Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Βόλτα σ’ένα αλλιώτικο «Βρυσάκι»

Σήμερα η Γεωργιάννα κατεβαίνει στην αγαπημένη της γειτονιά, την Πλάκα



Οι γιορτές πέρασαν πιο γρήγορα από κάθε άλλη χρονιά, αφήνοντας πίσω τους αυτή τη γλυκόπικρη γεύση για κάτι όμορφο που τελείωσε και κάτι δύσκολο που ξαναρχίζει. Οι άδειες τελείωσαν, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια ανοίγουν και «κάθε κατεργάρης επιστρέφει στον πάγκο του».

Παρά τις υποχρεώσεις μου, όμως, σήμερα κατάφερα να ξεκλέψω λίγο πολύτιμο χρόνο για να επισκεφτώ την αγαπημένη μου γειτονιά στην Αθήνα, αυτή της Πλάκας. Πήρα το τρένο, κατέβηκα στο Θησείο, έκανα μια μικρή βόλτα στον πεζόδρομο, χαζεύοντας τους μικροπωλητές και τις δημιουργίες που παρακινούν τον κόσμο να αγοράσει και ανηφόρισα μια στάλα, προκειμένου να έχω ολοκάθαρα μπροστά στα μάτια μου την Ακρόπολη. Άφησα τον εαυτό μου ελεύθερο να νιώσει την αύρα του σημείου αυτού -που μεταξύ μας, αναμφισβήτητα υπάρχει- κι έπειτα κατηφόρισα προς τον αρχικό και τελικό ταυτόχρονα προορισμό μου.

Η Πλάκα είναι μια συνοικία  της Αθήνας , που η ομορφιά και η γραφικότητά της έχουν έναν μαγικό τρόπο να αναδεικνύονται κάθε ώρα της ημέρας, με κάθε καιρό και διάθεση. Κάπου εκεί λοιπόν,

geo2.jpg 

κρυμμένο, είναι το αλλιώτικο «Βρυσάκι». Ένα στέκι που μέχρι χθες , μπορεί και να μην φανταζόσουν καν ότι υπήρχε

Τι είναι το Βρυσάκι;
Πρόκειται για έναν πολυχώρο που , σωστά, χαρακτηρίζεται «Χώρος Τέχνης και Δράσης», καθώς είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει η φράση. Λειτουργεί σαν μια «αγκαλιά» για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας με καλλιτεχνικές και όχι μόνο ανησυχίες, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία της δημιουργίας, της απασχόλησης, αλλά και της χαλάρωσης. Εκτείνεται σε δύο ορόφους και ουσιαστικά τέσσερις χώρους, όπου και φιλοξενούνται όλα τα δρώμενα που διαρκώς παρουσιάζονται.

Ποιοι είναι οι τέσσερις  χώροι;
Διατηρώντας την αρχιτεκτονική και την αισθητική των σπιτιών της Πλάκας, το Βρυσάκι διαθέτει αρκετούς χώρους, ώστε να είναι εφικτό να συμβαίνουν πολλές «δράσεις» ταυτόχρονα. Υπάρχει μια κεντρική αίθουσα, στην οποία λαμβάνουν χώρα σεμινάρια, παρουσιάσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις και ορισμένες εκθέσεις που κατά καιρούς φιλοξενεί ο χώρος. Στο ισόγειο του χώρου, παραδίδονται διάφορα μαθήματα και σεμινάρια, ενώ κι εκεί μπορείς να βρεις μια επιπλέον ενδιαφέρουσα έκθεση. Στο αίθριο-εσωτερική αυλή παρουσιάζονται κυρίως μικρότερης εμβέλειας θεατρικές παραστάσεις, με τη διακόσμηση να κλέβει κάθε φορά την παράσταση, τόσο λόγω των λουλουδιών, όσο και λόγω της ιδιαίτερης συλλογής από λάμπες, που μεμιάς κάνουν  το μέρος πιο «ελληνικό» και παραδοσιακό.

Στην αυλή αυτή υπάρχει καφέ, που λειτουργεί και ασχέτως εκδηλώσεων, χαρίζοντας στους επισκέπτες την χαλάρωση που μπορεί να αναζητούν μέσα στον θόρυβο του κέντρου. Τέλος, στον δεύτερο όροφο, υπάρχει μια πανέμορφη βεράντα, με θέα την Ακρόπολη και τη Στοά του Αττάλου, στην οποία η απόλαυση ενός καφέ το πρωί ή το απόγευμα,  αλλά κι ενός ποτού το βράδυ, με τη συνοδεία μουσικής, μπορεί να αποδειχθεί περίτρανα ως η καλύτερη επιλογή.

 

geo1.jpg

 

Τι κάνει το Βρυσάκι να ξεχωρίζει;
Η διαφορετικότητα του πολυχώρου αυτού, είναι  ότι δεν είναι αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά. Δεν πρόκειται για μια κοινή καφετέρια της Πλάκας, αλλά για έναν πολύ πιο ουσιαστικό χώρο, με δραστηριότητες και ευκαιρίες για καλλιέργεια και γνώση. Πέρα από την ποιότητα που αποπνέει, προσφέρει ένα διάλειμμα από τους ρυθμούς της καθημερινής πλήξης, δίνοντας στέγη σε πολλές διαφορετικές εκδηλώσεις σχεδόν όλες τις μέρες της εβδομάδας.

Τι αγαπώ στο Βρυσάκι;
Αγαπώ τον κόσμο που έρχεται, την θέα που αγναντεύω και την ησυχία που προφέρει. Αγαπώ τις γάτες που περιφέρονται στην αυλή του και είναι τόσο ταιριαστές με τον χώρο, λες και διαμορφώθηκε έτσι αποκλειστικά γι αυτές. Αγαπώ τη θέρμη στην φωνή όσων παίρνουν μέρος στις δραστηριότητες και την αγωνία στο πρόσωπο αυτών που τις διοργανώνουν. Αγαπώ το τόσο ταπεινό του όνομα.

 

geo.jpg

 

Πώς θα βρεις το πρόγραμμα δραστηριοτήτων/εκθέσεων/σεμιναρίων κλπ. που συμβαίνουν εκει;
Μια εύκολη λύση είναι το ιντερνετ (http://www.artfix.gr/ekdiloseis/). Ωστόσο, προσωπικά, θα σε συμβούλευα να το επισκεφτείς έστω και για έναν μισάωρο καφέ και να ζητήσεις να σου δώσουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Μόνο και μόνο η επαφή με τον χώρο είμαι σίγουρη πως θα σου  δημιουργήσει ένα τεράστιο ενδιαφέρον  να το εξερευνήσεις περισσότερο και πιο ουσιαστικά.

Πώς θα βρείς το Βρυσάκι;
Το Βρυσάκι βρίσκεται στην οδό Βρυσακίου 17, στην Πλάκα και λειτουργεί κάθε μέρα από τις 11 το πρωι ως τις 11 το βράδυ.

Είναι αυτό το χούι μου να δένομαι με μέρη που μου προκαλούν κάτι μοναδικό, που δεν περιγράφεται. Που με κάνει να θέλω να τα μοιράζομαι με ανθρώπους που δεν ξέρω για να μπορούμε να κοιταζόμαστε και να νιώθουμε το ιδιο, χωρίς όμως να μπορεί κανένας από εμάς να εξηγήσει τι ακριβώς είναι αυτό…

Γεωργιάννα Μαρίνου

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.