Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά



Το να ξεπεράσεις έναν χωρισμό και το να αναρρώσεις ύστερα από το τέλος μιας σχέσης δεν είναι μια εύκολη ή γρήγορη διαδικασία - αν ήταν, εκατομμύρια τραγούδια, ταινίες και ποιήματα δεν θα υπήρχαν καν. Όμως, ενώ ο πόνος της λήξης μιας σχέσης με το αγαπημένο σου πρόσωπο είναι συντριπτικός, ευτυχώς, δεν κρατάει για πάντα. Αλλά ακριβώς πόσο κρατάει ο πόνος του χωρισμού και πόσο καιρό χρειάζεται για να ξεπεράσεις κάποιον; Και τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα;

Πρέπει να μπεις σχεδόν αμέσως στη διαδικασία να πείσεις τον εαυτό σου ότι πρέπει να ενημερώσεις το προφίλ σου για το νέο σου status relationship σου ή να γραφτείς σε ένα dating app; Είσαι θυμωμένη που ακόμα και μετά από ένα μήνα, εξακολουθείς να νιώθεις σαν να ματώνεις κάθε φορά που περνάς μπροστά από το (πρώην) αγαπημένο σου μέρος που βγαίνατε ραντεβού; Κι αναρωτιέσαι πότε επιτέλους θα απαλύνει μέσα σου ο πόνος.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μαθηματική εξίσωση για τον υπολογισμό ενός επιστημονικά αποδεδειγμένου χρονικού πλαισίου για να ανακάμψει η καρδιά από έναν χωρισμό απαντούν προς απογοήτευσή σου οι ειδικοί. Οι ψυχοθεραπευτές συμφωνούν ότι πρέπει να μην ασκείς πίεση στον εαυτό σου προκειμένου να νιώσεις καλύτερα μια καθορισμένη χρονική στιγμή – καθώς μπορεί να βιαστεί να θεραπευτείς πριν την ώρα σου. Είσαι ήδη ψυχολογικά ευάλωτη κι επιβαρυμένη για να φορτωθείς και με ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα ανάρρωσης.

Κάθε σχέση είναι διαφορετική - το ίδιο ισχύει και για κάθε χωρισμό.

Σχεδιάζατε μαζί ένα κοινό μέλλον; Το διαλύσατε λόγω προδοσίας ή επειδή κατάλαβες πολύ αργά ότι η σχέση σας ήταν μονόπλευρη; Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να ξεπεράσεις κάποιον εξαρτάται από το τι είδους ήταν ο σύντροφός σου και τη θέση είχε στη ζωή σου αλλά και από το τι προκάλεσε τον χωρισμό. Ανάλογα με το βάθος της σχέσης σου, μπορεί να νιώθεις ότι δεν χάνεις μόνο τον πρώην σου, αλλά και μέρος της ταυτότητάς σου.

Ο χρόνος ανάρρωσης έχει να κάνει με το διάστημα που ήσασταν μαζί, την ποιότητα της σχέσης, τις προσδοκίες που είχες δημιουργήσει μέσα σου, το βαθμό συμβατότητας, τις συνθήκες και τις αιτίες του χωρισμού.

Βούτηξε στον κόσμο της πραγματικότητας 

Το δυσκολότερο κομμάτι του τέλους μιας σχέσης συχνά δεν είναι η απώλεια του άλλου ατόμου, αλλά η απώλεια της φαντασίας του τι πιστεύεις ότι θα μπορούσε να συμβεί – η μη πραγματοποίηση του ονείρου ή του φαντασιακού ιδεατού. Παρόλο που είναι φυσικό μετά από έναν χωρισμό να αφεθείς σε μια ρομαντική ονειροπόληση, φτιάχνοντας σενάρια για το πώς θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί τα πράγματα, οι ψυχολόγοι προειδοποιούν να μην κολλάς στην εμμονή των ατελείωτων «αν». Στην πραγματικότητα, ο πρώτος κανόνας για οποιονδήποτε χρειάζεται βοήθεια για να ξεπεράσει έναν πρώην είναι να αποφύγει την επιθυμία να ξαναγράψει το ιστορικό της σχέσης. Εάν ήσουν τόσο ευτυχισμένη μαζί του, πιθανότατα θα ήσασταν ακόμα μαζί, να μια καλή σκέψη στην οποία πρέπει να αρχίσεις να εστιάζεις για να ξεκολλήσεις.

Κλείσε παλιούς λογαριασμούς με σεβασμό

Από την άλλη δεν έχει νόημα να φτάσεις και στο άλλο άκρο βάζοντας να ακούσεις το «για να σε εκδικηθώ» και να σκίζεις σε κομματάκια τις φωτογραφίες του (ή απλώς να τις κάνεις delete). Όσο και αν θέλεις να ρίξεις στα μάτια σου και να υποβιβάσεις τον πρώην σου, κάτι τέτοιο δεν θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις. Χωρίς ούτε να ωραιοποιείς την κατάσταση, πρέπει να μπορείς να δεις την πραγματικότητα χωρίς φίλτρα ή φακούς που διαστρεβλώνουν προς το καλύτερο ή το χειρότερο την αλήθεια. Κράτησε τα καλά κομμάτια που σου πρόσφερε η σχέση σου, και δες τι μπορείς να αξιοποιήσεις από αυτά για να πας παρακάτω.

Θυμίσου: Η ζωή μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη από πριν

Αφιέρωσε χρόνο για να επανεξετάσεις τη ζωή σου. Ένας χωρισμός είναι μια απίστευτη ευκαιρία για μια νέα αρχή – για επανεκκίνηση. Εστίασε στη διαμόρφωση της ζωής σου προκειμένου να γίνεις το άτομο που θέλεις να είσαι.

Ξεκίνησε κάποιο διαδικτυακό μάθημα. Πέρασε περισσότερο χρόνο με τους φίλους σου. Άρχισε κάποια αθλητική ή καλλιτεχνική δραστηριότητα. Μόλις παραδεχτείς στον εαυτό σου ότι υπήρχαν κομμάτια της σχέσης που δεν λειτουργούσαν μέσα σου, θα σε βοηθήσει να κάνεις restart. Για να διατηρήσεις τη νοοτροπία σου θετική, φτιάξε μια λίστας πραγμάτων από το παρελθόν σου που αφορούν τη σχέση που έληξε που θεωρείς καλό να αφήσεις πίσω σου.

Υπάκουσε τον κανόνα: Καμιά επαφή

Ο απλούστερος αλλά και πιο δύσκολος κανόνας που πρέπει να ακολουθήσεις είναι να έχεις όσο το δυνατόν λιγότερη επαφή με τον πρώην σου. Αυτό σημαίνει από το να πάψεις να τον ακολουθείς, παρακολουθείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι το να πέφτεις τυχαία πάνω του καθώς πηγαίνει στη δουλειά (ή βγάζει τον σκύλο του βόλτα) μέχρι το να μη ρωτάς τάχα τυχαία τους κοινούς σου φίλους αν ξέρουν τι κάνει.

Μην το περνάς μόνη

Μπορεί να αισθάνεσαι μοναξιά χωρίς τον πρώην σύντροφό σου στο πλευρό σου, αλλά αυτός είναι ακόμη ο λόγος για να επιδιώξεις να μην είσαι μόνη σου. Άφησε να είναι κοντά σου οι φίλοι και οι άνθρωποί σου που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα και που σου θυμίζουν πόσο υπέροχο άτομο είσαι. Ακόμα κι αν δεν θέλεις να βγεις έξω, μίλησε με τους φίλους σου που σε κάνουν να χαμογελάς. Το να ακούς άλλους ανθρώπους να μιλάνε για την ημέρα τους μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να αποσπάσεις την προσοχή σου από τον χωρισμό.

Θα περάσει ποτέ;

Ακόμα κι μετά από χρόνια αναπολούμε έναν έρωτα ή νιώθουμε νοσταλγία για κάποια ρομαντική επαφή, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ξεπεράσεις τους πρώην συντρόφους μας. Η αλήθεια είναι ότι κάθε στενή σχέση επηρεάζει τη ζωή μας. Οι σχέσεις μας μας βοηθούν να αναπτυχθούμε και να ωριμάσουμε. Κατά μία έννοια, οι πρώην σύντροφοί μας είναι πάντα ένα κομμάτι του εαυτού μας». Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μαθαίνουμε από κάθε σχέση και είμαστε σε θέση να πάρουμε θετικά μαζί μας που μας βοηθούν προκειμένου να εξελιχθούμε ως άνθρωποι. Έτσι, ενώ μπορεί να αισθάνεσαι με ραγισμένη καρδιά προς το παρόν, να θυμάσαι πως μόλις επιτρέψεις στον εαυτό σου να αναρρώσει, θα νιώσεις έτοιμη, και θα βγεις από αυτόν τον χωρισμό ακόμη πιο δυνατή, καλύτερη και πιο ευτυχισμένη.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Το καλύτερο tip ομορφιάς για να προλάβεις τις ρυτίδες

Βάζοντας αυτό το βήμα περιποίησης στην καθημερινότητα σου, έχεις αντιγηραντικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου 

CELEBS

Αθηνά Οικονομάκου – Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρίζουν μετά από 10 χρόνια

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση του ζευγαριού

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πασχαλινά έθιμα: "Λαζαράκια" και κάλαντα του Λαζάρου

Το Πάσχα ξεκινά με το Σάββατο του Λαζάρου και η παράδοση θέλει να νοστιμίζει με τα «Λαζαράκια».