Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Βασιλόπιτα

Ένα εντυπωσιακό, εύκολο και διαφορετικό κέικ για να «γλυκαθείς» την πρώτη ημέρα του χρόνου που πλησιάζει!


Φύλλις Νικολάου

Υλικά για 16 μερίδες

3 κ.σ. χυμό πορτοκάλι

2 κ.σ. τσάι

900g αποξηραμένα βερίκοκα (ή δαμάσκηνα), κομμένα σε μικρά κομμάτια

500g κράνμπερι, κομμένα σε μικρά κομμάτια

350g βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

ξύσμα ενός λεμονιού

ξύσμα ενός πορτοκαλιού

300g μαύρη ζάχαρη

5 αβγά

100g αμυγδαλόσκονη

150g πεκάν, χοντροκομμένα

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

350g αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση:

1. Την ημέρα πριν μπεις στην κουζίνα για να φτιάξεις το κέικ: ζεσταίνεις σε μια μικρή κατσαρόλα το χυμό πορτοκάλι και το τσάι. Αποσύρεις το σκεύος από τη φωτιά προτού βράσει και, στη συνέχεια, περιχύνεις με αυτό τα αποξηραμένα φρούτα και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού. Ανακατεύεις καλά και αφήνεις τα φρούτα να μουλιάσουν σε αυτό το μείγμα, για τουλάχιστον 12 ώρες.

2. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 160οC και στρώνεις μια λαδόκολλα σε ένα στρογγυλό ταψί. Σε ένα μίξερ, ρίχνεις το βούτρο και τη ζάχαρη και ανακατεύεις καλά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να δημιουργηθεί ένα αφράτο μείγμα.

3. Ρίχνεις ένα-ένα τα αβγά μαζί με ένα κ.γ. αμυγδαλόσκονη και συνεχίζεις να χτυπάς μέχρι να ενσωματωθούν καλά στο μείγμα. Προσθέτεις το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την υπόλοιπη αμυγδαλόσκονη και τα καρύδια και χτυπάς μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Τέλος, ρίχνεις τα αποξηραμένα φρούτα και χτυπάς καλά.

4. Μεταφέρεις το μείγμα στο ταψί και ισιώνεις την επιφάνεια. Ψήνεις για μία ώρα. Στη συνέχεια, χαμηλώνεις τη θεμοκρασία στους 150οC και ψήνεις για άλλη μια ώρα.

5. Αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις το κέικ να κρυώσει. Πασπαλίζεις με λίγη ζάχαρη άχνη (ή καλύπτεις με αμυγδαλόπαστα) και σερβίρεις.

Tip: Αντί για τσάι, μπορείς να «μουλιάσεις» τα αποξηραμένα φρούτα σου σε λίγο μαύρο ρούμι ή κονιάκ.

Πηγή: www.jamieoliver.com

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.