Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Σε μια Αθήνα γεμάτη βιβλία

Η Αθήνα, γίνεται από σήμερα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018, και η Γωγώ δε λείπεί από την εναρκτήρια γιορτή!


Γωγώ Καρκάνη

Με κάποια αλαζονεία θα μπορούσα να θεωρήσω ευτυχή συνωμοσία του σύμπαντος το γεγονός ότι η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων για την προκήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018 από την UNESCO συμπίπτει χρονικά με την ονομαστική γιορτή μου. Η μεταμόρφωση της πόλης σε ένα βιβλιοφιλικό παράδεισο για τους επόμενους μήνες, όπως ευαγγελίζεται ο Δήμος Αθηναίων, μου φαίνεται σαν θεόσταλτο σχεδόν δώρο.

Συγκεκριμένα, η ταπεινή μας πρωτεύουσα θα βρεθεί για δώδεκα μήνες, από τις 23/4 του 2018 έως τις 22/4 του 2019, στο παγκόσμιο επίκεντρο του χώρου του βιβλίου, φιλοξενώντας περισσότερες από 250 δράσεις.

Σήμερα δεν θα μπορούσα να λείψω από τις εναρκτήριες εκδηλώσεις στη Διονυσίου Αεροπαγίτου. Μετά την επίσημη τελετή έναρξης στο μουσείο της Ακρόπολης, από τις 19.45 και μετά ο ομορφότερος πεζόδρομος της Αθήνας θα γεμίσει με μουσικές από την μπάντα του Δήμου, αναγνώσεις και θεατρικά δρώμενα εμπνευσμένα από το βιβλίο και χορό σε ρυθμούς Swing και Jazz από την Big Band του Δήμου Αθηναίων, ενώ στις 22.00 θα ανοίξουν οι πύλες του Ηρωδείου για μια εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο και την ποίηση με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.

Μερικά από τα ωραία που μας περιμένουν μέσα στις επόμενες μέρες και εβδομάδες; Ενδεικτικά μόνο, αναφέρω τις επισκέψεις διακεκριμένων συγγραφέων στην πόλη μας (π.χ. Herta Mueller, Ian McEwan, George Saunders κ.λπ.), την Κινητή Βιβλιοθήκη που από το Μάιο θα περιδιαβαίνει σε γειτονιές της Αθήνας, και τις δημόσιες αναγνώσεις με ερμηνείες νέων καλλιτεχνών σε απρόσμενα σημεία της καθημερινότητας.

Στις 28/4 τα μικρά βιβλιοπωλεία της χώρας (όχι μόνο στην Αθήνα) θα γιορτάσουν για πρώτη φορά την Ημέρα των Μικρών Βιβλιοπωλείων μέσα από διάφορες δράσεις. Στις 5/5 η πλατεία Κοτζιά θα φιλοξενήσει ένα αστικό πικνίκ «book edition». Το Φεστιβάλ Αθηνών συμμετέχει στη διοργάνωση με διάφορες εκδηλώσεις, ενώ άλλα μεγάλα φεστιβάλ της πόλης, όπως το Jazz Festival, το Athens Open Air Film Festival, το Athens Science Festival, το Refuge Food Festival, θα έχουν φέτος μια γεύση από βιβλίο.

Πολλοί μεγάλοι πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς, όπως το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μουσείο Μπενάκη, αλλά και μικρότερες δημιουργικές ομάδες, όπως ο Κινητήρας, καθώς και οργανώσεις με κοινωνικό έργο, όπως το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, θα λάβουν μέρος στη μεγάλη αυτή γιορτή για το βιβλίο. 

Δες εδώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο 2018.

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department