Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μόδα, μόδα, και πάλι μόδα

Η Κέλλυ κλείνει την εβδομάδα με την απόλυτη... in fashion βόλτα! 


Κέλλυ Νόβακ

Απ’ ότι κατάλαβες από τον όχι και τόσο βαθυστόχαστο τίτλο μου, η σημερινή μου βόλτα θα περιλαμβάνει πολύ, μα πολύ, μόδα. Θα είναι μια βόλτα ή μάλλον εμπειρία, συναισθηματική, πνευματική, εικαστικά πλούσια και φυσικά καταναλωτικά κατευναστική. Τι εννοώ με όλα αυτά; Ακολούθησέ με και θα δεις!

Θα ξεκινήσω, λοιπόν, με λίγη τέχνη. Και μην μου πεις τι σχέση έχει η τέχνη με την μόδα, γιατί θα σε μαλώσω! Οι δύο αλληλένδετoι αυτοί χώροι, συνταντιούνται στην πόλη μας, μέσα από την πιο ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας. Τα έργα του θρυλικού φωτογράφου μόδας, Peter Lindbergh από τα τελευταία 30 χρόνια, στεγάζονται στον χώρο της Gagosian Gallery στο Κολωνάκι (Mέρλυν 3). Σε περίπτωση που δεν τον έχεις ακουστά, ο Lindbergh είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς και σημαντικούς φωτογράφους μόδας του αιώνα. Οι φωτογραφίες του «μιλούν» για ένα νέο είδος εξπρεσιονισμού. Ο ρεαλισμός με τον οποίον αντιμετωπίζει τα πρόσωπα που φωτογραφίζει (τα οποία παρεμπιπτόντως -στις περισσότερες περιπτώσεις- πρόκειται για πασίγνωστα μοντέλα και σταρ), προκαλούν σε όποιον και αν τα αντικρίσει, συναισθηματικό... κραδασμό. Εάν σου φαίνονται υπερβολικά αυτά που σου λέω (η αλήθεια είναι ότι παθιάζομαι με την δουλειά αυτού του ανθρώπου), αρκεί να επισκεφτείς την έκθεση και θα με πιστέψεις!

Το πάθος μου αυτό θα το... κατευνάσω φυσικά με μια βόλτα στα μαγαζιά. Τι να κάνω που ο καταναλωτισμός είναι το μυστικό για την προσωπική μου γαλήνη και ισορροπία; Εάν σε καθησυχάζει, η επόμενη στάση μου θα είναι για την αγορά βιβλίου. Έφυγα, λοιπόν, για Σύνταγμα και τα πολυαγαπημένα Public πολυκαταστήματα (Καραγιώργη Σερβίας 1), στα οποία τελευταία βρίσκω να απολαμβάνω αρκετά τις απογευματινές μου βόλτες μετά την δουλειά. Έχει μια τόσο μεγάλη ποικιλία ακόμα και σε βιβλία μόδας που δεν ξέρω ποιο να πρωτοδιαλέξω! Την βιογραφία της Elizabeth Matthews για την Coco Chanel, “Different like Coco”; Ή μήπως το φωτογραφικό άλμπουμ του φημισμένου street style blogger, “The Sartorialist: Closer”; Νομίζω ότι θα καταλήξω σε ένα old time classic: To “Τhe Fashion Book” από τις εκδόσεις Phaidon μιλάει για την μόδα του τώρα και του χθες. Για τους πρωτοπόρους και για τους οραματιστές της. Με μικρές βιογραφίες από αμέτρητους σχεδιαστές, μπορεί κανείς να μάθει λίγα πράγματα για όλους τους σημαντικούς ανθρώπους του χώρου, που σημάδεψαν -με τον τρόπο τους- την ιστορία της μόδας.

Και θα συνεχίσω τον καλλιτεχνικό μου… πειραματισμό, με την επίσκεψη στο μαγαζί της Ελληνίδας σχεδιάστριας, Ioanna Kourbela στην Πλάκα (Ανδριανού 109). Πρόσφατα, βρέθηκα στην παρουσίαση της Fall/Winter ’16 συλλογής της, πράγμα που μου υπενθύμισε ότι αυτόν το χειμώνα δεν μπορώ να τον περάσω χωρίς να αποκτήσω κάποιο από τα πολυπόθητα πλεκτά της. Και μιας είναι αρχές του μήνα –που σημαίνει ότι δεν έχω ξοδέψει όλο μου τον μισθό ακόμη!- είναι η κατάλληλη στιγμή για μια τέτοια αγορά. Η Ioanna Kourbela δίνει πάντα τρομερή προσοχή στα υφάσματα που χρησιμοποιεί και ίσως αυτό να είναι το μυστικό της επιτυχίας των ρούχων. Οι αντισυμβατικές φόρμες και γραμμές των ρούχων συνδυάζονται τόσο αρμονικά με αυτά (τα υφάσματα), κάνοντας κάθε ρούχο της μοναδικό. Και επειδή η μοναδικότητα είναι και αυτό που ψάχνω κάθε φορά στις εμφανίσεις σου (μην νομίζεις, δεν την πετυχαίνω κάθε φορά), ξέρω ότι όποια και εάν είναι η αγορά μου, θα την έχω επιλέξει σοφά.

Είδες πόσο ωραία περνάει η ημέρα, όταν την περνάς με λίγη γεύση από μόδα; Μήπως να το δοκιμάσεις και εσύ;

Στην κεντρική φωτογραφία, ο Peter Lindbergh στην Gagosian Gallery στο Κολωνάκι

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

6 fashion items που πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις μαζί σου στις Πασχαλινές διακοπές κοντά στη φύση

Όλα όσα πρέπει να βάλεις στη βαλίτσα σου για τις διακοπές στο χωριό ή στο νησί αυτό το Πάσχα

BEAUTY TIPS

Τρία βασικά dos και τρία don’ts για τη φροντίδα του δέρματος με ακμή

Συμβουλές για το τι να κάνεις και τι να αποφύγεις αν πάσχεις κι εσύ από ακμή στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή σου