Skip to main content

ΑΡΘΡΑ

Πόση ελευθερία χωράει στον έρωτα;

Η ψυχολόγος Ευγενία Δουβαρά αναρωτιέται ποια είναι η σωστή δόση για να τον κρατήσουμε ζωντανό.



Τον Αύγουστο του 2015 μαζί με τις αναμνήσεις από ένα όμορφο ελληνικό νησί έφερνα στις αποσκευές μου “Το παράδοξο του έρωτα” του Πασκάλ Μπρυκνέρ. Με αφορμή τις ιδέες του Γάλλου φιλόσοφου, σκεφτόμουν πόσα ζευγάρια σταματούν ευχάριστες δραστηριότητες που δεν είναι κοινές, πόσες φορές ο ένας σύντροφος μιλά εκ μέρους του άλλου πριν να ακούσει, πώς οι σύζυγοι μετατρέπονται σε καλούς διεκπεραιωτές των υποχρεώσεων και παύουν να «αποπλανούν» ο ένας τον άλλο… Σχέσεις μέσα στις οποίες ο έρωτας αργοσβήνει, καθώς η ελευθερία ενοχοποιείται, η επιθυμία ευνουχίζεται, η έκπληξη δεν έχει χώρο.

Στις μέρες μας, συμβαίνει συχνά το «εγώ» να υπερκαλύπτει το «εμείς». Οι άνθρωποι κυνηγάμε ένθερμα προσωπικούς στόχους και δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε αμοιβαίες παραχωρήσεις. Συνάπτουμε σχέσεις, που δομούνται πάνω στην αρχή της ελευθεριότητας. Λέμε «έχω ελεύθερη σχέση». Στην πραγματικότητα, φοβόμαστε μήπως έρθουμε πολύ κοντά, δίνουμε μόνο λίγο από τον εαυτό μας κι έτσι περνάμε από τη μια επιδερμική σχέση στην επόμενη, πληρώνοντας το τίμημα. Να μη χορταίνουμε. Άρα, να μη ζούμε ελεύθεροι.

Θυμάμαι, κάποια χρόνια πίσω, μια νεαρή γυναίκα στο γραφείο μου, από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίας να ξετυλίγει ένα κουβάρι παραπόνων, που είχε από το σύντροφό της. Ήταν παντρεμένος με παιδιά. Απαιτούσε από εκείνον να αλλάξει, να τα αφήσει όλα πίσω του και να τη διεκδικήσει φανερά. Στεκόταν δυστυχής, παγιδευμένη στην επιλογή της, εξαπατημένη από έναν κλέφτη έρωτα, που δε θύμιζε σε τίποτα την αρχική αίγλη του και τώρα την έπνιγε. Μα, πώς να χαίρεται όποιος φοράει μπλούζα έστω και ένα νούμερο μικρότερο!

Η παρατεταμένη αποφυγή της δέσμευσης στην ερωτική σχέση δεν οδηγεί στην ελευθερία, αλλά στην απώλεια της ερωτικής επιθυμίας. Αν ο ένας σύντροφος ορθώνει συνεχώς αμφιβολίες για τα συναισθήματά του και τη σχέση, ενώ παραμένει σε αυτή, καταδικάζει τον εαυτό του σε στασιμότητα, στην οποία δεν είναι υποχρεωμένος κανένας υγιής και ελεύθερος άνθρωπος να υποταχτεί.

Είναι αξιοζήλευτα εκείνα τα ζευγάρια που δημιουργούν χώρο ώστε να επικοινωνούν τις επιθυμίες τους και να κερδίζουν από τη διαφορετικότητά τους. Είναι τότε που η ελευθερία αναζωογονεί τον έρωτα και ο έρωτας τροφοδοτεί την ελευθερία! Ένας νέος άντρας μετά από σχέση δυο χρόνων, ζητά από την αγαπημένη του να μείνουν μαζί. Εκείνη αρνείται. Εκείνος αναρωτιέται το γιατί, θυμώνει και απογοητεύεται. Όμως, αντί να βουλιάξει στο αρχικό αίσθημα προδοσίας, την αφουγκράζεται, προσφέρει την αγάπη του γνήσια και σταθερά, γιατί του είναι σημαντική εκείνη και όχι η υλοποίηση της ιδέας του. Η αγαπημένη του δεν αργεί να του αποκαλύψει ότι χρειάζεται χρόνο. Θέλει να πάρει μια βαθιά ανάσα πριν βουτήξει μαζί του στον ωκεανό, όπως κάποιος που ετοιμάζεται για ελεύθερη κατάδυση.

Ποια είναι η σωστή δόση ελευθερίας για να μείνει ζωντανός ένας έρωτας; Ο Χαλίλ Γκιμπράν απαντά: «Αγαπάτε ο ένας τον άλλο, αλλά μην κάνετε δεσμά από την αγάπη. Αφήστε την αγάπη να είναι σαν μια κινούμενη θάλασσα ανάμεσα στις ακτές των ψυχών σας… Να στέκεστε μαζί κι ωστόσο όχι πολύ κοντά μαζί. Γιατί οι κολόνες του ναού στέκονται χώρια. Και η βαλανιδιά και το κυπαρίσσι, δε φυτρώνουν το ένα στη σκιά του άλλου».

 

 

douvara1.jpg

Η Ευγενία Δουβαρά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κι ύστερα εξειδικεύτηκε σε θέματα ψυχικής υγείας παιδιού και εφήβου στο Λονδίνο. Το ενδιαφέρον της για σημαντικά θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως η ελευθερία, το νόημα της ζωής, ο θάνατος και ο έρωτας, την οδήγησαν να επιλέξει να εκπαιδευτεί στις αρχές της υπαρξιακής και συστημικής προσέγγισης, στο Θεραπευτικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο “Αντίστιξη”. Εργάζεται πάνω από δέκα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και το 2013 ίδρυσε το Εργαστήρι ανάπτυξης ατόμου & οικογένειας, όπου με φροντίδα, σεβασμό κι ευθύνη στηρίζει παιδιά, εφήβους και ενήλικες στο απαιτητικό ταξίδι της γνωριμίας με τον εαυτό τους, προκειμένου να βελτιώνουν την αυτοεκτίμησή τους, να διαμορφώνουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις και να βιώνουν τη χαρά της ζωής. Επιπλέον, συνεργάζεται με τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, συντονίζει ομάδες γονέων, πραγματοποιεί ομιλίες σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς και αρθρογραφεί. Στον ελεύθερο χρόνο της ζωγραφίζει, ταξιδεύει και ασχολείται με τη συγγραφή παραμυθιών. 

 

Διαβάστε επίσης

ΑΡΘΡΑ

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Αθήνα

Η πόλη στους δρόμους

ΑΡΘΡΑ

Jean-Marc Fournie: Μοντέρνοι Άγγελοι

«Ο πατέρας Φουρνιέ είναι ένας απόλυτος ήρωας» 

ΑΡΘΡΑ

Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες

Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σ' εξέλιξη από το απόγευμα της Δευτέρας στον Καθεδρικό ναό

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;