Θυμός: ΕΤΣΙ θα τον μετατρέψεις σε θετική εμπειρία - AllYou.gr

Search

Θυμός: ΕΤΣΙ θα τον μετατρέψεις σε θετική εμπειρία

Είναι όλα θέμα οπτικής.

01 Απριλίου 2015

Στην αρχή ένιωσα άβολα. Μια επίθεση που μου ήρθε από το πουθενά. Η αλήθεια είναι, πως ποτέ δεν περίμενα από αυτό το πρόσωπο να μου φερθεί τόσο άδικα. Εξεπλάγην που αντιδρούσε σαν να μη με είχε γνωρίσει ποτέ κι όμως, έχουμε κάτι κοινό εκ φύσεως και πολλά περισσότερα που θα μας ενώνουν για πάντα. 

Αυτό το «για πάντα» ενδεχομένως να ξεγέλασε κι εσένα πολλές φορές. Διότι, είναι αδύνατο να εξωτερικεύεις αιωνίως θετικά συναισθήματα, από φόβο μη χαλάσεις μια προσωπική σχέση. Στην πραγματικότητα, δε, μια σχέση, ερωτική, φιλική, αδερφική, ανθρώπινη κινδυνεύει πολύ περισσότερο, όταν τα αρνητικά συναισθήματα θάβονται μέσα μας.

Και τι πάει να πει θετικά κι αρνητικά συναισθήματα; Αν είμαι συναισθηματικά φορτισμένη με τα πρώτα είμαι ο  «καλός» της υπόθεσης, ενώ αν εκνευρίζομαι, αν αντιδρώ και θυμώνω είμαι ο «κακός»; Ποιος το ορίζει και γιατί να με κρίνει;

Αν είχα ένα θερμόμετρο μπροστά μου εκείνη την ημέρα, θα είχε αγγίξει το μέγιστο βαθμό. Άκουγα προσεκτικά τις απόψεις. Προσπαθούσα να διατηρήσω την ψυχραιμία μου. Κάπου κάπου, δε σου κρύβω, ότι την έχανα. Απογοητευόμουν, αφού μου παρουσίαζε μια εικόνα του εαυτού μου – κόντρα ρόλο και όσα περισσότερα έλεγε, τόσο πιο πολύ «φούντωνα». 

Το ομολογώ, δεν άντεξα και πολύ. Εκδηλώθηκα, για προληπτικούς λόγους κυρίως, και εξέφρασα τον εκνευρισμό μου, πριν αυτός γίνει ηφαίστειο. Βλέπεις, ο θυμός έχει διαβαθμίσεις κι αποτελεί συναίσθημα, που αν δεν το εξωτερικεύσεις, θα συσσωρευτεί μέσα σου. Είναι μια διαφορετική, παράλογη, αλλά απολύτως αποδεκτή συναισθηματική εμπειρία. Δεν είναι «κακία». 

Όποιος σε κατηγορήσει ή κατακρίνει για το δικαίωμα του θυμού, κλείσε του το στόμα με μια αυθόρμητη απάντηση: Θυμώνω θα πει αισθάνομαι, αλλά παράλληλα νοιάζομαι, όχι εγωιστικά, αλλά ειλικρινά και ουσιαστικά. 

 

 

Hot αυτή τη στιγμή!

DO IT YOURSELF

Τι να προσέχεις όταν φοράς ψεύτικες βλεφαρίδες

4 τρικ που θα κάνουν την εφαρμογή πιο εύκολη!
INTERVIEW

Μιχάλης Τζουγανάκης: «Τα λάθη για κάθε άνθρωπο είναι η προίκα του»

Λένε ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής… Έτσι λοιπόν, όποιος θέλει να μπει στα άδυτα της ψυχής του Μιχάλη Τζουγανάκη, δεν έχει παρά να κοιτάξει τα μάτια του, την ώρα που κρατάει στα χέρια του το αγαπημένο του λαούτο.
ΣΧΕΣΕΙΣ

4 πράγματα που σου λέει με το σώμα του

Καμιά φορά τα πιο σημαντικά πράγματα σου τα λέει με το κορμί του, τονίζουν οι ειδικοί.
ΑΣΚΗΣΗ

Η λιχουδιά που θα σε βοηθήσει να αποδίδεις καλύτερα στις προπονήσεις

Υπάρχει κάτι γευστικό που μπορεί να βοηθήσει τα πόδια σου να τρέχουν γρηγορότερα!
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Είναι οι γυναίκες πιο ευτυχισμένες από τους άντρες;

Tι γένος έχει η ευτυχία; Την απάντηση δίνει - φυσικά - η επιστήμη.
ΕΓΩ

Τι είναι το ψυχολογικό hangover και πως να το ξεπεράσεις

Οδηγίες αντιμετώπισης μιας γνώριμης κατάστασης, για εσένα που είσαι εσωστρεφής.