FOOD
Μελομακάρονο vs κουραμπιές
Σου λύνουμε το μεγάλο διατροφικό δίλημμα των γιορτών.
Στην πραγματικότητα θέλεις να τα φας όλα. Ό,τι υπάρχει στο όμορφα στολισμένο τραπέζι της μαμάς σου (που τα φυλάει για μέσα στις γιορτές) αλλά και ό,τι βλέπεις σε φούρνους/ζαχαροπλαστεία/ντελικατέσεν.
Από την άλλη, λες να συγκρατηθείς και να είσαι πιο επιλεκτική. Τι να προτιμήσεις όμως: μελομακάρονο ή κουραμπιέ;
Εγώ θα σου παρουσιάσω τα δεδομένα για να κάνεις το πιο γλυκό crash test, και μετά αποφασίζεις πού θα απλώσεις το χεράκι σου:
- Ο κουραμπιές, λευκός και φαινομενικά αθώος, είναι φουλ στη γεύση αλλά και στις θερμίδες, έχει πολλά κορεσμένα λιπαρά που κάνουν κακό στο καρδιαγγειακό σου σύστημα.
Οι ειδικοί λένε ότι εάν τους φας με μέτρο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όχι όμως 2-3 κάθε μέρα, έτσι;
1 κουραμπιές (40γρ.) έχει 240 θερμίδες και 9,2 λιπαρά (άφωνη έχω μείνει)
- Το μελομακάρονο είναι πιο υγιεινή επιλογή όταν φτιάχνεται με ελαιόλαδο αλλά όχι με βούτυρο, έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες.
1 μελομακάρονo (35 γρ.) έχει 190 θερμίδες
Όπως όλα δείχνουν κερδίζει το μελομακάρονο στο αιώνιο ντέρμπι. Αλλά, να σου πω κάτι; Γιατί να τα εκλογικεύουμε όλα και να επιλέγουμε λογιστικά τι θα φάμε και τι όχι; Εμένα μου αρέσουν οι κουραμπιέδες, βρε αδερφέ, και θα φάω. Αρκεί να μου χωράει το μαύρο φόρεμα του ρεβεγιόν.