Skip to main content

FITNESS

Να πόση ώρα πρέπει να γυμνάζεσαι αν θέλεις να χάσεις βάρος

Μπορεί το "λιώσιμο" στο γυμναστήριο, να μην είναι η λύση...


Κέλλυ Νόβακ

Μπορεί μέχρι τώρα να νόμιζες, ότι όσο περισσότερο γυμνάζεσαι, τόσο καλύτερα, -ειδικά αν θέλεις να αδυνατίσεις-, αλλά οι ειδικοί λένε άλλα! Η γνωστή Αμερικανίδα γιατρός και συγγραφέας του best-seller βιβλίου The Hormone Cure,  Sara Gottfried αναφέρει ότι από ένα σημείο και έπειτα, τα πολύωρα προγράμματα γυμναστικής, είτε η πολύ έντονη άσκηση μπορεί τελικά να είναι ο χειρότερός σου εχθρός.

«Η υπερβολική γυμναστική απελευθερώνει δύο βασικές ορμόνες: τη CRH (Κορτικοεκλυτίνη) και τη κορτιζόλη, δύο ορμόνες υπεύθυνες για το στρες», αναφέρει η Gorttfried. «Η CRH ανεβάζει τα επίπεδα του αίματος στον εγκέφαλο και επηρεάζει τα πνευμόνια και το δέρμα, ενώ η κορτιζόλη μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση, να “μπλοκάρει” τον μεταβολισμό και να μειώσει τον ρυθμό με τον οποίο κυκλοφορεί το αίμα στο στομάχι. Όλα αυτά είναι “κακά νέα” για όσες γυναίκες θέλουν να διατηρήσουν ή να χάσουν βάρος».

Αναφέρει λοιπόν, ότι μόνο αθλητές που λόγω της δουλειάς τους, αντιμετωπίζουν συνήθως αυτές τις παρενέργειες, κάτι το οποίο διορθώνουν καταναλώνοντας προβιοτικά, ωμέγα-3 και βιταμίνη C. Αλλά αν δεν είσαι επαγγελματίας αθλήτρια, τότε δεν χρειάζεται να μπεις σε αυτή την διαδικασία.

Έτσι λοιπόν, η γνωστή γιατρός βρίσκει μια μέση λύση, για το θέμα αυτό. Προτείνει ότι 20 με 30 λεπτά άσκηση την ημέρα, τέσσερις φορές την εβδομάδα, αρκούν για να χάσεις βάρος, αλλά και για να μην δημιουργήσεις προβλήματα στον οργανισμό σου. Προτείνει να κινείσαι λιγότερο, αλλά πιο συχνά είτε αυτό σημαίνει να προσπαθείς να συμπεριλάβεις στην καθημερινότητά σου απλές κινήσεις. Μπορείς λοιπόν, να κάνεις έναν μικρό περίπατο, να ανέβεις τα σκαλιά του μετρό, μέχρι και δουλέψεις για λίγα λεπτά όρθια μπροστά από τον υπολογιστή.

Όσον αφορά το γυμναστήριο, η Gottfried συμβουλεύει ότι η καλύτερη άσκηση είναι το πιλάτες και η yoga, καθώς γυμνάζουν όλο το σώμα, χωρίς να «στρεσάρουν» τον οργανισμό. Αντιθέτως, τέτοιου είδους ασκήσεις σταθεροποιούν τα επίπεδα της κορτιζόλης και βοηθούν στην απώλεια βάρους, ενώ παράλληλα γυμνάζουν τους μυείς.

Διαβάστε επίσης

FITNESS

5 ιδανικά είδη άσκησης για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Για να διατηρηθείς ενεργή και γεμάτη ευεξία τους μήνες που περιμένεις το μωρό σου

FITNESS

6 τρόποι με τους οποίους η yoga ενισχύει τη σεξουαλική σου ζωή

Κι όμως, η ενασχόληση μαζί της μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ και το σεξ στην καθημερινότητά σου

FITNESS

Οκτώ τρόποι για να χάσετε λίπος από την κοιλιά

Πώς να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department