Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αυτοί οι 5 κανόνες κάνουν τη συμβίωση παιχνιδάκι

Μάθε πώς θα καταφέρετε να (συ)ζήσετε καλύτερα.


Φύλλις Νικολάου

Οι έρευνες μίλησαν και αμαρτίες ουκ έχουν: τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη τάση όλο και περισσότεροι 30άρηδες με μόνιμη σχέση να συγκατοικούν, κάνουν κοινές διακοπές, τρώνε τις Κυριακές με τα «πεθερικά», χωρίς όμως να αποφασίζουν να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Με την συμβίωση πλέον απόλυτα κοινωνικά αποδεκτοί, τα νεαρά ζευγάρια έχουν ένα επιπλέον ατού στην περίοδο της κρίσης: μεταθέτουν τις σοβαρές αποφάσεις και τα έξοδα που συνεπάγεται ένας γάμος αλλά, στο μεταξύ, μοιράζονται τα οικονομικά βάρη. Αν λοιπόν ανήκεις κι εσύ σε αυτήν την κατηγορία και ετοιμάζεσαι να μοιραστείς τον χώρο σου με τον καλό σου, διάβασε παρακάτω ποια 5 πράγματα θα εξασφαλίσουν την απόλυτη ευημερία στη σχέση σας τώρα που οι ζωές σας «συγχωνεύονται».

#1. Πες «ναι» στο anger management. Πόσες φορές έχεις μετανιώσεις για λόγια και κατηγορίες εις βάρος του που όχι μόνο δεν τα εννοούσες αλλά δεν έπρεπε να ειπωθούν; Όλα αυτά θα είχαν ίσως αποφευχθεί, αν σταματούσες εγκαίρως τον τσακωμό κι έδινες χρόνο στον εαυτό σου να καταλάβει τι ακριβώς σε ενοχλεί. Οι ειδικοί, εξάλλου, συμβουλεύουν: σε περιπτώσεις μεγάλης έντασης χρειάζεται μια εξίσου μεγάλη παύση. Πάτα λοιπόν pause στον βραδινό καβγά σας και συζήτησε ξανά το θέμα που σας φέρνει σε κόντρα με πιο καθαρό μυαλό και ήρεμη διάθεση το επόμενο πρωί.

#2. Δώσε κόκκινη κάρτα στη… μανούλα σου. Όπως ο εγωισμός περιττεύει σε μια σχέση, έτσι περιττεύουν και οι συγγενείς! Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα τους αποκλείσεις από την καινούργια σου ζωή. Σημαίνει όμως ότι καλό είναι να βάλεις όρια προκειμένου να προστατέψεις την ιδιωτικότητα της σχέσης σου, απεμπλεκόμενη από τις παρεμβάσεις της οικογένειάς σου και από κάθε κακόβουλη κριτική. Και κάτι ακόμα: όσο κι αν σε εκνευρίζει η γκρίνια της μητέρας του, μην του το πεις ποτέ- άφησέ τον καλό σου να τα βγάλει πέρα μόνος τους.

#3. Βγείτε ραντεβού. Περισσότερο από ποτέ είναι τώρα απαραίτητο να βγαίνετε συχνά μόνο οι δυο σας για σινεμά, φαγητό ή ποτό ή να κανονίζετε καυτά ραντεβουδάκια έστω και στο κρεβάτι σας. Έτσι, για να μην ξεχνάτε τι συνέβαινε όταν είχατε πρωτογνωριστεί.

#4. Προτίμησε το καλό σεξ. Προηγουμένως συναντιόσασταν, πηγαίνατε κάπου ρομαντικά και καταλήγατε ξέρεις πού και πώς. Καιρός τώρα να τα ξεχάσεις όλα! Η συμβίωση σημαίνει ότι θα υπάρξουν μέρες -και νύχτες- που κάποιος από τους δύο  δε θα έχει καμία απολύτως διάθεση για σεξ, είτε γιατί σας λείπει ύπνος είτε γιατί είχατε μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα στη δουλειά. Αντί όμως να ανησυχείς για το πόσο συχνά θα έπρεπε να κάνετε το σεξ, εστίασε στο πόσο όμορφα αισθάνεσαι όταν είστε αγκαλιά. Πολλές φορές, λένε οι ειδικοί, το σεξ μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί με τρυφερά χάδια και φιλιά – αυτά άλλωστε θα σας φέρουν πιο κοντά.

#5.  Ζήτα ένα time out.  Η αγάπη θέλει δύο αλλά το γεγονός ότι συζείτε δεν σημαίνει ότι είστε σιαμαίοι. Με άλλα λόγια, δε χρειάζεται να είστε παντού και πάντα μαζί! Για να πετύχει, εξάλλου, οποιαδήποτε συγκατοίκηση και να μην καταντήσει πνιγηρή, πρέπει καθένας να κρατήσει τον προσωπικό του χώρο και χρόνο, τα ενδιαφέροντά του, τα χόμπι του, και τους φίλους του.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ο χώρος σας, ο χρόνος σας, τα όριά σας πρέπει να αδιαπραγμάτευτα