Μήπως είσαι τοξική για τους φίλους σου; - AllYou.gr

Search

Μήπως είσαι τοξική για τους φίλους σου;

5 σημάδια που αποκαλύπτουν τον όχι-και-τόσο-φιλικό εαυτό σου.

06 Νοεμβρίου 2016

Κάθε φορά που βρίσκεσαι στα μαχαίρια με την κολλητή σου είναι γιατί σε κάνει να νιώθεις σαν είσαι εσύ η κακιά της υπόθεσης, ενώ τώρα τελευταία συνειδητοποιείς ότι οι καβγάδες και οι εντάσεις μεταξύ σας έχουν πολλαπλασιαστεί. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι φιλίες αποτελούν το «αλάτι» της ζωής μας μιας και μας γεμίζουν αγάπη και αυτοπεποίθηση, μας κάνουν να νιώθουμε προστατευμένοι και χαρούμενοι. Κι επειδή υπάρχουν δύο πλευρές σε κάθε ιστορία, διάβασε παρακάτω. Γιατί; Πολύ απλά γιατί στις κόντρες με τους φίλους ενδέχεται να βρίσκεσαι εσύ από την… λάθος πλευρά – κι εμείς σήμερα θα σε βοηθήσουμε να αναγνωρίζεις τα σημάδια κάθε τοξικής για τις φιλίες σου συμπεριφοράς.

1. Παραπονιέσαι συνέχεια. Το πρόβλημα εδώ δεν είναι ότι γίνεσαι buzzkiller. Η αλήθεια άλλωστε είναι ότι όλοι γκρινιάζουμε αυτές τις ημέρες για τη δουλειά μας, την πολιτική κατάσταση ή τα εκνευριστικά ελαττώματα του καλού μας. Αυτή η συνήθεια σου όμως ενδέχεται να γίνεται κουραστική και ανυπόφορη για τους φίλους σου όταν η κατεύθυνσή της είναι μονόπλευρη.  Με άλλα λόγια, αν εσένα σου αρέσει να γκρινιάζεις με τις ώρες, αλλά δεν αφήνεις ποτέ χρόνο και χώρο στους φίλους σου να κάνουν το ίδιο, τότε, ναι, θα έχετε πρόβλημα.

2. Τους ασκείς έμμεσα κριτική. Το πιο υπέροχο πράγμα σε μία φιλία είναι η άνεση που νιώθουμε να είμαστε ο εαυτός μας, γεγονός λοιπόν που θέτει ως βάση κάθε σχέσης την ειλικρίνεια. Αν λοιπόν συνηθίζεις να λες στους φίλους σου τι σε ενοχλεί πετώντας σπόντες «χωμένες» κάπου ανάμεσα στα κομπλιμέντα που τους κάνεις ( για παράδειγμα, «Επιτέλους φόρεσες κάτι που σε αδυνατίζει!»), είναι λογικό οι φίλοι σου να έρχονται σε άβολη και αμήχανη θέση – κυρίως γιατί δεν ξέρουν αν πρέπει αν δώσουν πραγματική βάση στα όσα υπονοείς.

3. Αμελείς τι είναι σημαντικό για εκείνους. Ξεχνάς συνέχεια ότι δεν τους αρέσει το μπαρ που συνέχεια τους προτείνεις ή δεν ρώτησες ποτέ την κολλητή σου πώς πήγε το τελευταίο επαγγελματικό ραντεβού της ή – ακόμα χειρότερα– ξέχασες τα γενέθλιά της. Αν κάνεις οτιδήποτε παρόμοιο με τα παραπάνω, τότε ναι,  είναι λογικό η φιλία σας να περνάει κρίση λόγω του… υπέρμετρου εγωισμού σου. Δώσε λίγο ουσιαστικό χρόνο (και πόνο) στις φιλικές σχέσεις σου, αν θες  αυτές πράγματι να ευδοκιμήσουν και να εξελιχθούν.

4. Δεν χαίρεσαι με τις επιτυχίες τους. Η επιτυχία των φίλων σου σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δείκτη επιτυχίας και για την δική σου ζωή. Για παράδειγμα, αν η κολλητή σου σε βλέπει να «βυθίζεσαι» στα τάρταρα της μελαγχολίας τη στιγμή που σου ανακοινώνει την προαγωγή της, είναι μάλλον λογικό να απομακρύνεται από εσένα.

5. Μοιράζεσαι τα μυστικά τους. Η κολλητή σου σού ζήτησε να κρατήσεις τους λόγους της κρίσης της σχέσης της με τον καλό της αυστηρά μεταξύ σας αλλά εσύ το μοιράστηκες με τις κοινές παρέες σου; Είναι λογικό να νιώθει ότι εκτεθειμένη απέναντι τους και, ταυτόχρονα, απογοητευμένη και θυμωμένη από την στάση σου. Πολύ απλά γιατί πρόδωσες την εμπιστοσύνη της.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!