Ποτέ δεν είναι αργά...  - AllYou.gr

Search

Ποτέ δεν είναι αργά... 

…για να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες και να σώσεις (και) την καρδιά σου! 

23 Ιουλίου 2014

Αυτό δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, σύμφωνα με την οποία φαίνεται πως η καρδιά συγχωρεί τους ενήλικες που αποφασίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία να προσέξουν την υγεία τους. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης οι ενήλικες που αποφασίζουν στην ηλικία των 30 ή 40 ετών να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής, μπορούν να ελέγξουν ή ακόμη και να αντιστρέψουν την εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από 5,000 εθελοντές σε δύο χρονικές στιγμές σε διάστημα 20 ετών. Οι παράγοντες/συμπεριφορές που χαρακτηρίστηκαν ως «υγιεινές» ήταν η ύπαρξη φυσιολογικού σωματικού βάρους, η απουσία καπνίσματος, η φυσική δραστηριότητα, η μη κατανάλωση αλκοόλ και η υγιεινή διατροφή. Στην αρχική αξιολόγηση, μόνο το 10% των εθελοντών δήλωσε συμμόρφωση και με τους πέντε παράγοντες, ενώ 20 χρόνια μετά το 25%, δηλαδή 1 στους 4 είχε προσθέσει τουλάχιστον έναν από τους πέντε παράγοντες/συμπεριφορές. Η υιοθέτηση κάθε επιπλέον παράγοντα στο διάστημα των 20 ετών σχετίστηκε με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης διαταραγμένων δεικτών καρδιαγγειακού κινδύνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα είναι σημαντικά καθώς καταργούν δύο δημοφιλείς μύθους: πρώτον, ότι η αλλαγή της συμπεριφοράς των ατόμων είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη και δεύτερον ότι στους ενήλικες η «ζημιά» έχει γίνει και δεν αντιστρέφεται. Από την άλλη βέβαια, η μελέτη έδειξε ότι το 40% των συμμετεχόντων εγκατέλειψε τουλάχιστον ένα παράγοντα/συμπεριφορά με την πάροδο του χρόνου κάτι το οποίο είχε αρνητικό αντίκτυπο στους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Συνεπώς οι «υγιεινές» συνήθειες/συμπεριφορές, ακόμη και όταν υιοθετούνται σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία, αρκεί να διατηρούνται μόνιμα.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

STAR STYLE

5 μυστικά για να ντυθείς και εσύ σαν την αγαπημένη σου σταρ

Αρκεί να «κλέψεις» τα στιλιστικά τους μυστικά για να αποκτήσεις και εσύ μια άψογη εμφάνιση!
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Τα πιο ωραία τατουάζ που έχουμε δει σε μοντέλα

Ψάχνεις ποιο θα είναι το επόμενο σχέδιο που θα "χτυπήσεις"; Πάρε έμπνευση!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Πως να σταματήσω την ακατανίκητη επιθυμία μου για γλυκό;»

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να βάλεις στοπ στα γλυκά και είναι όλοι νόστιμοι.
STAR STYLE

Οι 6 καλύτερες εμφανίσεις της Michelle Pfeiffer στην μεγάλη οθόνη

Η γνωστή ηθοποιός αποδεικνύει ότι μπορεί να υποστηρίξει άψογα όχι μόνο τους ρόλους που τις δίνονται, αλλά και τα τρελά outfits τους!
BEAUTY TIPS

Όλη η αλήθεια για την τριχόπτωση του φθινοπώρου

Δεν είναι μύθος, αλλά πραγματικότητα – και σήμερα μαθαίνεις πώς θα αντιμετωπίσουμε την… πτώση.
BEAUTY TIPS

To ένα πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ όταν ξεβάφεις τα νύχια σου

Αυτή η συνήθεια, σου κάνει τα νύχια πιο αδύναμα.