Τελικά, η σειρά γέννησης επηρεάζει το I.Q. του παιδιού σου; - AllYou.gr

Search

Τελικά, η σειρά γέννησης επηρεάζει το I.Q. του παιδιού σου;

Oι ερευνητές απαντούν!

> ΠΑΙΔΙ ::
30 Ιουλίου 2015

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν έχουν υποδείξει, ότι η σειρά γέννησης ενός παιδιού συνδέεται με συγκεκριμένα γνωρίσματα της προσωπικότητας ή με τον υψηλότερο ή χαμηλότερο δείκτη ευφυΐας σε σύγκριση με τα αδέρφια του.

Τώρα, η μεγαλύτερη έρευνα που εκπονήθηκε ποτέ σχετικά με το θέμα αυτό καταρρίπτει τέτοιου είδους ισχυρισμούς, με τους ερευνητές να καταλήγουν ότι η σειρά γέννησης ενός παιδιού δεν επηρεάζει ούτε την προσωπικότητα αλλά ούτε και το IQ.

Στη σχετική μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Journal of Research in Personality, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ιλινόι στην Ουρμπάνα των ΗΠΑ αναφέρουν πως η σειρά γέννησης δεν φαίνεται να συσχετίζεται με στατιστικά σημαντικές διαφορές όσον αφορά το χαρακτήρα, τη συμπεριφορά ή την ευφυΐα ενός παιδιού συγκριτικά με τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 377.000 μαθητές Λυκείου και τα αδέρφια τους και διαπίστωσαν ότι τα πρωτότοκα παιδιά είχαν ένα «πλεονέκτημα» ευφυΐας της τάξεως του ενός βαθμού στο δείκτη IQ, διαφορά που θεωρούν «ασήμαντη», όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του δικτύου Fox News.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τα παιδιά που γεννήθηκαν πρώτα ήταν σε γενικές γραμμές πιο εξωστρεφή, ευχάριστα και ευσυνείδητα και αντιμετώπιζαν λιγότερο άγχος σε σύγκριση με τα μικρότερα αδέρφια τους, όμως οι διαφορές που εντοπίστηκαν ήταν πολύ μικρές.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως στη μελέτη τους έλαβαν υπ' όψιν σημαντικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως η οικονομική κατάσταση της οικογένειας και η ηλικία των παιδιών και των αδερφών τους τη χρονική στιγμή που διεξήχθη η μελέτη.

Το βασικό μήνυμα που προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι οι γονείς δεν πρέπει να εφαρμόζουν διαφορετικές στρατηγικές ανατροφής σε κάθε παιδί ανάλογα με τη σειρά γέννησής του, καθώς αυτή δεν φαίνεται να αποτελεί δείκτη για βασικές παραμέτρους της ζωής του.

Πηγή: familylife.gr

 

 

Hot αυτή τη στιγμή!

ΕΓΩ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι περιέχει ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκαλιού

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις τα θρεπτικά συστατικά της αγαπημένης φρεσκοστυμμένης πορτοκαλάδας;
ΜΟΔΑ

Η νέα συλλογή matis υμνεί το σύγχρονο urban glam

Αυτή τη σεζόν, η matis προσεγγίζει τις πιο θηλυκές πτυχές του μπαρόκ και τις μετατρέπει σε υπέροχα κομμάτια και σύνολα.
INTERVIEW

Χάρις Αλεξίου: «Το συναίσθημα φυλακίζουμε μέσα μας, όχι τα γεγονότα»

Η δική μας, η μοναδική Χαρούλα. Των τραγουδιών, του έρωτα, της αγάπης, του γλεντιού, της συγκίνησης, της καρδιάς μας, της ζωής μας. Η Χάρις Αλεξίου στο allyou.
BEAUTY TIPS

3+1 τρικ για να κάνεις το δέρμα σου να φαίνεται ξεκούραστο

Mάθε τι πρέπει να κάνεις εκείνες τις ημέρες που η επιδερμίδα χρειάζεται έξτρα προσοχή!
ΣΧΕΣΕΙΣ

3 λόγοι που οι άντρες οδηγούνται στην απιστία

Τα πιθανά σενάρια πίσω από την απόφαση του να κοιτάξει άλλη ενώ είσαστε μαζί.