Skip to main content

FOOD

Αυτές οι 4 τροφές θα ακονίσουν το μυαλό σου

Οι επιστήμονες μας αποκαλύπτουν τον πιο νόστιμο τρόπο να αποκτήσουμε κοφτερή σκέψη.


Φύλλις Νικολάου

Είμαστε βέβαιες ότι ο κύριος τρόπος που χρησιμοποιείς για να «ανάψεις» τον εγκέφαλό σου είναι κάπου -κάπου να παίζεις Sudoku ή να λύνεις σταυρόλεξα. Αν λοιπόν σου αρέσει να τεμπελιάζεις και παραμελείς τις ασκήσεις… για το μυαλό σου, συνέχισε παρακάτω! Για ποιο λόγο; Πολύ απλά γιατί σου παρουσιάζουμε 4 τροφές που συμβάλλουν στην πνευματική υγεία σου και υπόσχονται να σου χαρίσουν μυαλό-ξυράφι!

Αβγά
Αν φτιάχναμε την απόλυτη συνταγή για την εγκεφαλική ευημερία και λειτουργία, θα χρειαζόμασταν αρχικά μία δόση βιταμίνης Β12, που είναι απαραίτητη για την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων. Η έλλειψη της προκαλεί ευερεθιστότητα, μελαγχολία και έκπτωση των γνωστικών ικανοτήτων. Στη συνέχεια, θα προσθέταμε λίγο φυλλικό οξύ για να κρατήσουμε ευχαριστημένους τους νευροδιαβιβαστές μας. Έπειτα, θα βάζαμε λίγο ιώδιο, στοιχείο απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδή (σε περίπτωση που δε το θυμάσαι ένας τεμπέλης θυροειδής αδένας μπορεί να προκαλέσει ληθαργικές τάσεις, μελαγχολία και αύξηση βάρους). Τέλος, θα ολοκληρώναμε τη συνταγή μας με βιταμίνη D, ένα θρεπτικό συστατικό που σπανίζει στα μη εμπλουτισμένα τρόφιμα αλλά το οποίο ενδέχεται να παράγεις με σχετική ευκολία επειδή μένεις (στην ηλιόλουστη) Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνες, η ανεπάρκειά της συνδέεται με την άνοια, την κατάθλιψη και το Parkinson’s ενώ παράλληλα εντείνει τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου (ΠΕΣ). Και κάπως έτσι λοιπόν θα καταλήγαμε να παρασκευάσουμε στο περίπου ένα φρέσκο αβγό αχυρώνα (σ.σ. παράγεται από κότες ελευθέρας βοσκής) ή αλλιώς μια τροφή ιδανική … για σκέψη.

Βούτυρο
Δεν χρειάζεται να αναρωτιέσαι άλλο με τι θα αλείφεις τη φρεσκοφρυγανισμένη φέτα του τοστ. Μπορεί να είναι επιβαρυντικό για τη γραμμή σου αν το καταναλώνεις ανεξέλεγκτα, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την πνευματική σου υγεία. Κι αυτό γιατί περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών τα οποία όσο κι αν ψάξεις, δεν θα τα βρεις σε άλλα φυτικά λιπαρά. Πρώτη και καλύτερη ανάμεσά τους συγκαταλέγονται η βιταμίνη Α (που ενισχύει και προωθεί την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, όπως είναι η ντοπαμίνη, οι οποίοι με τη σειρά τους ρυθμίζουν τη μνήμη και τη διάθεση) καθώς και οι βιταμίνες D και Β12.
Μάλιστα, το βούτυρο που προέρχεται από ζώα ελευθέρας βοσκής είναι ακόμα πιο υγιεινό. Περιέχει Ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία περιορίζουν την ένταση των φλεγμονών και συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων νευρωνικών συνάψεων. Επιπλέον, περιέχει μια ακόμα ουσία με το όνομα συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (μάλλον θα το ξέρεις ως CLA) η οποία ενισχύει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, αυξάνει τη διάρκεια ζωής των νευρώνων και εξισορροπεί την επίδραση της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους.

Κρέας ελευθέρας βοσκής. Και εννοούμε το μοσχαρίσιο κρέας το οποίο αποτελεί εξαιρετική τροφή για τον εγκέφαλό σου. Περιέχει αιμικό σίδηρο (heme iron), δηλαδή εκείνη τη μορφή σιδήρου που απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό. Γιατί τον χρειάζεσαι; Ο εγκέφαλος χρειάζεται συνεχή ροή οξυγόνου προκειμένου να λειτουργεί σωστά πράγμα που εναπόκειται απόλυτα στα κόκκινα αιμοσφαίρια η καλή λειτουργία των οποίων σχετίζεται άμεσα με την επαρκή πρόσληψη σιδήρου. Το κόκκινο κρέας αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12 καθώς και καλή πηγή ψευδαργύρου, του μετάλλου που σύμφωνα με τους ειδικούς βελτιώνει τις ακαδημαϊκές σου επιδόσεις. Κι αν επιμείνεις στο ελευθέρας βοσκής, θα πάρεις 300-500% περισσότερο CLA σε σχέση με το μοσχαρίσιο κρέας που προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται με σιτηρά.

Αντσούγιες. Αν έψαχνες για την πιο συμπυκνωμένη πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, μόλις την βρήκες. Μάλιστα, αυτά τα μικρά ψάρια περιέχουν τη διπλάσια ποσότητα Ω-3 σε σχέση με τον τόνο. Οι γυναίκες δε που λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες Ω-3 μέσω της διατροφής τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γεννούν παιδιά με υψηλότερο δείκτη ευφυΐας. Στη μάχη αντσούγιες vs. τόνου, οι πρώτες σκοράρουν ξανά εις βάρος του δεύτερου καθώς το κρέας τους περιέχει μικρότερες ποσότητες υδραργύρου -μία νευροτοξίνη που βλάπτει την υγεία- και, επομένως, αποτελούν μία (ακόμα) πιο υγιεινή επιλογή.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

FOOD

Ταχίνι: το πολύτιμο διατροφικό του προφίλ

Θα θες να το τρως κάθε μέρα μόλις διαβάσεις πόσο ωφέλιμο είναι!

Προτεινόμενα

CELEBS

Μαρίνα Σάττι - Η απάντηση για το: «Είχατε και στο χωριό σας ρεγκετόν»

Ευχαρίστησε τις τηλεοπτικές εκπομπές που προβάλλουν τη δουλειά της

BEAUTY NEWS

Η Natalie Portman φέρνει το άρωμα της άνοιξης

Η Natalie Portman αποπνέει χαρά και αισθησιασμό καθώς κάνει το μεγάλο άλμα για αγάπη για το νέο άρωμα Miss Dior του Dior.