Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η Αλεξάνδρα συναντά την τρυφεράδα

Μέσα από τα μάτια, την έκθεση και τα βιβλία του Αλέξη Κυριτσόπουλου.



Τον αγαπώ. Κι ας μην ξέρει ότι τα πιο τρυφερά δώρα που έχω προσφέρει είναι τα δικά του, μικρά βιβλιαράκια. Οι ζωγραφιές του, οι λέξεις του, με μια δική μου σημείωση στην πρώτη λευκή σελίδα, χωρίς πάντα να είναι απαραίτητη. 

Πριν λίγες μέρες ξανασυνάντησα την τρυφεράδα του μέσα από τις εικόνες που έντυσαν τον Σιδερόγιαννο, το παραμύθι που αφηγήθηκε ονειρικά ο Διονύσης Σαββόπουλος στο Gazarte. 

Και σήμερα, τόσο απρόσμενα σύντομα, θα τον δω ξανά. Στα εγκαίνια της ατομικής του έκθεσης, με τίτλο «Ζωγραφιές με παρέες» στην Γκαλερί Σκουφά, στο Κολωνάκι. 

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος δηλώνει «τριπολικός» γιατί έχει χιούμορ αλλά και γιατί... είναι. Τώρα, για πρώτη φορά, ενώνει τις τρεις διαφορετικές προσωπικότητες που κρύβει μέσα του: του στενού συνεργάτη του Διονύση Σαββόπουλου, του συγγραφέα και εικονογράφου παιδικών βιβλίων και του ζωγράφου. 

Οι εικόνες του, παιχνιδιάρικες, γεμάτες αθωότητα (και πολύ κρυμμένο πόνο, όπως λέει ο ίδιος). Άλλες πιο σκοτεινές ή λιγότερο «ομιλητικές». Όλες μαζί συναντιούνται στον ίδιο χώρο, κοιτάζονται μεταξύ τους, κοιτάζουν εμάς, αλλά και τον δημιουργό τους κι επιχειρούν να διηγηθούν μια ιστορία: εκείνη της διαδρομής του Αλέξη Κυριτσόπουλου από τα πρώτα του ασπρόμαυρα σκίτσα ως το εμβληματικό Φορτηγό του Διονύση Σαββόπουλου κι από το «Παραμύθι με τα χρώματα» ως τις εικονογραφήσεις και τα εξώφυλλα για τα φιλοσοφικά δοκίμια του Στέλιου Ράμφου. 
 

kyritso_books.jpg
 

Επιστρέφοντας στο σπίτι θα βγάλω από τη βιβλιοθήκη της κόρης μου τα βιβλία του. Θα τα δούμε για άλλη μια φορά παρέα, και θα γίνω βαρετή λέγοντάς της πόσο τον αγαπώ. 

Μέσα από τα παραμύθια του, θα χαθούμε στα ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη με το "Πηγαινέλα στα σύννεφα", στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου με το "Οι περιπέτειες της Ρόζας", θα κουραστώ και η κόρη μου θα μου πει "Λίγο ακόμα", διάβασέ μου λίγο ακόμα το παραμύθι με τα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, και γύρω μας θα σκάνε πολύχρωμα "Βεγγαλικά", σαν αυτά που ζωγράφιζε με την πένα του ο Νίκος Εγγονόπουλος.

Εκείνη θα κλείσει τα μάτια της και θα έχει αυτό το ήρεμο χαμόγελο ικανο-ποίησης. Τούτη εδώ η εικόνα είναι η ωραιότερη ζωγραφιά.

Σε λίγες ώρες θα ξημερώνει 21 Μαρτίου. Εαρινή ισημερία και Ημέρα της Ποίησης μαζί. Θα την έχουμε υποδεχθεί θαρρώ με τον καλύτερο τρόπο. Με την τρυφεράδα του Αλέξη Κυριτσόπουλου.  

Πληροφορίες:

- Εγκαίνια: Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, 7:30 μ.μ. - 10 μ.μ.

- Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαρτίου έως 14 Απριλίου 2018

- Ώρες λειτουργίας: Δευτ- Τετ- Σάββ 10:00-15:30, Τρ- Πεμ- Παρ: 10:00-15:30 & 17:30-21:00

ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ, Σκουφά 4, Κολωνάκι, Τ.: 210-3643025, 210-3603541 

Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., website: www.skoufagallery.gr

*Τα αναφερθέντα βιβλία του Αλέξη Κυριτσόπουλου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ίκαρος.  
 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου από τη Βαρβάκειο και το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι

Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαρτίου - Η μεγάλη αποκριάτικη γιορτή συνεχίζεται στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μουσική & Θέατρο στη Στέγη | ΝΕΚΥΙΑ | Γιάννης Αγγελάκας & Χρήστος Παπαδόπουλος

Nέκυια - Οδύσσεια με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι, 21.12.2023 – 28.01.2024, Κεντρική Σκηνή

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

Η Lily Collins γιόρτασε τα 35α γενέθλιά της κι εμείς γιορτάζουμε το στυλ της

Η εξέλιξη του στυλ της Lily Collins μέσα στα χρόνια

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…