Πόσο χρόνο πρέπει να γυμνάζεσαι αν κάνεις καθιστική ζωή - AllYou.gr

Search

Πόσο χρόνο πρέπει να γυμνάζεσαι αν κάνεις καθιστική ζωή

Ερευνητές βρήκαν πόσα λεπτά άσκησης τη μέρα είναι αρκετά για να παλέψεις τα αρνητικά της καρέκλας.

01 Σεπτεμβρίου 2016

Μια τυπική μέρα για τους περισσότερους ανθρώπους περιλαμβάνει τουλάχιστον 8 ώρες καθιστικού χρόνου -δουλειά γραφείου, οδήγηση, παρακολούθηση τηλεόρασης κλπ.-, ανά ημέρα.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, για τους σκοπούς της οποίας συγκετρώθηκαν δεδομένα από 1 εκατομμύριο ενήλικες, φαίνεται πως μία ώρα μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να αποτρέψει τους κινδύνους που συνδέονται με τον παρατεταμένο καθιστικό χρόνο.

Γνωρίζουμε πως η σωματική αδράνεια σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και επεισοδίων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και ορισμένων μορφών καρκίνου, ενώ εκτιμάται ότι «ευθύνεται» για το θάνατο περισσότερων από 5 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικο περιοδικό The Lancet, δείχνουν ότι οι ενήλικες που περνούν 8 ώρες τη μέρα σε καθιστή θέση αλλά είναι σωματικά δραστήριοι, έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από εκείνους που αφιερώνουν λιγότερο χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες χωρίς όμως να είναι σωματικά δραστήριοι.

Συνολικά, τα άτομα που βρέθηκαν να έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου ήταν εκείνα που συνδύαζαν παρατεταμένο καθιστικό χρόνο και σωματική αδράνεια. Από την άλλη, φάνηκε πως 1 ώρα φυσικής δραστηριότητας ανά ημέρα, ήταν αρκετή προκειμένου να αντισταθμιστεί ο κίνδυνος που σχετίζεται με το 8ωρο «καθισιό».

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, το μήνυμα που προκύπτει από τα ευρήματα της μελέτης είναι θετικό, καθώς φαίνεται πως είναι εφικτός ο περιορισμός ή ακόμη και η εξάλειψη των αρνητικών συνεπειών της καθιστικής συμπεριφοράς, αφιερώνοντας καθημερινά λίγο χρόνο στη φυσική δραστηριότητα.

Πηγή: neadiatrofis.gr
 

Hot αυτή τη στιγμή!

ΣΧΕΣΕΙΣ

Μίνι οδηγός για να ξεπεράσεις ακόμα έναν καβγά με τον καλό σου

Προτού υψώσεις λευκή σημαία ή προδιαγράψεις το μέλλον της σχέσης σου, δοκίμασε αυτά τα τρικ.
STAR STYLE

5 μυστικά για να ντυθείς και εσύ σαν την αγαπημένη σου σταρ

Αρκεί να «κλέψεις» τα στιλιστικά τους μυστικά για να αποκτήσεις και εσύ μια άψογη εμφάνιση!
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Τα πιο ωραία τατουάζ που έχουμε δει σε μοντέλα

Ψάχνεις ποιο θα είναι το επόμενο σχέδιο που θα "χτυπήσεις"; Πάρε έμπνευση!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Πως να σταματήσω την ακατανίκητη επιθυμία μου για γλυκό;»

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να βάλεις στοπ στα γλυκά και είναι όλοι νόστιμοι.
STAR STYLE

Οι 6 καλύτερες εμφανίσεις της Michelle Pfeiffer στην μεγάλη οθόνη

Η γνωστή ηθοποιός αποδεικνύει ότι μπορεί να υποστηρίξει άψογα όχι μόνο τους ρόλους που τις δίνονται, αλλά και τα τρελά outfits τους!
BEAUTY TIPS

Όλη η αλήθεια για την τριχόπτωση του φθινοπώρου

Δεν είναι μύθος, αλλά πραγματικότητα – και σήμερα μαθαίνεις πώς θα αντιμετωπίσουμε την… πτώση.