Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Βόλτα στα μέρη που οι τοίχοι μιλάνε

Σήμερα προχωράμε κοιτάζοντας γκράφιτι και οι στάσεις είναι μόνο για φωτογραφίες. 


Μαριέτα Χριστοπούλου

Παρκάρω στα Εξάρχεια και βγαίνω από το αμάξι. Ξαφνικά βλέπω στα αριστερά μου ένα κτίριο να με κοιτάει. Ήταν ένα πρόσωπο ζωγραφισμένο με εκπληκτική λεπτομέρεια. Ομορφιά! Σκοτάδι για να βγάλω φωτογραφίες αλλά η λάμπα στο μυαλό μου άναψε: "Θα μοιραστώ τις βόλτες μου στα μέρη που έχει όμορφα γκράφιτι" σκέφτηκα και να που κάθομαι στον υπολογιστή να σου γράψω για αυτές.

Η Αθήνα έχει σε πολλές γωνιές της φανταστικές εικόνες αποτυπωμένες σε τοίχους. Πολλές φορές, απορώ πως γίνεται τόσο μεγάλα ταλέντα να περνούν χρόνο βάφοντας κτίρια και όχι κάνοντας πίνακες που θα είχαν τιμές πώλησης με αρκετά μηδενικά στο τέλος. Όμως κουνάω λίγο το κεφάλι μου και την ίδια ώρα νιώθω πραγματικά τυχερή που αφιερώνουν χρόνο στην πόλη και έτσι το μάτι μου εκεί που βλέπει αυτοκίνητα, γκρίζο και κουρασμένους ανθρώπους, ξαφνικά πέφτει σε χρώματα και τέχνη.

Όλα αυτά τα χρόνια που γυρνάω στην πρωτεύουσα, έχω καταλήξει στα μέρη εκείνα που έχουν τα περισσότερα και τα πιο προσεγμένα. Αν θες, και τα πιο εντυπωσιακά για φωτογραφίες. Αρχικά, η περιοχή με την οποία ξεκίνησα το κείμενο διαβάζεις. Τα Εξάρχεια είναι γεμάτα γκράφιτι. Σίγουρα κάποια είναι "μουντζούρες" αλλά αρκετά θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Όπως αυτό που είδα εγώ στην Αραχώβης.

Στην Ομόνοια δεν έχει πολλά εντυπωσιακά, όμως έχει ένα και αυτό αρκεί για να πάθεις αυχενικό. Φυσικά μιλάω για αυτό στην Πειραίως 20 που λέγεται "Praying for us". Για την ιστορία, το έργο είναι καλλιτεχνική πρόταση του φοιτητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Παύλου Τσάκωνα και υλοποιήθηκε από τους ζωγράφους Μανώλη Αναστασάκο και τους αδελφούς Δημήτρη, Μπάμπη και Θανάση Κρέτση.

Όχι πολύ μακρυά από την Ομόνοια, στου Ψυρρή - σύνορα με Μοναστηράκι, το μάτι σου θα χορτάσει χρώμα. Δε ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω. Έχω στηθεί μπροστά από μια κουκουβάγια που έχουν φτιάξει σε ρολό καταστήματος ενώ πραγματικά έχω κάτσει 10 λεπτά απλά να κοιτάω όσα βρίσκονται στο στενό του Poems and Crimes. 

https://www.instagram.com/p/7S_FDBBcWY/?taken-by=marietatsi&hl=en

Τέλος, το Γκάζι παίζει δυνατά επίσης. Το πράσινο μάτι που σε κοιτάει κάθε φορά που διασχίζεις την Πειραιώς είναι ένα μόνο από αυτά που μπορείς να χαζέψεις κάνοντας τη βόλτα σου εκεί. 

Σίγουρα αναφέροντας μόνο τα παραπάνω κάποια υπέροχα γκράφιτι θα μου έχουν ξεφύγει αλλά ευτυχώς είναι εκεί έξω έτοιμα να τα θαυμάσει ο οποιοσδήποτε σε μια βόλτα. Επίσης, υπάρχουν και πολλά που μπορεί να μην είναι άρτια καλλιτεχνικά αλλά μιλάνε στη ψυχή σου με μια και μόνο ατάκα. Να, όπως αυτό στα Πετράλωνα. "Έρωτας ή τίποτα". 

Βγες έξω να χαζέψεις τους τοίχους. Η πόλη που βλέπεις σήμερα δε θα είναι ίδια σε ένα χρόνο. Το διαπίστωσα ψάχνοντας φωτογραφίες να μοιραστώ μαζί σου. Αρκετά από όσα είχα βγάλει στο παρελθόν, σήμερα δεν υπάρχουν! Το αγαπημένο μου "λάθως" στην οδό Πειραιώς για παράδειγμα, δεν υπάρχει πια. Κάθε φορά, όμως, που περνάω από εκεί το σκέφτομαι, χωρίς υπερβολή. Και κάθε φορά συνειδητοποιώ, πως με τα γκράφιτι η πόλη αποκτάει παλμούς και ζωντανεύει. 

https://www.instagram.com/p/BCbjUNShcSp/?taken-by=marietatsi&hl=en

 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

CELEBS

Πάνος Μουζουράκης - Μαριλού Κόζαρη: Η αποκάλυψη για τη βάφτιση της κόρης τους

Η ατάκα του καλλιτέχνη που αιφνιδίασε τους ρεπόρτερ

CELEBS

Ελεονώρα Μελέτη: «Ως παρουσιάστρια βγάζω περισσότερα από ό,τι ένας ευρωβουλευτής»

Όσα είπε για την υποψηφιότητά της στον Νίκο Χατζηνικολάου