Τι κοινό έχει ο αετός, ο Σούπερμαν και η Catwoman; Την τέλεια όραση! ΕΤΣΙ θα την αποκτήσεις κι εσύ - AllYou.gr

Search

Τι κοινό έχει ο αετός, ο Σούπερμαν και η Catwoman; Την τέλεια όραση! ΕΤΣΙ θα την αποκτήσεις κι εσύ

Μάτια-λέιζερ!

01 Δεκεμβρίου 2015

Τι κοινό έχει ο αετός, οι γάτες και ο Σούπερμαν; Μα φυσικά, την τέλεια, κοφτερή όραση! Αν μάλιστα βάλεις τις τροφές που σου παρουσιάζουμε παρακάτω στο πιάτο σου, σύντομα θα ανήκεις και εσύ στην παραπάνω κατηγορία. Εντάξει, μπορεί να μην αποκτήσεις τη διαπεραστική βιονική όραση του «Κλαρκ Κεντ», αλλά ο δρόμος για μάτια... δεκατέσσερα, είναι πέρα για πέρα απολαυστικός και αξίζει μια (γευστική) δοκιμή, δε νομίζεις;

Έχεις γάλα; Το γάλα, και ακόμα περισσότερο εκείνο που περιέχει χαμηλά λιπαρά, περιέχει άφθονη ριβοφλαβίνη, έναν τύπο βιταμίνης Β, που προστατεύει τα μάτια από την εμφάνιση του καταρράκτη. Κι όχι μόνο αυτό: ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί τη ριβοφλαβόνη προκειμένου να παρασκευάσει γλουταθειόνη, η οποία με τη σειρά της μάχεται ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, που καταστρέφουν τους ιστούς των ματιών μας. 

Ο καρυοθραύστης: Τα Ω-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν σε υψηλή συγκέντρωση στους ξηρούς καρπούς, και ιδίως τα καρύδια, μειώνουν τον κίνδυνο οφθαλμολογικών φλεγμονών και προστατεύουν από οξειδωτικές βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Μάλιστα, αρκούν μόλις 40g ξηρών καρπών την εβδομάδα για να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας κατά 35%. Κι αυτό δε το λέμε εμείς, αλλά πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Ophthalmology».

Σιγά τις λαχανίδες: Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τουλάχιστον δύο μερίδες πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως οι λαχανίδες και το σπανάκι, έχουν 46% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με τους ειδικούς της Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard. Γιατί; Αυτές οι τροφές περιέχουν λουτεϊνη και ζεαξανθίνη, δύο ισχυρά καροτενοειδή που βοηθούν τα μάτια να απορροφήσουν τα μικρούς μήκους κύματα φωτός, ενώ προφυλάσσουν και τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ακόμα καλύτερα: οι γυναίκες που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε βήτα -καροτένιο φαίνεται ότι έχουν 39% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές μορφές καταρράκτη, σύμφωνα με άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου Harvard, κατά την οποία εξετάστηκαν 50.000 νοσηλεύτριες. Και επειδή το βήτα-καροτένιο είναι λιποδιαλυτό, προτίμησε να μαγειρέψεις τα πράσινα λαχανικά προτού τους ρίξεις λάδι, για να μεγιστοποιήσεις την απορρόφησή της.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!