Σήμερα συναντάμε τους Όρνιθες στην… Στέγη τους. - AllYou.gr

Search

Σήμερα συναντάμε τους Όρνιθες στην… Στέγη τους.

Μετά την Επίδαυρο, η διάσημη κωμωδία επιστρέφει στο κλεινόν άστυ.

22 Σεπτεμβρίου 2016

«Πες μας σε παρακαλώ... 
Αν είδες καμία πολιτεία μαλακιά και παχουλή 
Σαν πουπουλένιο στρώμα ή σαν κοιλίτσα μωρού 
Για να ξαπλώσουμε 
Γιατί κουραστήκαμε 
Αν βρήκες κάτι ωραίο άξιο και ταπεινό 
Μικρό μικρό ταπεινό κι ωραίο που να ν' ανθρώπινο.»

Κι όμως: απόψε θα απαγγείλουμε Αριστοφάνη… στη Συγγρού. Δεν καταλαβαίνεις τι λέμε; Πολύ απλά ότι, μετά την Επίδαυρο, οι «Όρνιθες» του διάσημου κωμωδού στη φωλιά τους.  Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ανταποκρινόμενη στο θερμό ενδιαφέρον του κοινού, ανοίγει την Κεντρική Σκηνή της πριν την επίσημη έναρξη της σεζόν για να παρουσιάσει για 5 παραστάσεις τους Όρνιθες του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου.

Το έργο αφηγείται την ιστορία δύο φίλων, του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη, που εγκαταλείπουν την πόλη τους, την Αθήνα, για να αναζητήσουν μια νέα πολιτεία «μαλακιά και παχουλή σαν πουπουλένιο στρώμα ή σαν την κοιλίτσα του μωρού». Και τη βρίσκουν στη χώρα των πουλιών, που την ονομάζουν «Νεφελοκοκκυγία». Τα πουλιά δέχονται τους δύο ξένους, τους δίνουν φτερά και όλοι μαζί ρίχνονται με ενθουσιασμό στην ανοικοδόμηση ενός τείχους στους αιθέρες, που αποκόπτει την επικοινωνία ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους. Η ευδαιμονία της νέας πολιτείας στηρίζεται σε αυτή την πρωτόγνωρη ιδέα. Φαντασία και πραγματικότητα, άνθρωποι, θεοί και ζώα μπλέκονται μοναδικά σε έναν κόσμο που έχει τη σοβαρότητα του παιχνιδιού, τη ρευστότητα του ονείρου και τη γλυκιά μελαγχολία της ζωής .

Οι Όρνιθες είναι η ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει, να δημιουργήσει ένα νέο κόσμο, να έρθει σε επαφή με την αληθινή του επιθυμία. Ο Νίκος Καραθάνος και ο θίασος του, μετά την  Επίδαυρο, παρουσιάζουν στην Αθήνα μια παράσταση-γιορτή των αισθήσεων, ριζωμένη στην αξεπέραστη ποιητική δύναμη της καταπληκτικής αυτής κωμωδίας. 

Οι Όρνιθες
Μετάφραση:
 Γιάννης Αστερής
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος
Ο θίασος: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αλίκη Αλεξανδράκη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης , Γρηγορία Μεθενίτη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Νατάσσα Μποφίλιου, Άγγελος Παπαδημητρίου , Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Άρης Σερβετάλης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη
Πού: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα
Ώρα έναρξης: 20.30
Τιμές εισιτήριων: από 10€
Πληροφορίες - κρατήσεις: 2109005800Ακολούθησε το allyou στο Instagram!