Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Το top 5 της εβδομάδας

Πού πήγαμε, τι ακούσαμε, διαβάσαμε, είδαμε, φάγαμε και απολαύσαμε αυτή τη εβδομάδα; Αυτές είναι οι κορυφαίες προτάσεις μας, για ατέλειωτες βόλτες στην πόλη.


Μαρία Μυλωνά

* Τη Δευτέρα, η Αναστασία συνάντησε τη... ζούγκλα! 

Με τους εξωτικούς ήχους της Ινδικής ζούγκλας να παίζουν ακόμα στα αυτιά μου, λέω να μείνω πιστή στο κλίμα που μόλις δημιούργησα. Και να σου μιλήσω για το νέο hot spot της πόλης, κάπου στα βόρεια προάστια, και συγκεκριμένα στο Χαλάνδρι. Εκεί που - όπως έχω μάθει - έχει στηθεί ένα από τα ωραιότερα καινούργια εστιατόρια με κουζίνα από Ανατολή μεριά. Ο άνθρωπος που κάποτε μάς έκανε να ξενυχτήσουμε δίχως αύριο στο θρυλικό «Soul» στην Ευριπίδου, ο Παύλος Πότσιος, αφήνει πίσω του για λίγο το κέντρο και ανηφορίζει προς το νέο αγαπημένο προάστιο των Αθηναίων. Στο Χαλάνδρι, λοιπόν, πλέον και με νέα ομάδα που απαρτίζεται από τον DJ Κίμωνα Καραγεώργη (τον γνωρίζεις από τα decks των Club 22 και Caprice of Mykonos), τον Κωστή Βαγγελάτο και τον Γιώργο Καλτσή, άνοιξε πριν λίγες ημέρες στο Χαλάνδρι τις πόρτες ενός ολοκαίνουριου bar-restaurant. Και εγένετο... Kong (Λεωφ. Βασ. Γεωργίου Β΄34, Χαλάνδρι).

* Την Τρίτη, η Γεωργία μάς ξενάγησε σε κάστρα! 

Αναφέρομαι στο Κάστρο, ένα καφέ πάνω από την παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα, στην άλλη πλευρά του Πόρτο Ράφτη, που ξεχωρίζει για δύο πράγματα: την περίοπτη θέση του, που προσφέρει φανταστική θέα δίνοντάς σου την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε νησί, και την αισθητική του, καθώς και στην αρχιτεκτονική και στη διακόσμησή του είναι πιστή αναπαραγωγή ενός κάστρου! Μπαίνοντας μέσα, νομίζεις ότι βρίσκεσαι ξαφνικά στο σκηνικό μιας ταινίας εποχής. Δεν είναι τυχαίο το ότι εδώ και δεκαετίες κόσμος έρχεται από την Αθήνα στο Πόρτο Ράφτη μόνο και μόνο για να πιεί τον καφέ ή το ποτό του στο Κάστρο.

* Τη Τετάρτη, η Λένα "ξεδίπλωσε" τα σημειωματάρια της! 

Ανοίγω το σημειωματάριο μου, το δεύτερο εγώ μου, το moleskine μου το χιλιογραμμένο μου και διαβάζω: ΒΟΛΤΑ, ΕΚΘΕΣΗ, MOLESKINE. Ναι, τα Moleskine σεντόνια της Αιμιλίας Τσεκούρα, θα είναι η σημερινή μου βόλτα. Κι ας πάρουμε τα πράγματα απ'την αρχή.  Τα Μoleskine είναι μια ολόκληρη "φιλοσοφία". Όχι Μόδα! Όχι. Ένας ολόκληρος κόσμος είναι. Αγάπη, μανία, ταξίδι, αναμνήσεις, φαντασία, κουλτούρα, μυστικό. Μικρό ή πιο μεγάλο σημειωματάριο, μαύρο ή χρωματιστό, που σου δίνει ταυτότητα. Και τώρα μια Ελληνίδα καλλιτέχνις, η Αιμιλία Τσεκούρα, αποφασίζει να μας παρουσιάσει στη γκαλερί "a. antonopoulou. art ", στου Ψυρρή (Αριστοφάνους 20) την καινούργια της δουλειά με τα "γιαπωνέζικα" Moleskine σημειωματάρια της, σαν μια εγκατάσταση. Θέλω να τη δω. Τα λέει "σημειωματάρια/σεντόνια", "ξεδιπλωμένα σεντόνια" κι έχω μεγάλη περιέργεια να δω πώς αναπτύσσονται στα σημειωματάρια της Αιμιλίας Τσεκούρα το τώρα, το πριν, η ζωή, η τέχνη. 

* Την Πέμπτη, η Μαρία πήγε... Βραζιλία! 

Για απόψε, προτείνω να το πιούμε σε ένα από τα πιο όμορφα και χαρακτηριστικά μαγαζιά του Πειραιά: το Belle Αmie (Αγγέλου Μεταξά 11). Το ιστορικό στέκι, που στις αρχές του περασμένου αιώνα έγραψε τη δική του ιστορία στις μέρες και τις νύχτες της Πειραϊκής, έχει εδώ και κάποια χρόνια ανανεωθεί, χωρίς όμως να έχει χάσει την κλασική ομορφιά του. Με διακόσμηση που παντρεύει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν και με την αισθητική του πάλαι-ποτέ αστικού καφενείου, το Belle Amie είναι -χωρίς αμφιβολία- το must σημείο για να απολαύσεις από τον πρωινό καφέ σου, μέχρι το (πεντανόστιμο) γλυκό η φαγητό σου, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Όσο για τη νύχτα; Εκτός από τα "παραδοσιακά" κοκτέιλ, θα βρεις και κάποια πιο "πειραγμένα", με ελληνικά αποστάγματα, βότανα, φρούτα και λικέρ. Και κάπου εδώ θα σε καληνυχτίσω και θα σε αφήσω να το απολαύσεις με την ησυχία σου. 

* Την Παρασκευή, η Κέλλυ ήπιε (κι άλλα) τσίπουρα στην Χίο! 

Μιας και έχω χορτάσει ήλιο και νιώθω ότι έχω μπει για τα καλά σε μαγιάτικο κλίμα, λέω να συνεχίσω σε παρόμοια διάθεση την βόλτα μου και να επιστρέψω στο κέντρο και συγκεκριμένα στο φημισμένο Κάστρο του νησιού. Το Κάστρο της Χίου εκτείνεται στα βόρεια του κέντρου της πόλης της Χίου και αποτελεί τον περιτειχισμένο πυρήνα της από την εποχή της Γενουοκρατίας και μετά. Κατασκευασμένο από τους Βενετούς το 1694, το Κάστρο πλέον αποτελεί ένα από τα βασικά αξιοθέατα για να επισκεφθεί κανείς στην Χίο,για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του και τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί κατά καιρούς, μετά από ανασκαφές, αλλά κυρίως μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ ή τον μεζέ του σε ένα από τα πολλά τσιπουράδικα που διαθέτει η πλατεία του Κάστρου. Εγώ, σήμερα θα κάτσω σε ένα παραδοσιακό καφενείο την Ηλιάστρα (Αγ. Γεωργίου Φρουρίου 1), ένα από τα ομορφότερα μαγαζάκια της Χίου, με πολύ καλό καφέ και άψογη εξυπηρέτηση. Είναι το ιδανικό σημείο για να κάτσει κανείς, ειδικά τις πιο βραδινές ώρες, όπου η πλατεία μεταμορφώνεται σε ειδυλλιακό τόπο συνάντησης για παγωμένες μπύρες και τσίπουρα με μεζέ.

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department