Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μανιτάρια και πατάτες ογκρατέν

Πλούσιο, νόστιμο και απόλυτα χορταστικό, αυτό το πιάτο δε θα σε απογοητεύσει!


Φύλλις Νικολάου

Υλικά για 12 μερίδες

2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο

1 κρεμμύδι, κομμένο σε μικρούς κύβους

900g μανιτάρια σαντερέλ

900g πατάτες, κομμένες σε φέτες με πάχος 1 εκ.

1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί

1 1/2 κ.γ. χοντρό αλάτι

πιπέρι

1 φλ. γραβιέρα, τριμμένη

1 φλ. παρμεζάνα, τριμμένη

1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι

3/4 φλ. γάλα

1/2 φλ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180οC και βουτυρώνεις καλά ένα πυρίμαχο σκεύος.

2. Λιώνεις το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και, έπειτα, ρίχνεις το κρεμμύδι και μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσει, για 5 λεπτά. Προσθέτεις τα μισά μανιτάρια και σοτάρεις για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνεις τα υπόλοιπα μανιτάρια και τα ψήνεις μέχρι να μαλακώσουν, για 8-10 λεπτά. Περιχύνεις με το κρασί και μαγειρεύεις μέχρι να εξατμιστεί τελείως, για άλλα 5 λεπτά. Αποσύρεις το σκεύος από τη φωτιά και αλατοπιπερώνεις.

3. Σε ένα μπολ ρίχνεις την παρμεζάνα και τη γραβιέρα και ανακατεύεις. Καλύπτεις τον πάτο του ταψιού με τις πατάτες. Προσθέτεις το μισό θυμάρι, λίγο αλάτι και πιπέρι. Από πάνω, ρίχνεις το 1/3 από το τριμμένο τυρί και τα μισά μανιτάρια. Βάζεις άλλη μια στρώση πατάτες, μανιτάρια και τυρί και καλύπτεις πάλι με το τυρί, φροντίζοντας να κρατήσεις 2 κ.σ. στην άκρη. Τέλος, καλύπτεις με μια ακόμη στρώση πατάτες.

3. Σε ένα μπολ, χτυπάς το γάλα και την κρέμα γάλακτος και με αυτό το μείγμα περιχύνεις τις πατάτες και τα μανιτάρια. Αφήνεις το ογκρατέν για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου να ρουφήξει τα υγρά προτού το ψήσεις.

4. Καλύπτεις το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζεις στο φούρνο. Ψήνεις για μια ώρα (μέχρι να φουσκώσει) προτού αφαιρέσεις το αλουμινόχαρτο και το πασπαλίσεις με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνεις για άλλα 20-30 λεπτά, αποσύρεις από τη φωτιά, το αφήνεις να κρυώσει για 10-15 λεπτά και σερβίρεις.

Tip: Αντί για γραβιέρα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις έμενταλ για πιο γλυκιά γεύση.

Πηγή: www.marthastewart.com

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department