Skip to main content

INTERVIEW

Στέλιος Κουδουνάρης: «Στιλ δεν είναι το τι αλλά το πώς!»

O ταλαντούχος κύπριος σχεδιαστής μόδας, μιλάει αποκλειστικά στο allyou.gr και την fashion editor Κέλλυ Νόβακ.


Κέλλυ Νόβακ

Τι είναι η μόδα, τελικά; Αποτελεί μια μορφή τέχνης ή όχι; Το πώς την ορίζει ο κάθε άνθρωπος, είναι δική του υπόθεση, χωρίς αμφιβολία. Μπορεί για εμένα να είναι τρόπος έκφρασης του εαυτού μου, μπορεί για εσένα να είναι βιοποριστική αποκλειστικά υπόθεση. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι κάθε άνθρωπος (ανεξαρτήτως φύλου), οφείλει να της δώσει μια παραπάνω “ευκαιρία”. Να ξεπεράσει για λίγο την καταναλωτική φύση που πολύ συχνά χαρακτηρίζει τη μόδα και να δει όχι μόνο το δέντρο αλλά και το δάσος. Υπάρχουν δύο όψεις και σε αυτό το νόμισμα και αρχίζω πλέον και ξεκάθαρα να καταλαβαίνω, ότι είναι με αυτή τη…. «δεύτερη όψη» που και ο Στέλιος Κουδουνάρης αντιμετωπίζει την μόδα.

Ως σχεδιαστής μόδας (και ένας από τους πραγματικά πιο ταλαντούχους οραματιστές –αν θες- της γενιάς μας), ο Στέλιος Κουδουνάρης θέλει να μας προσφέρει μέσα από τα ρούχα και τις συλλογές του, κάτι που λίγοι Έλληνες και Κύπριοι σχεδιαστές μπορούν να καταφέρουν. Θέλει, λοιπόν, να μας «εκπαιδεύσει» υπό μια έννοια, και να μας κάνει να καταλάβουμε ότι η μόδα και το στιλ γενικότερα βρίσκονται και υπάρχουν «παντού». Δεν είναι μόνο τα ρούχα που φοράμε αυτό που μας χαρακτηρίζει. Είναι ο τρόπος που καθόμαστε, μέχρι και ο τρόπος που τα φοράμε. Όλα θα πρέπει να έχουν την δική μας αισθητική, κάτι που να μας αφορά και να μας εκφράζει απόλυτα.

Είναι, λοιπόν, μεγάλος ο «αγώνας» του Στέλιου Κουδουνάρη. Ευτυχώς όμως για εμάς, υπάρχουν πάντα οι συλλογές του που μας κρατάνε alert όχι μόνο ως προς τις τάσεις και τι θα φορεθεί την εκάστοτε σεζόν, αλλά και για όλα αυτά που σου περιέγραψα παραπάνω. Προσωπικά, αυτό το task εμένα μου φαίνεται… βουνό, αλλά ο ταλαντούχος αυτός σχεδιαστής έχει βαλθεί να μας κάνει να κατανοήσουμε την μόδα όσο καλύτερα γίνεται. Το πετυχαίνει; Ναι, φυσικά. Και μέσα από όλη αυτή την διαδικασία, το καλό είναι ότι γινόμαστε αποδέκτες θαυμάσιων συλλογών, άρα και μιας καινούργιας πάντα εμπειρίας και ιστορίας. Θαυμάσιο δεν είναι;

Όλα αυτά, λοιπόν, και ακόμη περισσότερα, αποκόμισα από την κουβέντα μου με τον σχεδιαστή την οποία είμαι σίγουρη ότι θα απολαύσεις ιδιαιτέρως και θα σε κάνει να δεις την μόδα με… άλλο μάτι!

Τι είναι για εσάς η μόδα; Τι (σας) προσφέρει;

Ενώ ζω από τη μόδα και το γεγονός αυτό την καθιστά για μένα «δουλειά», δεν μπορώ να τη διαχωρίσω από την υπόλοιπη ζωή και τον ελεύθερο χρόνο μου. Δεν τη θεωρώ δουλειά αλλά προέκταση του εαυτού μου. Η μόδα είναι γεμάτη προκλήσεις και συνεχόμενες εναλλαγές. Για τους σχεδιαστές μεγαλύτερη πρόκληση είναι το γεγονός ότι καλούμαστε κάθε σεζόν να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να παρουσιάσουμε μια κολεξιόν καλύτερη από τις προηγούμενες, με νέες προτάσεις, γραμμές και φόρμες διατηρώντας πάντα τη δημιουργική μας ταυτότητα. Και είναι και αυτή η μικρή καταπληκτική στιγμή μιας καλής ιδέας! Είναι αυτό που σε γεμίζει ενέργεια και δύναμη για να δημιουργήσεις μια καινούργια συλλογή.

Τι «σημαίνει» στιλ (πώς το ορίζετε), σύμφωνα με τα δικά σας δεδομένα;

Στιλ δεν είναι το «τι» αλλά το «πώς». Είναι ο τρόπος που φοράμε κάτι, ο τρόπος που τρώμε, ο τρόπος που μιλάμε, ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας και στους άλλους.

Έχετε πρόσωπα που σας εμπνέουν, είδωλα (icons) αν θέλετε, των οποίων η αισθητική, η δουλειά, το ταλέντο κ.τ.λ., σας τροφοδοτεί με ιδέες όταν πρόκειται να επινοήσετε μια νέα δημιουργία;

Συνήθως εμπνέομαι από τους ανθρώπους γύρω μου, άγνωστα άτομα που παρατηρώ στο δρόμο με ιδιαίτερες συμπεριφορές και αυθεντικό στιλ. Και βέβαια όταν έχω να δημιουργήσω κάτι για ένα συγκεκριμένο άτομο είτε κάποιο καλλιτέχνη, είτε κάποιον που θέλει να φορέσει κάτι μοναδικό, η έμπνευση πηγάζει αποκλειστικά από τον άνθρωπο που έχω απέναντί μου, από την προσωπικότητα, τη φυσιογνωμία και τον σωματότυπό του.

Η πρόσφατη συλλογή σας, Resort 2017, «έπαιξε» πολύ με τις ισορροπίες της σύγχρονης και ρετρό αισθητικής. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον για εσάς σαν έμπνευση και στην δημιουργία μιας συλλογής;

Τα πάντα ξεκινάνε από το παρελθόν. Οφείλουμε να γνωρίζουμε και να σεβόμαστε το παρελθόν και την ιστορία, να τολμούμε στο παρόν και να κοιτάμε το μέλλον με όραμα για το καινούργιο και το ανεξερεύνητο.
 

17resort-stelioskoudounaris-06.jpg

Resort 2017 Collection

 

Πώς προέκυψε το «πάντρεμα» δύο τόσο οξύμωρων κόσμων μαζί, αυτού της δεκαετίας του ’20 αλλά και του πιο σύγχρονου, με την athleisure αισθητική, που υπό μια έννοια χαρακτήριζαν την Resort 2017 συλλογή;

Τα όρια του χρόνου και του κόσμου είναι αχαρτογράφητα, απροσδιόριστα και ανεξερεύνητα. Κατά κάποιον τρόπο οικειοποιήθηκα τις διαφορετικές εποχές και τα στιλ, και οραματίστηκα ένα νέο αισθητικό αφήγημα για τη συλλογή του φετινού καλοκαιριού. Η δεκαετία του '20 ήταν περίπου η εποχή όπου οι γυναίκες άρχιζαν να αθλούνται, να ζουν έντονα και να απολαμβάνουν την ελευθερία τους, αδιαφορώντας για τα κοινωνικά ταμπού. Για το καλοκαίρι του 2017 επιδίωξα να σχεδιάσω μια συλλογή για τη σύγχρονη γυναίκα που ταξιδεύει, αθλείται, χορεύει, φλερτάρει, ζει και αναζητά την ελευθερία μέσα από την εμφάνιση της.
 

17resort-stelioskoudounaris-01.jpg

Resort 2017 Collection

17resort-stelioskoudounaris-08.jpg

Resort 2017 Collection

 

Τι ρόλο πιστεύετε ότι πρέπει να εξυπηρετεί ένας refined σχεδιαστής σαν εσάς, στην Ελλάδα του 2017;

Στην δύσκολη Ελλάδα του 2017, νιώθω ότι ο ρόλος ενός σχεδιαστή είναι πιο περίπλοκος από ποτέ. Νιώθω μια ευθύνη απέναντι στους πελάτες μου και στους ανθρώπους που παρακολουθούν τη δουλειά μου. Υπάρχει τόση απαισιοδοξία στην ατμόσφαιρα, που θέλω μέσα από τα ρούχα που δημιουργώ να προσφέρω σε αυτόν που επιλέγει να τα φορέσει, όχι απλώς ένα ρούχο αλλά μια καινούργια εμπειρία. Θα θελα το καινούργιο ρούχο που αποκτά κάποιος να αποτελεί μια απόδραση από την καθημερινότητα, ένα συναισθηματικό και αισθητικό ταξίδι.

Τι κάνει την εμφάνιση μιας γυναίκας να ξεχωρίζει τελικά;

Η αυτοπεποίθηση.

Πόσο πιστεύετε στην διαχρονικότητα ενός ρούχου και στην προσωρινή επικαιρότητα μιας τάσης; Υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση;

Τα ρούχα με σοβαρό σχεδιασμό και άριστη ποιότητα υλικών και ραφής παραμένουν διαχρονικά όσο επίκαιρα και να είναι μια δεδομένη στιγμή, γιατί έχουν μια αξία που αντέχει στο χρόνο. Όπως όλες οι μορφές τέχνης. Κάποιο ρούχο που είναι μελετημένο και καλοφτιαγμένο έστω κι αν κάποιες σεζόν μπορεί να μην φοριέται, θα έρθει σίγουρα η στιγμή που θα συγχρονίζεται και πάλι με τις τάσεις.

Τι δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το στιλ ή την εμφάνιση μιας γυναίκας;

Οι καλοί τρόποι και το αληθινό χαμόγελο.

Και τι από την ντουλάπα της;

Μια κλασική πεντάδα must -haves είναι ένα λευκό πουκάμισο, ένα μαύρο φόρεμα, μια ψηλόμεση φούστα, ένα πένσιλ μαύρο παντελόνι και ένα ζευγάρι μαύρα πέδιλα.

Τι πρέπει να προσέχουν –κατά την γνώμη σας- από εδώ και πέρα οι αναγνώστριες του AllYou, σε μια τους εμφάνιση;

Κάποτε η Κοκό Σανέλ είχε δώσει μια διαχρονική συμβουλή: “Πριν βγεις από το σπίτι ρίξε μια ματιά στον καθρέφτη και αφαίρεσε κάτι από πάνω σου”. Αυτό.

 

STELIOS KOUDOUNARIS

15 Achaiou str., 10675, Kolonaki, Athens, Greece

T. +30 211 1829932

Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.stelioskoudounaris.com

www.facebook.com/SteliosKoudounarisSteliosKoudounares

instagram: stelioskoudounaris

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;