Πόσο χρόνο πρέπει να γυμνάζεσαι αν κάνεις καθιστική ζωή - AllYou.gr

Search

Πόσο χρόνο πρέπει να γυμνάζεσαι αν κάνεις καθιστική ζωή

Ερευνητές βρήκαν πόσα λεπτά άσκησης τη μέρα είναι αρκετά για να παλέψεις τα αρνητικά της καρέκλας.

01 Σεπτεμβρίου 2016

Μια τυπική μέρα για τους περισσότερους ανθρώπους περιλαμβάνει τουλάχιστον 8 ώρες καθιστικού χρόνου -δουλειά γραφείου, οδήγηση, παρακολούθηση τηλεόρασης κλπ.-, ανά ημέρα.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, για τους σκοπούς της οποίας συγκετρώθηκαν δεδομένα από 1 εκατομμύριο ενήλικες, φαίνεται πως μία ώρα μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να αποτρέψει τους κινδύνους που συνδέονται με τον παρατεταμένο καθιστικό χρόνο.

Γνωρίζουμε πως η σωματική αδράνεια σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και επεισοδίων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και ορισμένων μορφών καρκίνου, ενώ εκτιμάται ότι «ευθύνεται» για το θάνατο περισσότερων από 5 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικο περιοδικό The Lancet, δείχνουν ότι οι ενήλικες που περνούν 8 ώρες τη μέρα σε καθιστή θέση αλλά είναι σωματικά δραστήριοι, έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από εκείνους που αφιερώνουν λιγότερο χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες χωρίς όμως να είναι σωματικά δραστήριοι.

Συνολικά, τα άτομα που βρέθηκαν να έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου ήταν εκείνα που συνδύαζαν παρατεταμένο καθιστικό χρόνο και σωματική αδράνεια. Από την άλλη, φάνηκε πως 1 ώρα φυσικής δραστηριότητας ανά ημέρα, ήταν αρκετή προκειμένου να αντισταθμιστεί ο κίνδυνος που σχετίζεται με το 8ωρο «καθισιό».

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, το μήνυμα που προκύπτει από τα ευρήματα της μελέτης είναι θετικό, καθώς φαίνεται πως είναι εφικτός ο περιορισμός ή ακόμη και η εξάλειψη των αρνητικών συνεπειών της καθιστικής συμπεριφοράς, αφιερώνοντας καθημερινά λίγο χρόνο στη φυσική δραστηριότητα.

Πηγή: neadiatrofis.gr
 

Hot αυτή τη στιγμή!

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 τροφές που είναι καλύτερο να τρως με τη φλούδα

Ξύσε (την), φάε και κερδίσε, τονίζουν οι διατροφολόγοι.
ΕΓΩ

Γιατί δεν πρέπει να μιλάς στον προϊστάμενό σου για το στρες

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τη γκρίζα ζώνη στη σχέση σου με το αφεντικό σου.
FASHION TRENDS

5 χρωματικοί συνδυασμοί για να δοκιμάσεις τώρα

Τα αντίθετα έλκονται να ξέρεις…
BEAUTY NEWS

Αυτά τα κραγιόν θα γίνουν τα αγαπημένα σου

Δίνουν σχήμα και σμιλεύουν τα χείλη με λάμψη και ζωηρά χρώματα!
ΥΓΕΙΑ

Πως ο βελονισμός μπορεί να πολεμήσει τους πόνους περιόδου

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική υποστηρίζει ότι μπορεί με το βελονισμό να εξαλείψει πλήρως τα επώδυνα συμπτώματα της έμμυνου ρύσης.
ΠΑΙΔΙ

Η θηλάζουσα κούκλα που έγινε sold out σε λίγες ώρες

Μια μαμά από την Αυστραλία έκανε το χόμπι της επάγγελμα και... ξεπούλησε.