Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Αρνάκι αμπελουργού

Η γέμιση από τα ντολμαδάκια γιαλαντζί που περίσσεψε ανακυκλώθηκε σε ένα πεντανόστιμο πιάτο!


Γεωργία Κοντού

Αφορμή για αυτή τη συνταγή στάθηκε ένα άλλο φαγητό που έφτιαχνα! Ντολμαδάκια γιαλαντζί ετοίμαζα και μου περίσσεψε η γέμιση. Έτσι καθώς ήταν χωρίς τίποτα το ζωικό, σκέφτηκα να τη φυλάξω στο ψυγείο μέχρι να δω τι θα την κάνω. Δεν πετάμε τίποτα! κοιτώντας από τη μια τη γέμιση κι από την άλλη τα κάπως πιο μεστά αμπελόφυλλα που έμειναν αχρησιμοποίητα, μου ήρθε η έμπνευση να τυλίξω το κρέας μέσα σε αυτά αλλά να βάλω και τη γέμιση στο κέντρο. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό και γι' αυτό το μοιράζομαι μαζί σας! 

Φτιάξτε το, είναι εύκολο, πεντανόστιμο και θα αρέσει σε μικρούς και σε μεγάλους, εγγυημένα! Το αρνάκι παίρνει την ευωδιά από τα αμπελόφυλλα και τη γεύση από τα μυρωδικά και το τυρί και γίνεται τέλειο!

Υλικά:

1 μπούτι από αρνάκι ζυγούρι (για να είναι μεγαλούτσικο, γύρω στα 3 1/2 κιλά)

μπόλικα αμπελόφυλλα

100 γραμ. κεφαλοτύρι Μυτιλήνης

περίσσευμα γέμισης από ντολμαδάκια γιαλαντζί (ή φτιάξτε τη εξαρχής ανακατεύοντας 1 φλυτζανάκι ρύζι καρολίνα, 1/2 κρεμμύδι ψιλλοκομμένο, λίγο άνηθο, δυόσμο και μαίντανό ψιλοκομμένα, αλατοπίπερο)

αλάτι

πιπέρι

λαδόκολλα και σπάγκο για το δέσιμο

Εκτέλεση:

Το μπούτι το ζητάμε από τον κρεοπώλη ξεκοκαλισμένο.

Το ανοίγουμε από την κομμένη πλευρά και το αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.

Με το κουτάλι απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο κρέας.

Από πάνω τοποθετούμε το τυρί σε λεπτές φέτες.

Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και στρώνουμε τα αμπελόφυλλά από πάνω.

Παίρνουμε το κρέας και το ξαπλώνουμε πάνω στο κρεβατάκι από αμπελόφυλλα.

Με τη βοήθεια της λαδόκολλας κλείνουμε όσο καλύτερα μπορούμε το κρέας γαι να συγκρατήσει μέσα τη γέμιση κι απ' έξω τα φύλλα.

Εννοείται ότι αν χρειαστεί βάζουμε όσες λαδόκολλες χρειάζεται για να κλείσει καλά. Στρίβουμε σαν καραμέλα τις άκρες. Ετοιμο το ρολό.

Το δένουμε και με σπάγκο για να σιγουρευτούμε και να κρατήσει και το σχήμα του.

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 2 1/2 ώρες χωρίς να το πειράξουμε καθόλου. Κατόπιν το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για 15 λεπτά στην ησυχία του και μετά το ανοίγουμε με προσοχή.

Το κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με πατάτες φούρνου.

Δες τη συνταγή βήμα βήμα εδώ: Νηστικό αρκούδι δε χορεύει

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department