Τελικά, η σειρά γέννησης επηρεάζει το I.Q. του παιδιού σου; - AllYou.gr

Search

Τελικά, η σειρά γέννησης επηρεάζει το I.Q. του παιδιού σου;

Oι ερευνητές απαντούν!

> ΠΑΙΔΙ ::
30 Ιουλίου 2015

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν έχουν υποδείξει, ότι η σειρά γέννησης ενός παιδιού συνδέεται με συγκεκριμένα γνωρίσματα της προσωπικότητας ή με τον υψηλότερο ή χαμηλότερο δείκτη ευφυΐας σε σύγκριση με τα αδέρφια του.

Τώρα, η μεγαλύτερη έρευνα που εκπονήθηκε ποτέ σχετικά με το θέμα αυτό καταρρίπτει τέτοιου είδους ισχυρισμούς, με τους ερευνητές να καταλήγουν ότι η σειρά γέννησης ενός παιδιού δεν επηρεάζει ούτε την προσωπικότητα αλλά ούτε και το IQ.

Στη σχετική μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Journal of Research in Personality, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ιλινόι στην Ουρμπάνα των ΗΠΑ αναφέρουν πως η σειρά γέννησης δεν φαίνεται να συσχετίζεται με στατιστικά σημαντικές διαφορές όσον αφορά το χαρακτήρα, τη συμπεριφορά ή την ευφυΐα ενός παιδιού συγκριτικά με τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 377.000 μαθητές Λυκείου και τα αδέρφια τους και διαπίστωσαν ότι τα πρωτότοκα παιδιά είχαν ένα «πλεονέκτημα» ευφυΐας της τάξεως του ενός βαθμού στο δείκτη IQ, διαφορά που θεωρούν «ασήμαντη», όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του δικτύου Fox News.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τα παιδιά που γεννήθηκαν πρώτα ήταν σε γενικές γραμμές πιο εξωστρεφή, ευχάριστα και ευσυνείδητα και αντιμετώπιζαν λιγότερο άγχος σε σύγκριση με τα μικρότερα αδέρφια τους, όμως οι διαφορές που εντοπίστηκαν ήταν πολύ μικρές.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως στη μελέτη τους έλαβαν υπ' όψιν σημαντικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως η οικονομική κατάσταση της οικογένειας και η ηλικία των παιδιών και των αδερφών τους τη χρονική στιγμή που διεξήχθη η μελέτη.

Το βασικό μήνυμα που προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι οι γονείς δεν πρέπει να εφαρμόζουν διαφορετικές στρατηγικές ανατροφής σε κάθε παιδί ανάλογα με τη σειρά γέννησής του, καθώς αυτή δεν φαίνεται να αποτελεί δείκτη για βασικές παραμέτρους της ζωής του.

Πηγή: familylife.gr

 

 

Hot αυτή τη στιγμή!

DO IT YOURSELF

Το αναζωογονητικό scrub σώματος που θα λατρέψεις

Αυτή η diy συνταγή θα γίνει η αγαπημένη σου!
ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς η επιτυχία σου επηρεάζει το μέλλον της σχέσης σου

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η επαγγελματική πρόοδος επηρεάζει την προσωπική σου ζωή.
ΠΑΙΔΙ

Tι πρέπει να πεις στο παιδί σου για τον Άγιο Βασίλη;

Και να που δε ξέρεις αν είναι καλύτερο να πεις την αλήθεια ή το παραμύθι.
STREET STYLE

7 σύνολα για να εμπνευστείς αυτή την εβδομάδα

Πάρε τώρα την εβδομαδιαία δόση έμπνευσης που χρειάζεσαι!
ΑΣΚΗΣΗ

Τα 20 λεπτά που θα «ανάψουν» τον μεταβολισμό σου

Αύξησε τις αθλητικές επιδόσεις σου, χωρίς να χρειαστεί να φτάσεις στα άκρα!
ΕΓΩ

Να γιατί πρέπει να ακούς μουσική στη δουλειά

Νέα έρευνα σού προτείνει να βάζεις πιο συχνά τα ακουστικά σου.