Skip to main content

GIFT ME...

19 (!) παιδικά βιβλία για το 2019

Το καλύτερο δώρο για τους μικρούς μας αναγνώστες



Αυτά τα δώρα, τα τόσο ξεχωριστά, θα μπουν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και θα ανοιχτούν ανήμερα των Χριστουγέννων από τα μικρά χεράκια των παιδιών που δεν μένουν στο περιτύλιγμα αλλά αγαπούν την ουσία.

Εμείς σου κάνουμε 19 βιβλιοπροτάσεις από 10 εκδοτικούς οίκους, για να επιλέξεις εσύ τους τίτλους που θα κάνουν αυτές τις γιορτές πραγματικά μοναδικές, σελίδα τη σελίδα, στιγμή τη στιγμή. 

Φουρφούρι

fourfouri.jpg

Ταξίδι, του Aaron Becker

Αυτό το μικρό κομψοτέχνημα είναι το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας χωρίς... λόγια, που όμως έχει τόσα πολλά να σου πει. Γιατί μόνος σου χάνεσαι μέσα στην ιστορία και φτιάχνεις τις δικές σου λέξεις, τη δική σου προσωπική αφήγηση, κάθε φορά και διαφορετική.

Κι έτσι ένα συνηθισµένο παιδί που κάνει ένα ασυνήθιστο ταξίδι προς την πιο µεγάλη και συναρπαστική περιπέτεια, σε παρακινεί σε ένα ασυνήθιστο ταξίδι με προορισμό αυτόν που εσύ επιλέγεις.

Μόμπι Ντικ, Ανακαλύπτοντας τον Χέρμαν Μέλβιλ, των Fredrik Colting & Melissa Medina, εικονογράφηση: Stef Rymenants, μετάφραση: Στέλλα Φέικου

Στη γνωστή σε όλους συναρπαστική ιστορία της λευκής φάλαινας Μόμπι Ντικ, επιβιβάζεσαι στο τρομαχτικό πλοίο μαζί με τους ατρόμητους κυνηγούς φαλαινών και παραμείνεις εκεί μέχρι η θάλασσα να σε βγάλει ξανά έξω.

Μια ιστορία για μια φάλαινα, έναν στριμμένο γέρο καπετάνιο και για το πόση δύναμη έχει ο καθένας μας για να επιλέξει να είναι καλός και ευτυχισμένος ή κακός και δυστυχισμένος. Μια ιστορία για τη μάχη του ανθρώπου με τη φύση, και του καλού εναντίον του κακού, για το πεπρωμένο και την ελεύθερη βούληση.

Μάρτης

martis.jpg
Η Αγγελίνα, της Ξένιας Καλογεροπούλου, εικονογράφηση: Daniel Egnéus
Αυτός δεν είναι σαν τους άλλους. Είναι αλλιώτικος. Έναν τέτοιον άντρα ήθελα πάντοτε να βρω. Όταν η αρχόντισσα Δεβόρα αντικρίζει τον Ζυμωτό, τον ερωτεύεται και αποφασίζει να τον πάρει μαζί της στο μακρινό Αλχαμερίδο. Η Αγγελίνα δεν χάνει ούτε στιγμή. Ξεκινάει αμέσως για ένα μεγάλο ταξίδι, προσπαθώντας να ξαναβρεί τον αγαπημένο της. Περπατάει νύχτα μέρα γιαλό γιαλό, κι ούτε ο καυτερός ήλιος, ούτε το χιόνι και η παγωνιά, ούτε οι τοίχοι που δεν έχουν πόρτες μπορούν να τη σταματήσουν.

Ο νάνος και η αλεπού, του Astrid Lindgren, εικονογράφηση: Eva Eriksson
Ω τι φωτεινή νύχτα, τι ήσυχα που είναι απόψε! Νύχτα για αλεπούδες και για νάνους. Οι άνθρωποι κοιμούνται στα σπίτια τους. Στην άκρη του δάσους λάμπει κιόλας ο Αυγερινός…

Βασισμένο σε ποίημα του Karl-Erik Forsslund (1872-1941) που διασκεύασε η Astrid Lindgren το 1965 και εικονογράφησε η Eva Eriksson το 2017, το παραμύθι  Ο Νάνος και η αλεπού είναι μια χριστουγεννιάτικη ιστορία για όλες τις ηλικίες, πραγματικά μαγική!

 Ίκαρος

ikaros.jpg

Τικ και Τέλα, Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, του Axel Scheffler, σε απόδοση Φίλιππου Μανδηλαρά
Ο Τικ και η Τέλα έψησαν μπισκότα για να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά αυτά εξαφανίστηκαν! Λίγο μετά, ο Τικ νιώθει αρρωστούλης. Μπορείς να φανταστείς γιατί; 

Μια αστεία ιστορία, με πολλά στολίδια για να μετρήσουν τα παιδιά και λίγα λόγια για την ευγένεια και την ειλικρίνεια.

Αντάμα, του Θοδωρή Παπαϊωάννου, εικονογράφηση: Ίριδα Σαμαρτζή
Ο Μέλιος και η Μελανή ξυπνούν, βγαίνουν από τις φωλιές τους και μαζί ξεκινάνε μια βόλτα στο δάσος. Ο ήχος του νερού, η γλύκα του χυμού, το χρώμα του ηλιοβασιλέματος, το άρωμα των λουλουδιών, ακόμα και το κρύο του χιονιού, όλα μοιάζουν ξεχωριστά, όταν τα μοιράζεσαι με κάποιον που αγαπάς, αντάμα.

Τα δύο αγαπημένα σκαθάρια εξερευνούν τον ξεχωριστό κόσμο που τους περιβάλλει, κι ανακαλύπτουν πόσο υπέροχο είναι να μοιράζεσαι τις καθημερινές στιγμές της ζωής μ’ ένα αγαπημένο πρόσωπο.

Μεταίχμιο

metaixmio.jpg
Μια χριστουγεννιάτικη ευχή, της Katherine Rundell, εικονογράφηση: Emily Sutton
Είναι παραμονή Χριστουγέννων και ο Θίο βλέπει από το παράθυρο ένα παράξενο αστέρι και αποφασίζει να κάνει μια ευχή: Εύχεται να είχε μερικούς φίλους να του κάνουν παρέα. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα τα χριστουγεννιάτικα στολίδια αρχίζουν να ξεκρεμιούνται από το έλατο πίσω του, έτοιμα να φέρουν τα πάνω κάτω…

Σας παρακαλώ, μην το διαβάσετε, του Δημήτρη Μπογδάνου, εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Στο μικρό φτωχό ψαροχώρι άρχισαν να συμβαίνουν παράξενα πράγματα. Κάθε πρωί, στις αυλές και τα παράθυρα των σπιτιών μικρές εκπλήξεις περίμεναν τους κατοίκους. Όμως ποιος κυκλοφορούσε τις νύχτες δίχως να αφήνει ίχνη; Όλες οι απαντήσεις ήταν κρυμμένες σε ένα βιβλίο που απ’ έξω έγραφε: Σας παρακαλώ, μην το διαβάσετε. Ένα συγκινητικό, αλλά και γεμάτο χιούμορ βιβλίο για την προσφορά και τη φιλανθρωπία.

Μίνωας

minoas.jpg
Imagine: του Τζον Λένον, μετάφραση: Φοίβος Δεληβοριάς, εικονογράφηση: Ζαν Ζουλιέν 
Εμπνεόμενο από τους στίχους του θρυλικού τραγουδιού του Τζον Λένον, και με τη συνεργασία της Διεθνούς Αμνηστίας, αυτό το βιβλίο τολμάει να οραματιστεί έναν ειρηνικό κόσμο. Κυριολεκτικά συλλεκτικό, θα το εκτιμήσουν μικροί αλλά και μεγάλοι αναγνώστες.

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες του Τσαρλς Ντίκενς, μετάφραση: Βασιλική Κοκκίνου 
Χιονοσκέπαστες στέγες, τζάκια που σκορπούν ζεστασιά, μαγεία, μια μοναδική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.
Πρωταγωνιστής ο γνωστός μας Εμπενέζερ Σκρουτζ, ένας δύστροπος, γκρινιάρης και πικρόχολος άνθρωπος, χωρίς φίλους που δεν απολαμβάνει τα Χριστούγεννα και πιστεύει ότι το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει για όλους.

Παπαδόπουλος

papadopoulos.jpg
Μαρί Κιουρί, από τη σειρά «μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ», εικονογράφηση: Frau Isa, μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη
Πώς ήταν αλήθεια στην παιδική τους ηλικία άνθρωποι που διέπρεψαν για το έργο τους και έγιναν πρότυπα για πολλές γενιές; Σχεδιάστριες, ζωγράφοι, εξερευνήτριες, επιστημόνισσες… Γυναίκες μοναδικές που μετέτρεψαν ένα μικρό όνειρο σε μια μεγάλη ιστορία!

Ένα καλαίσθητο βιβλίο που διδάσκει στα παιδιά πως κάθε όνειρό τους μπορεί να γίνει πραγματικότητα αρκεί να έχουν θάρρος και επιμονή.

Εκτός από τη Μαρί Κιουρί, κυκλοφορούν οι ιστορίες της Αγκάθα Κρίστι και της Κοκό Σανέλ.

Το μυστικό βιβλίο του Μπλε Κύκλου, του Αντώνη Παπαθεοδούλου, εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή 
Το «Μυστικό Βιβλίο του Μπλε Κύκλου» σκοπό έχει να μη μείνει μυστικό, αλλά μέσα από εικόνες και απλά παραδείγματα να δείξει σε όσο περισσότερα παιδιά μπορεί τις ιδιότητες που κάνουν το νερό πολύτιμο, τον κύκλο του στη φύση αλλά και στην πόλη και τους τρόπους που ολοένα ανακαλύπτουν οι επιστήμονες για να αφαιρούν τους ρύπους, ώστε να μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων.

Να κάνει και τα παιδιά μέλη της «Κοινωνίας του Αέναου Μπλε Κύκλου», της Blue Circle Society, μιας πραγματικής ομάδας νέων επιστημόνων και ερευνητών ταγμένων να καθαρίζουν, να προστατεύουν και να φροντίζουν το πιο πολύτιμο αγαθό στη Γη.

Μικρή Σελήνη

mikriselini.jpg
Το μικρό 1, του Paul Rand, κείμενο: Ann Rand
Το Μικρό 1 αισθάνεται πολύ μόνο κι έτσι αναζητά φίλους μέσα από την περιπλάνησή του στον κόσμο των αριθμών. Συναντά όλα τα νούμερα μέχρι το 10, συνομιλεί μαζί τους και ταυτόχρονα μάς αφηγείται μια τρυφερή ιστορία για την μοναξιά, τη συντροφικότητα και τη φιλία. 

Ένα βιβλίο που πρωτοκυκλοφόρησε το 1962 και θεωρείται μοντέρνο μέχρι σήμερα, σχεδιασμένο από τον μεγαλύτερο Αμερικανό γραφίστα του 20ου αιώνα.

Να ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια, του Jean Pierre Simeon, εικονογράφηση Olivier Tallec, μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Για να γιατρέψει τον Λίον, το άρρωστο χρυσόψαρό του, ο Άρθουρ πρέπει να του πει ένα ποίημα. Mα υπάρχει κανείς πάνω στη γη που μπορεί να εξηγήσει στον Άρθουρ τι είναι ποίημα; Η φουρνάρισσα, το καναρίνι, ο παππούς και η γιαγιά του, ο γερο-Μαχμούντ, όλοι αυτοί του δίνουν τελείως διαφορετικές απαντήσεις! Η λέξη ποίημα φαίνεται πολύ μυστηριώδης. 

Ένα βιβλίο που σεβάζει στον μαγικό κόσμο της ποίησης λέγοντάς σου μια τρυφερή ιστορία και κάπως έτσι ανακαλύπτεις κι εσύ τον ποιητή που κρύβεις μέσα σου. 
 

Μικρή Άρκτος

mikriarktos.jpg
Πες μου τ’ όνομά σου, του Φοίβου Δεληβοριά, εικονογράφηση Μυρτώ Δεληβοριά
Έχεις καταλάβει τι μπορεί να γίνει κάθε μέρα που περνάει;
Κάθε μέρα είναι μια ιστορία  που περιμένει να ειπωθεί…
Ένα τραγούδι που θα σκάσει αν δεν γραφτεί…
Μια ζωγραφιά που περιμένει να υπάρξει πάνω στο άσπρο…
Και το τραγούδι αυτό, η ιστορία αυτή, η ζωγραφιά η συγκεκριμένη δεν θα μπορούσε παρά να εχει ένα μόνο όνομα…. Πες  μου το όνομά σου λοιπόν…. 

Το «Πες μου τ’  όνομά σου» είναι μια ιστορία που τη συνοδεύει ένα cd με δεκαπέντε παιδικά τραγούδια συνολικά, δώδεκα που έγραψε ο ίδιος ο Φοίβος Δεληβοριάς αλλά και τρία ακόμη  πανέμορφα τραγούδια του Γιώργου Χατζηπιερή που είχε τραγουδήσει ο Φοίβος στο παρελθόν: Το ελεφαντάκι,  Το δέντρο,  Ήταν ένας ποντικός …

Διόπτρα

dioptra.jpg
20 σπουδαία κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο, της Rosalba Troiano, μετάφραση: Ευγενία Κολυδά
20 σπουδαία αγόρια που άλλαξαν τον κόσμο, των Rosalba Troiano και Jacopo Olivieri, μετάφραση: Ευγενία Κολυδά

20 κορίτσια και 20 αγόρια με μεγάλα όνειρα και στόχους, εκπληκτικά ταλέντα και απίστευτη δύναμη που έγιναν σπουδαίες γυναίκες και σπουδαίοι άντρες! 

Ποιο ήταν το μυστικό τους; Έμαθαν να αφουγκράζονται τον εαυτό τους και να ακολουθούν το πάθος που είχαν κρυμμένο στην καρδιά τους. Επένδυσαν πολύ χρόνο και κόπο για να κατακτήσουν τους στόχους τους, ακόμα και όταν κανένας δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρουν.

Ιστορίες που εμπνέουν το κάθε παιδί, αλλά και τον καθένα μας, να κυνηγήσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του.  

Διάπλαση

diaplassi.jpg

Το έλατο που αγαπούσε τα τρένα, της Άνι Σιλβέστρο, μετάφραση: Χρυσάνθη Καραϊσκου, εικονογράφηση: Πάολα Ζακίμι
Στην πιο απόμερη γωνιά του κτήματος μεγάλωνε ένα έλατο. Η μεγαλύτερή του ευτυχία ήταν ν’ ακούει τα τρένα να περνάνε σφυρίζοντας από τις γραμμές δίπλα του, να νιώθει το τράνταγμά τους στο έδαφος και τα κλαδιά του να κυματίζουν στον αέρα. Κάποια μέρα όμως ένα αγοράκι, που κι αυτό αγαπούσε τα τρένα, το διάλεξε για να το πάρει σπίτι του για τα Χριστούγεννα. Πώς θα ήταν τώρα η ζωή του έλατου; Θα ξανάβρισκε ποτέ την αγαπημένη του παρέα;

Διαβάστε επίσης

GIFT ME...

10 sneakers για τις πιο stylish εορταστικές εμφανίσεις

Ποιος λεέι πως δεν μπορείς να φορέσεις αθλητικά και την εορταστική περίοδο; 

GIFT ME...

7 γούρια για μια τυχερή χρονιά

Υποδέξου το 2019 με τύχη και στιλ!

GIFT ME...

Τα 10 πιο έξυπνα δώρα της τελευταίας στιγμής

Γιορτινά, έξυπνα,  για όλα τα στιλ και τα budget 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department