Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η Ελευθερία Αλιφιεράκη μάς φτιάχνει μπριός σαλίγκαρο με μαρμελάδα και καρύδια

Η δημιουργός του αγαπημένου μας blog μαγειρικής elalifieraki.blogspot.gr, σου προτείνει...


Ελευθερία Αλιφιεράκη

Υλικά: 

Για το μπριός:

100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη

250 ml γάλα φρέσκο

2 αυγά + 1 για το αύγωμα

100 γρ. ζάχαρη

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

15 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

Για την γέμιση:

100 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα ή άλλο ξηρό καρπό

200 γρ. μαρμελάδα φράουλα ή όποια γεύση σας αρέσει

Εκτέλεση:

1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χωρίς να γίνει καυτό, κατεβάζουμε από τη φωτιά και  προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύοντας γρήγορα με τον αυγοδάρτη. Ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε (δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μίξερ). Δημιουργούμε έτσι μια ζυμαρένια μπάλα, την οποία σκεπάζουμε και αφήνουμε για 2 ώρες περίπου σε ζεστό περιβάλλον -αν γίνεται- να ξεκουραστεί και να ανέβει.

2. Όταν διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος, πασπαλίζουμε με αλεύρι μια επιφάνεια μεγάλη και με τον πλάστη ανοίγουμε την ζύμη μας σε ένα παραλληλόγραμμο σχήμα και πάχος 2-3 χιλιοστά. Απλώνουμε πάνω στο φύλλο την μαρμελάδα μας και πασπαλίζουμε τα καρύδια να πάνε παντού.

3. Με τη ρόδα που κόβουμε την πίτσα, κόβουμε λωρίδες φάρδους 4-5 εκ. όλο το φύλλο και τυλίγουμε σε ρολό την πρώτη. Στη συνέχεια, την ακουμπάμε πάνω στην άκρη της 2ης και τυλίγουμε ξανά και αυτό κάνουμε με όλα τα φύλλα. Αν κάποια στιγμή δυσκολευόμαστε να ρολάρουμε το ρολό πάνω στις λωρίδες, παίρνουμε τις λωρίδες και τις τυλίγουμε γύρω από το ρολό μας,

4. Όταν τελειώσουμε, σε ταψάκι με λαδόκολλα και βουτυρωμένο επιπλέον, ακουμπάμε το ρολό μας και το αφήνουμε 1 ώρα τουλάχιστον σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο με πετσετούλα να διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος.

5. Όταν συμβεί αυτό, αλείφουμε με αυγό καλά-καλά το μπριός μας παντού και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175ο C, για 1 ώρα περίπου, αν κάποια στιγμή ροδίσει πριν να έχει ψηθεί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department