Skip to main content

ΕΠΟΜΕΝΟ

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Το top 5 της εβδομάδας

Πού πήγαμε, τι ακούσαμε, διαβάσαμε, είδαμε, φάγαμε και απολαύσαμε αυτή τη εβδομάδα; Αυτές είναι οι κορυφαίες προτάσεις μας, για ατέλειωτες βόλτες στην πόλη. 


Μαρία Μυλωνά

* Τη Δευτέρα, η Αναστασία γύρισε στον... 19ο αιώνα!

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που αγαπάνε τις... επιστροφές. Οι επιστροφές υποδηλώνουν μία ήττα. Σημαίνουν ότι κάτι δεν κατάφερες να αντιμετωπίσεις αρκετά καλά στο παρόν και αναγκάστηκες να κάνεις μεταβολή για να κοιτάξεις πίσω. Ή ότι δεν ήσουν σε θέση να ξεπεράσεις επαρκώς κάτι που σε πλήγωσε κι έτσι επιστρέφεις σταθερά εκεί. Ή ακόμα ότι δεν συγχώρεσες ανθρώπους και καταστάσεις και γι' αυτό έχεις την επιθυμία να γυρίσεις σε αυτές για ένα τελευταίο ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Το φιλμ «Η Επιστροφή», για το οποίο μιλάμε όλοι αυτές τις ημέρες έχει την υπογραφή του Alejandro González Iñárritu ("Babel", "21 Γραμμάρια", "Biutiful"), τον Leonardo DiCaprio στον πρωταγωνιστικό ρόλο και κινείται στο παραπάνω πλαίσιο. Όπως και να χει, θα δω την ταινία στα βόρεια, σε κάποιο από τα μεγάλα multi-complex σινεμά, σε μία ήσυχη απογευματινή προβολή, για δύο λόγους: πρώτον θέλω να την απολαύσω αποφεύγοντας την πολυκοσμία και δεύτερον θέλω να είμαι on time για την συνέχεια της «επιστροφής» μου στην Αμερική μιας περασμένης εποχής. 

* Την Τρίτη, η Ειρήνη βγήκε ρομαντικό ραντεβού!

Είχα καιρό να βγω ραντεβού και μάλλον είχα ξεχάσει το feeling  αυτής της εμπειρίας. Αυτό που δεν ξέχασα σίγουρα είναι ότι αυτό το ραντεβού έπρεπε να παραμείνει κρυφό και μακριά από τα «φώτα της δημοσιότητας», για ποικίλους λόγους. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, ότι στην πρώτη φορά της συνάντησής μας το κλίμα θα έπρεπε να είναι ταυτόχρονα ρομαντικό και μυστήριο. Κι όλα ξεκίνησαν με μια βόλτα στην πιο όμορφη γειτονιά της Πλάκας στην Αθήνα... Εκεί κάτω από την επιβλητική Ακρόπολη αποφασίσαμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να «φωλιάσουμε», όπως οι νέοι της δεκαετίας του ’60, σε ένα χώρο όλο κι όλο 50 τετραγωνικά, σε ένα μικρό κουτί, σε μια μπουάτ, την Απανεμιά. Η Απανεμιά (Θόλου 4, Πλάκα) σήμερα είναι ένας δημοφιλής χώρος ψυχαγωγίας κόντρα στους καιρούς, είναι μια όαση, ένας οίκος τέχνης, ένα κρυφό σχολειό. Έτσι κρυφά θέλαμε κι εμείς να γνωριστούμε και να ερωτευτούμε, έστω για μια και μόνο βραδιά!

* Την Τετάρτη, η Μαρία πήγε Μέγαρο (παρέα με τον παίδαρο)!

Στάση Μέγαρο Μουσικής. Αυτός είναι ο σημερινός μας στόχος. Το πανέμορφο Μέγαρο Μουσικής (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη), που απόψε ανοίγει τις πόρτες του για να φιλοξενήσει τον κινεζικό Καλλιτεχνικό Θίασο Ανχουί (China Anhui Art Troupe). Πρόκειται για ένα από τα πιο φημισμένα καλλιτεχνικά συγκροτήματα της Κίνας, το οποίο αναδεικνύει τη μακραίωνη παράδοσή της –και συγκεκριμένα της Επαρχίας Ανχουί– σε ποικίλες μορφές τέχνης, όπως ο χορός, τα ακροβατικά, η μουσική και το τραγούδι. Ο θίασος έχει περιοδεύσει ήδη ανά την υφήλιο και απόψε κάνει μία στάση και στη χώρα μας! Έτσι, σήμερα λέω να βάλω... τα καλά μου, να πάρω μαζί μου την καλύτερη μου παρέα (βλ. τον... παίδαρο) και στις 8:30 το βράδυ (νταν) να καθίσω αναπαυτικά στην θέση μου, στην πανέμορφη Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης για να απολαύσω Κινέζους καλλιτέχνες σε αυθεντικές χορογραφίες του «ανατολικού μπαλέτου» αλλά και σε αποσπάσματα έργων της Όπερας Xουανγκμέι (Huangmei). Ιδανικό δεν ακούγεται; 

* Την Πέμπτη, η Λένα "κατέβηκε" στην Πειραιώς!

Την Πειραιώς την αγαπώ και σου το΄χω πει κι άλλες φορές. Πιο πολύ για το Μπενάκη. Το Μουσείο. Που είναι από μόνο του μια μεγάλη βόλτα. Οι εκθέσεις, το πωλητήριο, το cafe. Όλο μαζί είναι χαρά των ματιών, και όχι μόνο. Σήμερα, λοιπόν, θα με βρεις εκεί. Να χαζεύω τα χρώματα του Δημοσθένη Κοκκινίδη. Ενός ζωγράφου που αγαπώ χρόνια, γιατί τα έργα του έχουν πολύ χρώμα, πολύ φως, πολλή ψυχή και πολλή Ελλάδα. Την Κυριακή τελειώνει η έκθεση του "Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής", και με τίποτα δεν θα ήθελα να την χάσω.

* Την Παρασκευή, η Κέλλυ επισκέφτηκε το πρώτο "μυστικό" μπαρ της Αθήνας! 

Πρώτη μου στάση το κέντρο της Αθήνας (που αλλού εξάλλου;) και συγκεκριμένα σε ένα μπαράκι… κρυφό. Και λέω κρυφό, γιατί ακόμη και αν σου αποκαλύψω την διεύθυνση του μαγαζιού, δεν θα το βρεις, αφού η είσοδός του δεν θυμίζει τίποτα το κλασικό ποτάδικο της πόλης, αλλά μάλλον την είσοδο μιας παλιάς πολυκατοικίας. Όχι, όχι δεν σε… τρολάρω (όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας οι χίπστερς), απλά αναφέρομαι στο μπαρ Speakeasy και το πρώτο secret μαγαζί της Αθήνας. Οι ιδιοκτήτες του ομώνυμου μπαρ από το Χαλάνδρι, εδώ και περίπου ένα χρόνο έχουν μεταφέρει την... πραμάτειά τους και στο κέντρο της Αθήνας, με τον πιο ενδιαφέρον όμως τρόπο. Με έμπνευση από μία από τις πιο hot τάσεις της Νέας Υόρκης με τα «κρυφά» μυστικά μέρη στην πόλη να εξαπλώνονται όλο και περισσότερο, οι ιδιοκτήτες του Speakeasy δημιούργησαν ένα μαγαζί στην ίδια λογική. Η διεύθυνση δεν αποκαλύπτεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το μπαρ είναι exclusive. Αρκεί να σου την πει κάποιος φίλος ή γνωστός σου (όχι, όχι, δεν θα σου το αποκαλύψω εγώ!). Στο γνωστό εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, λοιπόν, και μπροστά σε μια απλή πόρτα θα πατήσω το κουδούνι και θα εισέλθω στον όμορφο χώρο του Speakeasy με τα black lights και την ατμοσφαιρική μουσική του background. Και αφού απολαύσω το πιο πιστά εκτελεσμένο Old Fashioned από τα χεράκια του μπαρμαν, θα αναρωτηθώ το πώς ήταν να ζει κανείς την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική…

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

CELEBS

Νατάσσα Μποφίλιου: Ποζάρει αγκαλιά με την αδελφή της - Μοιάζουν πολύ!

Η τραγουδίστρια παραβρέθηκε στην παρουσίαση δίσκου του Πάνου Μουζουράκη

CELEBS

Πάνος Μουζουράκης - Μαριλού Κόζαρη: Η αποκάλυψη για τη βάφτιση της κόρης τους

Η ατάκα του καλλιτέχνη που αιφνιδίασε τους ρεπόρτερ