Μια Βανίλια και μια Βιογραφία - AllYou.gr

Search

Μια Βανίλια και μια Βιογραφία

Η Λένα σήμερα σε πάει στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη με τον Γιάννη Ψυχοπαίδη και σε κερνάει τσάι στη Βανίλια!

25 Νοεμβρίου 2015

Περνάμε μέρες ζόρικες. Το νοιωθεις και το νοιώθω. Το ξέρεις και το ξέρω. Οι βόλτες είναι ένα ισχυρό αντίδοτο. Δίνουν χρόνο να σκεφτείς, να μιλήσεις, να εκφραστείς, ανοίγουν το μυαλό, σε ξελαμπικάρουν, σε ζωντανεύουν. Συμφωνείς; Ιδιαίτερα σε τέτοιους καιρούς, αν δεν κάνουμε δώρο στον εαυτό μας και μια βόλτα στην πόλη, ε, αυτό σημαίνει πως ούτε μας υπολογίζουμε ούτε μας αγαπάμε!

Για σήμερα, που όλη η μέρα είναι δική μου (και δική σου), λέω να σου γνωρίσω έναν άνθρωπο που θαυμάζω και να σε πάω βόλτα στους δικούς του (υπέροχους) κόσμους, αλλά και να σε κεράσω τσάι με κανέλα και γαρίφαλο στην παλιά μου γειτονιά, στη Γαργαρέτα, στο Κουκάκι.

Πλατεία Κολωνακίου, γκαλερί Ζουμπουλάκη, και η "Βιογραφία" η καινούργια έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη, μας περιμένει. 13 πορτρέτα  πνευματικών προγόνων του ζωγράφου (του Καβάφη, του Σεφέρη, του Ελύτη, του Καζαντζάκη, κ.α.) ανθρώπων ξεχωριστών και φωτισμένων που, όπως λέει και ο ίδιος ο Ψυχοπαίδης, "απ' αυτά αναζητάει καθοδήγηση", θα βοηθήσουν κι εμάς, μέσα από την καθαρότητα τους, να δώσουμε σχήμα και μορφή σ' αυτό που έρχεται και που δεν είναι, απαραίτητα, απειλητικό, αλλά χρωματιστό κι ελπιδοφόρο.

Ο Ψυχοπαίδης είναι ένας ζωγράφος που αγαπώ και θαυμάζω. Κυρίως για τον τρόπο του να ζωγραφίζει τις αλήθειες του και να ορίζει μέσα από τα χρώματα και τις εικόνες τη ζωή ως "ένα διαρκές ανοιχτό ερωτηματικό".

Ήρεμος μα και μαχητικός, ποιητικά στοχαστικός, αυθεντικός, ανατρεπτικός, ο Ψυχοπαίδης αυτοβιογραφείται μέσα από την "Βιογραφία " του. Και είμαι σίγουρη πως θα σε γοητεύσει και θα σε απελευθερώσει.

Από την πλατεία Κολωνακίου θα πάμε στην πλατεία Γαργαρέτας. Στο Κουκάκι.

Εκεί, στην Ερεχθείου 2, είναι ένα μπιστρό που το' χω λατρέψει. Η Βανίλια. Την ανακάλυψα τυχαία, σε μια βόλτα στην παλιά μου γειτονιά, στο δρόμο που ερωτεύτηκα, που κρύφτηκα, που έπαιξα... Στην Ερεχθείου. Ψαχνοντας για το φαρμακειο, που το ήξερα και το θυμόμουνα γωνία Βείκου και Ερεχθείου, είδα τη Βανίλια. Μπήκα μέσα απο περιέργεια, κι αυτό ήταν. Την αγάπησα. Κι αυτήν και τη μουσική της, και τα γλυκά της και το τσάι της και τις πίτες της!

Σε κερνάω τσάι και δεν θα το ξεχάσεις, βάζω στοίχημα. Κανέλα, γαρίφαλο, μήλο, πορτοκάλι. Εδώ είναι. Πάμε!

Ως την άλλη Τετάρτη που θα ξαναβρεθούμε, σου λέω "χαμογέλα"!

Φιλιά!Ακολούθησε το allyou στο Instagram!