Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Η αγκαλιά μπορεί να σε γλιτώσει από... το κρυολόγημα

Αγκαλιαστείτε γιατί χανόμαστε! 



Εσύ ήξερες ότι οι αγκαλιές είναι πολύτιμες, όχι μόνο για την συναισθηματική αλλά και για την βιολογική σου υγεία; 

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, όσοι στερούνται τις τρυφερές αγκαλιές από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν και μάλιστα να εμφανίσουν πιο βαριά συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος. Όπως αναφέρει το περιοδικό ΤΙΜΕ, σε αυτό συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon των ΗΠΑ, αφού μελέτησαν τη σχέση της αγκαλιάς με τη γρίπη.

Παλαιότερες μελέτες βέβαια είχαν ήδη δείξει ότι οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί προστατεύουν από το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη κι έτσι οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο αποτελεί επίσης ασπίδα και για ασθένειες μη ψυχικής φύσεως. Έτσι, για διάστημα δύο εβδομάδων, παρακολούθησαν 400 εθελοντές σε καθημερινή βάση, αξιολογώντας το συναισθηματικό δέσιμο με τους κοντινούς τους ανθρώπους. Γι αυτό τον σκοπό τους ρωτούσαν καθημερινά εάν τους αγκάλιασε κάποιος ή εάν βίωσαν εντάσεις και διαμάχες. Τους χορήγησαν επίσης τον ιό της γρίπης ή του κρυολογήματος και τους τοποθέτησαν σε καραντίνα για μία εβδομάδα σε ένα ξενοδοχείο.

Στο τέλος του πειράματος, διαπιστώθηκε ότι όσοι αρρώστησαν πιο βαριά ήταν και αυτοί που είχαν στερηθεί στο μεγαλύτερο βαθμό την αγκαλιά και αυτοί που ένιωθαν ότι δεν χαίρουν της επιθυμητής υποστήριξης από το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Μια αγκαλιά έχει θετική επίδραση στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου και καταπολεμά το στρες, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό να λειτουργεί καλύτερα και να απωθεί αποτελεσματικότερα τους ιώσεις και κρυολογήματα. 

Μήπως τελικά όλα σε αυτή τη ζωή είναι θέμα... αγάπης και στοργής; 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department