Skip to main content

FOOD

5 νέες διατροφικές διαταραχές και πώς θα τις αναγνωρίσεις

Μάθε ποιες είναι οι συχνότερες διατροφικές παρατυπίες, που ξεφεύγουν από τον γενικό και -μέχρι σήμερα- κλασικό κανόνα.


Φύλλις Νικολάου

Νέα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι διατροφικές διαταραχές έχουν πολλά πρόσωπα. Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90, μάλιστα, η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία άρχισε να κάνει λόγο για μία νέα διαγνωστική κατηγορία, με το όνομα «μη αλλιώς προσδιοριζόμενες διατροφικές διαταραχές». Στόχος της τελευταίας ήταν να συμπεριλάβει στους κόλπους της όλες εκείνες τις περιπτώσεις που δεν τηρούν τα ακριβή διαγνωστικά κριτήρια της ανορεξίας ή της βουλιμίας, αλλά αποτελούν σύμπτωμα της διαταραγμένης και στρεβλής σχέσης που διατηρεί ο εκάστοτε ασθενής με το φαγητό και, κατ' επέκταση, το σώμα του. Ποιες είναι αυτές;

* Ορθορεξία
Η εμμονή με τη σωστή και υγιεινή διατροφή

«Τα ορθορεξικά άτομα συχνά καταναλώνουν μόνο τρόφιμα οργανικής προέλευσης, αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφών από τη διατροφή τους ή αρνούνται να φάνε οτιδήποτε δεν είναι υγιεινό», εξηγεί η Sari Shepphird, κλινική ψυχολόγος. Σε αντίθεση με τα άτομα που πάσχουν από ανορεξία, δεν πασχίζουν να παραμείνουν αδύνατα και δεν θεωρούν τον εαυτό τους υπέρβαρο. Συνήθως, μάλιστα, εμφανίζουν αυτήν τη συμπεριφορά, επειδή φοβούνται κάποια ασθένεια και προσέχουν την υγεία τους, εξαιτίας κάποιας εμμονής κι επιθυμίας να ελέγχουν απόλυτα την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουν ή ως έναν τρόπο ενίσχυσης της χαμηλής αυτοπεποίθησής τους. Κατά σατανική ειρωνεία, οι βαριές περιπτώσεις ορθορεξίας μπορεί να καταλήξουν σε υποσιτισμό.

* Ανορεξία κατά την εγκυμοσύνη
Η προσπάθεια διατήρησης του ιδανικού για την εγκυμοσύνη βάρους (υπολογίζεται στα 12-17 επιπλέον κιλά) μέσω της δίαιτας και της εντατικής άσκησης

Στις ημέρες μας, οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι πρέπει να δείχνουν αδύνατες τόσο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης όσο και μετά τον τοκετό. Ωστόσο, μια ανορεκτική συμπεριφορά μπορεί να δημιουργήσει πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας τόσο στη μητέρα όσο και στο βρέφος», προειδοποιούν Αμερικανοί ψυχολόγοι. Οι ανορεξικές μέλλουσες μητέρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, αναιμία και υπέρταση. Παράλληλα, τα υποσιτισμένα βρέφη τους συχνά αποβάλλονται ή γεννώνται με σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες.

* Αδηφαγική διαταραχή
Η υπερβολική κατανάλωση τροφής, με στόχο την καταπολέμηση του στρες κι άλλων αρνητικών συναισθημάτων  

Τα άτομα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία καταναλώνουν κρυφά μεγάλες ποσότητες φαγητού μέσα σε λίγη ώρα μέχρι να νιώσουν -κυριολεκτικά- γεμάτα. Τα περισσότερα δηλώνουν ότι δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε, με συνέπεια να νιώθουν τύψεις για τη συμπεριφορά τους. Σε αντίθεση όμως με τους βουλιμικούς, δεν προσπαθούν να αναστρέψουν το αποτέλεσμα της υπερφαγίας τους (π.χ. κάνοντας εμετό ή μένοντας νηστικοί). Η παχυσαρκία, και κατ’ επέκταση τα προβλήματα υγείας που τη συνοδεύουν, αποτελεί τον κυριότερο κίνδυνο που διατρέχουν τα άτομα με αδηφαγική διαταραχή.

* Αθλητική ανορεξία
Ο εθισμός στην άσκηση

Τα άτομα που την εμφανίζουν γυμνάζονται παραπάνω απ' όσο χρειάζεται για να διατηρήσουν την καλή υγεία τους. Ετσι «νιώθουν ότι εξαγνίζονται για τις θερμίδες που καταναλώνουν, ενώ αν, για κάποιο λόγο, δεν δείξουν τον απαιτούμενο ζήλο, γεμίζουν άγχος κι ενοχές», παρατηρεί η S. Shepphird. Φυσικά, ο χρόνος που αφιερώνουν στην άσκηση επηρεάζει τις διαπροσωπικές και τις επαγγελματικές τους σχέσεις και συναλλαγές. Αυτή η διατροφική συμπεριφορά συνδέεται με κατάθλιψη και καρδιακά προβλήματα.

* Drunkorexia
Η υποκατάσταση των θερμίδων που θα έπρεπε κανονικά να προσληφθούν μέσω της διατροφής με αλκοόλ

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, περίπου το 30% των νεαρών φοιτητριών εμφανίζουν αυτήν τη διαταραχή. Ετσι διανέμουν τις θερμίδες που καταναλώνουν όχι σε γεύματα αλλά σε αλκοολούχα ποτά, με στόχο να μην επιβαρύνουν τη γραμμή τους. Βραχυπρόθεσμα κινδυνεύουν από δηλητηρίαση από αλκοόλ, ενώ μακροπρόθεσμα ενδέχεται να αναπτύξουν καρδιακά ή ηπατικά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

CELEBS

Πάνος Μουζουράκης - Μαριλού Κόζαρη: Η αποκάλυψη για τη βάφτιση της κόρης τους

Η ατάκα του καλλιτέχνη που αιφνιδίασε τους ρεπόρτερ

CELEBS

Ελεονώρα Μελέτη: «Ως παρουσιάστρια βγάζω περισσότερα από ό,τι ένας ευρωβουλευτής»

Όσα είπε για την υποψηφιότητά της στον Νίκο Χατζηνικολάου