ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Μπουκατίνι με σαρδέλες και μάραθο
Μια παραδοσιακή συνταγή από τη Σικελία ταξιδεύει μέσα στους αιώνες και φτάνει στο τραπέζι σου.
Υλικά για 4 μερίδες
340 g σπαγγέτι
100-125 g σαρδέλες κονσέρβας σε λάδι, στραγγισμένες καλά και κομμένες στη μέση
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ξηρό λευκό κρασί
1/2 φλ. κορυφές από μάραθο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. γαλέτα ολικής άλεσης
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. σταφίδες
1 κ.σ. κουκουνάρι
2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
1. Ετοιμάζεις τα ζυμαρικά με βάση τις οδηγίες της συσκευασίας και κρατάς 1/2 φλ. από το ζουμί τους.
2. Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνεις το κρεμμύδι και το μαγειρεύεις για 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια, ρίχνεις τις σαρδέλες και σοτάρεις για 2 λεπτά. Χαμηλώνεις τη φωτιά και προσθέτεις το μάραθο. Τέλος, ρίχνεις τις σταφίδες και το κουκουνάρι, περιχύνεις το φαγητό με το κρασί και το χυμό λεμονιού και το αφήνεις να σιγοβράσει για 3 λεπτά, μέχρι να πιει το μισό ζουμί του.
3. Ρίχνεις τα ζυμαρικά και το ζουμί που έχεις κρατήσει στο τηγάνι και το ανακατεύεις καλά με το υπόλοιπο μείγμα. Προσθέτεις λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνεις τη σάλτσα να δέσει για μερικά λεπτά. Μοιράζεις τα ζυμαρικά στα πιάτα και σερβίρεις γαρνίροντας με λίγη γαλέτα.
Tip: Οι σαρδέλες δεν (σου) είναι αρκετές; Για έξτρα γεύση, πρόσθεσε λίγες αντζούγιες.
Πηγή: www.manusmenu.com