ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Η Ελευθερία Αλιφιεράκη μάς φτιάχνει μπριός σαλίγκαρο με μαρμελάδα και καρύδια
Η δημιουργός του αγαπημένου μας blog μαγειρικής elalifieraki.blogspot.gr, σου προτείνει...
Υλικά:
Για το μπριός:
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
250 ml γάλα φρέσκο
2 αυγά + 1 για το αύγωμα
100 γρ. ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
Για την γέμιση:
100 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα ή άλλο ξηρό καρπό
200 γρ. μαρμελάδα φράουλα ή όποια γεύση σας αρέσει
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χωρίς να γίνει καυτό, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύοντας γρήγορα με τον αυγοδάρτη. Ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε (δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μίξερ). Δημιουργούμε έτσι μια ζυμαρένια μπάλα, την οποία σκεπάζουμε και αφήνουμε για 2 ώρες περίπου σε ζεστό περιβάλλον -αν γίνεται- να ξεκουραστεί και να ανέβει.
2. Όταν διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος, πασπαλίζουμε με αλεύρι μια επιφάνεια μεγάλη και με τον πλάστη ανοίγουμε την ζύμη μας σε ένα παραλληλόγραμμο σχήμα και πάχος 2-3 χιλιοστά. Απλώνουμε πάνω στο φύλλο την μαρμελάδα μας και πασπαλίζουμε τα καρύδια να πάνε παντού.
3. Με τη ρόδα που κόβουμε την πίτσα, κόβουμε λωρίδες φάρδους 4-5 εκ. όλο το φύλλο και τυλίγουμε σε ρολό την πρώτη. Στη συνέχεια, την ακουμπάμε πάνω στην άκρη της 2ης και τυλίγουμε ξανά και αυτό κάνουμε με όλα τα φύλλα. Αν κάποια στιγμή δυσκολευόμαστε να ρολάρουμε το ρολό πάνω στις λωρίδες, παίρνουμε τις λωρίδες και τις τυλίγουμε γύρω από το ρολό μας,
4. Όταν τελειώσουμε, σε ταψάκι με λαδόκολλα και βουτυρωμένο επιπλέον, ακουμπάμε το ρολό μας και το αφήνουμε 1 ώρα τουλάχιστον σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο με πετσετούλα να διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος.
5. Όταν συμβεί αυτό, αλείφουμε με αυγό καλά-καλά το μπριός μας παντού και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175ο C, για 1 ώρα περίπου, αν κάποια στιγμή ροδίσει πριν να έχει ψηθεί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
SELECTIONS
- Η Kurt Geiger παρουσιάζει την πολύχρωμη συλλογή της για τη σεζόν Spring/Summer 2024
- 6 fashion items που πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις μαζί σου στις Πασχαλινές διακοπές κοντά στη φύση
- Τρία βασικά dos και τρία don’ts για τη φροντίδα του δέρματος με ακμή
- Το στιλιστικό τρικ που θα σε «σώσει» τις άστατες ημέρες της άνοιξης