Skip to main content

CELEBS

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Γιάννης Κότσιρας: Τραγούδια, ιστορίες και μια Παραγγελιά

Το allyou.gr βρέθηκε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Άκουσε τον Λαυρέντη και τον Γιάννη στο φετινό τους πρόγραμμα, την  "Παραγγελιά". Εσύ διάβασε τις 700 και κάτι λέξεις που ακολουθούν και μπες στην ατμόσφαιρα και το κλίμα.



Μουσικοί κι οι δυο, συνεργάτες από παλιά, φίλοι εδώ και χρόνια. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Γιάννης Κότσιρας έχουν συναντήσει ο ένας τον άλλον, πάνω σε μουσικές  σκηνές, αρκετές φορές στο παρελθόν. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι το τελευταίο καλλιτεχνικό τους «αντάμωμα», έγινε πριν πολλά χρόνια... 

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, οι δύο μουσικοί ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους και γύρισαν σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα σε μία (πολύ πετυχημένη) περιοδεία. Μέσα απ’ αυτή την περιοδεία «χτίστηκε» ένα  σφιχτό και καλοδουλεμένο μουσικό πρόγραμμα, το οποίο έκανε την τελευταία στάση του,  πριν λίγο καιρό, στην Κύπρο. 

Από το Παρασκευοσάββατο που μας πέρασε, όμως, ο Γιάννης Κότσιρας και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, έχοντας στην παρέα τους την (πολύ καλή) Παυλίνα Βουλγαράκη αλλά και μία καταπληκτική 7μελή ορχήστρα, παρουσιάζουν το πρόγραμμα τους εδώ! Στο Γυάλινο. Για μας! (Σε περιορισμένο αριθμό παραστάσεων)

maxairitsas_kotsiras_2015_07_001_0.jpg

Βασική και ξεχωριστή λεπτομέρεια: Aπό ένα σημείο και μετά, ΕΣΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ τι θα ακούσεις!

Το allyou.gr ήταν εκεί, στα αναπαυτικά, κόκκινα καθίσματα μιας από τις καλύτερης μουσικές σκηνές (τόσο από άποψη ηχητικής όσο και από άποψη ατμόσφαιρας). Aπόλαυσε την «Παραγγελιά», και χάρηκε ένα μουσικό πρόγραμμα, όπου ο Μαχαιρίσας και ο Κότσιρας συνδυάζουν με ιδανική ισορροπία το δικό τους ρεπερτόριο με (αγαπημένα) τραγούδια άλλων καλλιτεχνών, σε (πολύ πετυχημένες) διασκευές.

Από το «Σεντόνι» μέχρι το «Θα Σπάσω Επτά Ποτήρια» και από το «Ο Σουλτάνος της Βαβυλώνας και η Γυναίκα» μέχρι το «Ημίφως», ο Λαυρέντης και ο Γιάννης τραγούδησαν όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους, τα κομμάτια τους, που ήταν φανερό πως το κοινό ανυπομονούσε να ακούσει, αλλά και μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας, όπως ο κόσμος τα επέλεξε μέσα από μία λίστα που μοιράστηκε σε όλα τα τραπέζια στην αρχή της βραδιάς. Και όπως χιουμοριστικά τόνισε ο Γιάννης Κότσιρας «σε αντίθεση με τις πρόσφατες συνήθειες στην χώρα μας, εμείς τιμάμε τα αποτελέσματα της κάλπης»...

Κάπως έτσι ακούστηκε το κλασικό «Ρίτα Ριτάκι», τα πάντα συγκινητικά «Ήσυχα Βράδια» με τη φωνή της Παυλίνας Βουλγαράκη, το «Απορώ» του Γιάννη Πάριου, ο «Ιδανικός και Ανάξιος Εραστής» του Γιάννη Σπανού σε ποίηση Νίκου Καββαδία, το «Στο Άδεια μου Πακετό» του Φίλιππου Νικολάου. Ο Κότσιρας και ο Μαχαιρίτσας κατάφεραν, όμως, και κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον. «Μπήκαν» ο ένας μέσα στα τραγούδια του άλλου, δένοντας τις φωνές τους με τρόπο τέτοιο που ήταν αδύνατον να μην παρασύρουν όλους μας στον ρυθμό τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τρόπος που ερμήνευσαν μαζί το «Μάτια Δίχως Λογική».

191015112529_9516.jpg

Δεν ξέρω αν οι δυο αγαπημένοι δημιουργοί θα έδιναν στο κοινό ένα πρόγραμμα τόσο άρτιο, τόσο δεμένο και τόσο δυνατο, που να σε παρασέρνει στη μουσική του δίνη, εάν εμφανιζόντουσαν ο καθένας τους ξεχωριστά, ή έστω μαζί με κάποιον άλλον καλλιτέχνη. 

Γιατί αυτό που συμβαίνει στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο είναι καθαρά αποτέλεσμα της χημείας που υπάρχει μεταξύ τους, της τριβής που είναι φανερό ότι έχουν πλέον μετά από τόσες κοινές εμφανίσεις, αλλά και της φιλίας και της επικοινωνίας που έχουν αναπτύξει μέσα στα χρόνια. 

Οι (τρομερά) καθαρές και δυνατές φωνές τους, που πρέπει να ακούσεις από κοντά προκειμένου να τις εκτιμήσεις στην ολότητα τους,  οι εξαιρετικοί και γεμάτοι θετική ενέργεια, μουσικοί που επέλεξαν  να έχουν μαζί τους, το ροκ ύφος τους, αλλά και η γλυκιά κοριτσίστικη παρουσία της Παυλίνας Βουλγαράκη, σε γεμίζουν με ένα ζωογόνο συναίσθημα ξενοιασιάς και εφορίας που , σίγουρα, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ανάγκη να νιώσουμε αυτό τον καιρό.

ΥΓ. Το allyou.gr, πάντως, αν θα έπρεπε να κρατήσει μία μόνο στιγμή από τη βραδιά, θα επέλεγε το σημείο όπου ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, αφού διηγήθηκε στο κοινό μία διασκεδαστική ιστορία βασισμένη σε ένα περιστατικό που είδε να εξελίσσεται στο τηλεπαιχνίδι του Χρήστου Φερεντίνου «Άκου Τι Είπαν», κατέληξε στο ότι θα ήθελε να αφιερώσει ένα τραγούδι «στον Σάκη, στον δικό τους Σάκη», τον Σάκη Μπουλά...

{videobox}fwKngwMCq6c{/videobox}

 

Διαβάστε επίσης

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.