να δώσετε στο παιδί σας τροφές που περιέχουν το μέλι ως συστατικό. Αυτές δεν είναι τόσο επικίνδυνες.

7. Ποτά που περιέχουν καφεΐνη: Οι παρενέργειες για ένα μωρό που θα καταναλώσει καφεΐνη είναι προφανείς και δεν χρειάζονται καν εξήγηση. Το μωρό μπορεί να παρουσιάσει ναυτία, να γίνει νευρικό ή να μην μπορεί να κοιμηθεί.

Εν κατακλείδι, το πιο σημαντικό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο προτού αρχίσετε να δίνετε το μωρό σας οποιαδήποτε στερεά τροφή. Εκείνος είναι ο πλέον αρμόδιος να ρίξει φως σε όλες τις λεπτομέρειες που τυχόν δεν γνωρίζετε. Εκείνος θα σας πει ποιες τροφές μπορεί το μωρό σας να φάει άφοβα και ποιες να αποφύγει.

 Πηγή: familylife.gr

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department