Skip to main content

SEX

Να γιατί μπορεί η λίμπιντό σας να έχει μειωθεί τελευταία

Όλοι οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.



Η μείωση της λίμπιντο, ή της σεξουαλικής ορμής, μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους σωματικούς, ψυχολογικούς παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής ενός ατόμου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι διακυμάνσεις της λίμπιντο είναι φυσιολογικές και μπορεί να εμφανιστούν τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες σε διαφορετικά στάδια της ζωής. Εάν ανησυχείτε για μια επίμονη μείωση της λίμπιντο, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία και την κατάλληλη θεραπεία. Ακολουθούν μερικοί συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους η λίμπιντο μπορεί να μειωθεί.

Stress και άγχος

Τα υψηλά επίπεδα stress και άγχους μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Η αντίδραση του σώματος σε αυτά μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών και να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία.

Θέματα σχέσεων

Προβλήματα σχέσεων, όπως δυσκολίες επικοινωνίας, ανεπίλυτες συγκρούσεις ή συναισθηματική απόσταση μεταξύ των συντρόφων, μπορεί να επηρεάσουν τη λίμπιντο.

Θέματα κατάθλιψης και ψυχικής υγείας

Καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης μπορούν να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία. Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων μπορεί επίσης να έχουν παρενέργειες που μειώνουν τη λίμπιντο.

Ιατρικές ασθένειες

Ορισμένες ιατρικές ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι ορμονικές ανισορροπίες (π.χ. χαμηλή τεστοστερόνη στους άνδρες ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στις γυναίκες) και χρόνιες ασθένειες μπορούν να συμβάλουν στη μειωμένη λίμπιντο.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, των αντιψυχωσικών και ορισμένων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, μπορεί να έχουν την παρενέργεια της μείωσης της λίμπιντο.

Γήρανση

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, μπορεί να συμβούν ορμονικές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε φυσική πτώση της λίμπιντο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ των φυσιολογικών αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία και των πιο σημαντικών ζητημάτων.

Παράγοντες τρόπου ζωής

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η χρήση ναρκωτικών και ο ανεπαρκής ύπνος, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη λίμπιντο.

Διατροφή

Μια κακή διατροφή χωρίς βασικά θρεπτικά συστατικά μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία και τα επίπεδα ενέργειας, μειώνοντας πιθανώς τη σεξουαλική επιθυμία.

Υπερβολική άσκηση

Ενώ η τακτική άσκηση είναι γενικά καλή για τη σεξουαλική υγεία, η υπερβολική ή έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και μειωμένη λίμπιντο.

Ορμονικές αλλαγές

Οι ορμονικές διακυμάνσεις, όπως αυτές που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού ή της εμμηνόπαυσης, μπορεί να επηρεάσουν τη λίμπιντο στις γυναίκες.

Χρόνιος πόνος ή κόπωση

Οι καταστάσεις που προκαλούν χρόνιο πόνο ή κόπωση μπορεί να κάνουν το σεξ άβολο ή μη ελκυστικό, οδηγώντας σε μείωση της λίμπιντο.

Πορνογραφία και σεξουαλικός εθισμός

Η υπερβολική κατανάλωση πορνογραφίας ή ένα καταναγκαστικό μοτίβο σεξουαλικής συμπεριφοράς μπορεί να οδηγήσει σε απευαισθητοποίηση και μειωμένο ενδιαφέρον για πραγματικές σεξουαλικές εμπειρίες.

Προηγούμενο τραύμα ή σεξουαλική κακοποίηση

Τα άτομα που έχουν βιώσει στο παρελθόν τραύμα ή σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να αντιμετωπίσουν μειωμένη επιθυμία για σεξ.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η έκθεση σε χημικές ουσίες ή ρύπους που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα μπορεί να επηρεάσουν την ορμονική ισορροπία και τη λίμπιντο.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η κακή εικόνα σώματος και η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική εμπιστοσύνη και επιθυμία.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πολλοί παράγοντες μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και να συμβάλουν σε αλλαγές στη λίμπιντο. Η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας, είτε αυτή είναι σωματική, ψυχολογική είτε σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, μπορεί συχνά να βοηθήσει στη βελτίωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Συνιστάται η συζήτηση με έναν επαγγελματία υγείας ή έναν θεραπευτή όταν αντιμετωπίζετε επίμονες αλλαγές στη λίμπιντο για να διερευνήσετε τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές.

Διαβάστε επίσης

SEX

Το λιγότερο σεξ συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα εβδομαδιαία ή μηνιαία έχουν μικρότερο κίνδυνο να μπουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτη.

SEX

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Το σεξ είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων σχέσεων, αλλά πόσο είναι αρκετό;

SEX

8 σημάδια ότι τρελαίνεται για το σεξ μαζί σου

Αν συμπεριφέρεται έτσι, τότε μάλλον το σεξ μαζί σου τον έχει μαγέψει

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσω τη χρήση κρέμας ματιών και για ποιους λόγους;

Αν κι εσύ αναρωτιέσαι αν θα έπρεπε να χρησιμοποιείς κρέμα ματιών στην καθημερινότητά σου, ιδού οι απαντήσεις που χρειάζεσαι.

CELEBS

Έλενα Τσαγκρινού – Dj Stephan: Αυτό είναι το όνομα που θα δώσουν στον γιο τους

Ανυπομονούν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους τον μωράκι τους

SINGLES

Η ψυχολογική ανάγνωση της Εβδομάδας των Παθών

Τα δέκα συναισθήματα του Πάσχα και πώς θα σε οδηγήσουν στην αυτογνωσία