Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα συγγραφέας σήμερα;

Η περίπλοκη σχέση λογοτεχνίας και φύλου.


Λένα Γρηγορίου

Οι απαντήσεις που, κατά καιρούς, έχουν δοθεί στο ερώτημα είναι περισσότερο ή λιγότερο σαφείς, περισσότερο ή λιγότερο ξεκάθαρες, έχουν όμως πάντα ενδιαφέρον. Ο όρος "γυναικεία λογοτεχνία", στο εξωτερικό σημαίνει πρωτοπορία, τόλμη. Στην Ελλάδα, συμβαίνει το ίδιο; Τι "κρύβεται" πίσω από τον όρο γυναικεία γραφή; Πόσο συνειδητά μπαίνει το "φύλο"στην οπτική της φράσης "γυναικεία λογοτεχνία";

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων,  τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στις 19:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης 3 (Μασσαλίας 22) θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα συζήτηση:

«Tell all the Truth but Tell it Slant: λοξές ματιές σε ζητήματα γυναικείας ταυτότητας».
 Τέσσερις αγαπημένες Ελληνίδες συγγραφείς, η Ζυράνα Ζατέλη, η Μαρία Μήτσορα, η Αμάντα Μιχαλοπούλου και η Έρση Σωτηροπούλου συζητούν για την περίπλοκη σχέση λογοτεχνίας και φύλου.
 
Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα συγγραφέας σήμερα; Πώς εκφράζεται στην αφήγηση η βία, η τόλμη, η εξουσία; Γιατί η ευθύτητα, η αφηγηματική οικονομία και η ακριβολογία θεωρούνται ανδρικές αρετές; Υπάρχουν άραγε έμφυλες φιλοδοξίες; Ή μόνο έμφυλα στερεότυπα;
 
Με αφορμή τον γνωστό στίχο της Emily Dickinson που προτρέπει σε ‘πλάγιους αναστοχασμούς της αλήθειας’, η Λιάνα Σακελλίου, καθηγήτρια αμερικανικής λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνομιλεί για ζητήματα έμφυλης ταυτότητας με τέσσερις γνωστές συγγραφείς που έχουν μεταφραστεί τα τελευταία χρόνια στην Αμερική.

 Οι Ζυράννα Ζατέλη, Μαρία Μήτσορα, Αμάντα Μιχαλοπούλου και Έρση Σωτηροπούλου θα μιλήσουν για την πρόσληψη του έργου τους στην Αμερική, όπου τα ζητήματα φύλου και εξουσίας είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, και για την περίπλοκη σχέση λογοτεχνίας και φύλου.

Αν με ρωτήσετε, θα ήθελα πολύ να σχολιάσουν και την άποψη της Καναδής συναδέλφου τους Alice Munro (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2013)  που με το που πάτησε τα 30 της χρόνια,  ένιωσε πως μόνο γυναίκες συγγραφείς μπορούσαν να τη συγκινήσουν βαθιά γιατί μόνο αυτές μπορούν να γράψουν αληθινά για το περιθωριακό, το φρικαλέο, αλλά και για τον  και για τον μυθολογικό τους κόσμο.

Μια βόλτα ως τη Μασσαλίας θα μας δώσει τις απαντήσεις που ζητάμε.

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.   

ΒΙΒΛΙΟ

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά ... αλλά λίγοι από αυτούς το θυμούνται» Μικρός Πρίγκιπας

Γιορτάζουμε τα 81 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

ΒΙΒΛΙΟ

«Η λέξη αγάπη δεν έχει σε καμία περίπτωση την ίδια έννοια και για τα δύο φύλα» Simone de Beauvoir

Η μεγάλη ιέρεια του φεμινισμού, Simone de Beauvoir, πέθανε από πνευμονία στις 14 Απριλίου του 1986 , αλλά το έργο της παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.