Skip to main content

FOOD

Famous diets: Διάσημες είναι, αποτελεσματικές είναι; 

9 σημάδια για να τις αναγνωρίσεις. 


Μαρία Μυλωνά

Οι τάσεις τις εποχής

Σχεδόν κάθε χρόνο, μια καινούργια «πιασάρικη» δίαιτα φέρνει τα πάνω κάτω στην επιστήμη της διατροφής, υποσχόμενη να σε βοηθήσει να διώξεις τα περιττά κιλά εύκολα και γρήγορα. Οι περισσότερες από αυτές τις δίαιτες αποκτούν ταχύτατα κοινό, κερδίζουν έδαφος (συχνά λόγω διάσημου προσώπου που τις εφάρμοσε) και το ίδιο γρήγορα ξεπερνούνται και χάνονται στα συρτάρια του γραφείου…

Στην κατηγορία των “trendy” διατροφών ανήκουν μεταξύ άλλων δίαιτες όπως: Ducan, Αλκαλική, «Παλεο-δίαιτα», Atkins, Ζώνης, της NASA, χημική κ.ο.κ. Χαρακτηριστικό των δημοφιλών διαιτών είναι ότι συνήθως είτε κυριαρχεί ένα τρόφιμο ή μια ομάδα τροφίμων, είτε απαγορεύονται συγκεκριμένες τροφές που θεωρούνται επιβλαβείς είτε, τέλος, δίνουν έμφαση στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών ως μέρος ενός γενικότερου τρόπου ζωής. Πώς θα μπορέσεις να τις ξεχωρίσεις και τι θα χρειαστεί να προσέξεις; Συνέχισε να διαβάζεις…

1. Μονοφαγίες: Μια δίαιτα που σου προτείνει να καταναλώσεις μόνο συγκεκριμένες τροφές δεν είναι μόνο βαρετή, αλλά και διατροφικά ανεπαρκής. Δεν μπορεί να σου προσφέρει όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου, όταν κατ’ επανάληψη καταναλώνεις τις ίδιες περιορισμένες τροφές. Σκέψου για παράδειγμα ότι υπάρχουν βιταμίνες και μέταλλα που μπορείς να βρεις μόνο σε ζωικά προϊόντα. Τα φρούτα και τα λαχανικά –που ναι μεν είναι σημαντικά για την υγεία σου- δεν μπορούν από μόνα τους να καλύψουν πλήρως τις διατροφικές σου ανάγκες.

2. Καλοί και κακοί συνδυασμοί τροφών: Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι συγκεκριμένοι συνδυασμοί τροφών μπορούν να σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Αν καταναλώνεις «λάθος» συνδυασμούς τρόφιμων –όπως υποστηρίζουν κάποιες δίαιτες- δεν θα προκληθεί γρηγορότερη αποθήκευση λίπους ή παραγωγή τοξινών στα κύτταρα του οργανισμού σου.

3. Πείνα, πείνα, πείνα: Μπορεί όταν κάνεις δίαιτα να νιώθεις ότι «πρέπει να πεινάσεις» για να καταλάβεις ότι προσπαθείς. Θα σε συμβούλευα να το αποφύγεις. Σκοπός μιας υποθερμιδικής δίαιτας δεν είναι να φας όσο γίνεται λιγότερο, αλλά τόσο όσο χρειάζεται το σώμα σου, διατηρώντας παράλληλα την ενέργεια που λαμβάνεις από τις τροφές χαμηλότερη από αυτή που καταναλώνεις με τις δραστηριότητές σου. Οι γυναίκες γενικά χρειάζονται τουλάχιστον 1200 θερμίδες την ημέρα, ενώ οι άνδρες τουλάχιστον 1400. Μη κάλυψη των διατροφικών σου αναγκών μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε υποσιτισμό. Εκτός αυτού, το να στερείς την τροφή από τον εαυτό σου, έχει και ψυχολογικές επιπτώσεις και μπορεί να σε οδηγήσει σε αδηφαγικά επεισόδια. Τέλος μπορεί να επηρεάσει και τη διάθεσή σου, αφού μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων μπορεί να σε κάνει να νιώθεις αδυναμία και υποτονικότητα ή ακόμα και θυμό.

4. Παραγκωνισμός της σωματικής δραστηριότητας: Προκειμένου να πετύχεις αυτό που ονομάζουμε «θερμιδικό έλλειμμα», δύο πράγματα μπορείς να κάνεις: να μειώσεις τις θερμίδες που λαμβάνεις από τις τροφές σου και να αυξήσεις αυτές που καταναλώνεις στις καθημερινές σου δραστηριότητες. Επειδή όμως όπως είπαμε προηγουμένως σκοπός δεν είναι να καταναλώνεις όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες, πάντα χρειάζεται ένας συνδυασμός δίαιτας και άσκησης. Άλλωστε, μελέτες έχουν δείξει ότι τα καλύτερα και πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα διατήρησης βάρους τα πετυχαίνουν άτομα που εντάσσουν τουλάχιστον 1 ώρα άσκησης τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Μέθοδοι αδυνατίσματος που δεν προάγουν με σαφήνεια την υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής, δεν πρέπει να τις θεωρείς αξιόπιστες. 

5. Συμπληρώματα διατροφής, βιταμινών και βοτάνων: Μια μέθοδος η οποία προτείνει τη χορήγηση ειδικών τροφών ή συμπληρωμάτων και διατείνεται ότι βοηθούν την προσπάθειά σου, δεν λέει όλη την αλήθεια. Μπορεί να σε βοηθούν να περιορίσεις άλλες τροφές που θα σου προσέφεραν περιττές θερμίδες, ωστόσο –μέχρι σήμερα- δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο, ρόφημα ή βότανο που αποδεδειγμένα και αδιαπραγμάτευτα να αυξάνει τον μεταβολικό σου ρυθμό ή να προάγει τη την καύση του λίπους. Υπάρχουν σχετικά φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά αυτά συνταγογραφούνται από γιατρούς και απευθύνονται κατά κόρον σε άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα λαμβάνεις χωρίς την υπόδειξη του γιατρού σου.

6. «Κάψιμο» λίπους από συγκεκριμένα σημεία του σώματος: Η τοπική σμίλευση του σώματος είναι ένα από τα μεγαλύτερα απωθημένα στις προσπάθειες ρύθμισης βάρους. Και ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που επικαλούνται διάφορες δίαιτες για να γίνουν ελκυστικές. Δεν μπορεί να σου εγγυηθεί κανείς ότι θα ξεφορτωθείς αποκλειστικά το λίπος από τα χέρια, την κοιλιά ή τους γοφούς. Όσο «εξειδικευμένη» κι αν χαρακτηρίζεται η προτεινόμενη διατροφή ή όσο κι αν χρησιμοποιούνται επιστημονικές ορολογίες για να σε εντυπωσιάσουν, η στοχευμένη καύση λίπους είναι αδύνατον να ελεγχθεί με τη διατροφή. Η μείωση του λιπώδους ιστού γίνεται από όλες τις αποθήκες λίπους του σώματος. Ο μόνος τρόπος για να επικεντρωθείς στη βελτίωση ενός συγκεκριμένου σημείου του σώματός σου, είναι ο συνδυασμός δίαιτας και άσκησης μαζί. 

7. Γρήγορα αποτελέσματα: Ένας από τους λόγους που οι «πιασάρικες» δίαιτες γίνονται δημοφιλείς είναι γιατί σου προδιαγράφουν από πριν πόσα κιλά θα χάσεις και μάλιστα σε πόσο χρόνο. Συνήθως, το διάστημα είναι πολύ σύντομο και η μείωση αρκετά μεγάλη, γι’ αυτό και είναι δελεαστικές. Η εβδομαδιαία μείωση 0,5-1 κιλoύ είναι ιδανική –όπως λένε οι επιστημονικές συστάσεις- ώστε η δίαιτα που κάνεις να είναι διατροφικά επαρκής. Μεγαλύτερη μείωση στο βάρος ανά εβδομάδα –ειδικά αν δεν σε παρακολουθεί ειδικός- είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συνοδεύεται από ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και απώλεια μυϊκής μάζας, που σημαίνει ότι θα καταπονηθεί η υγεία σου και θα μειωθεί ο μεταβολικός σου ρυθμός κάνοντάς την προσπάθειά σου να διατηρήσεις τα χαμένα κιλά ακόμα δυσκολότερη. 

8. Τα… ψιλά γράμματα: Μπορεί να έχει πέσει στα χέρια σου κάποια μέθοδος αδυνατίσματος που υπόσχεται ότι χρησιμοποιώντας το προϊόν της θα έχεις εντυπωσιακά καλύτερα αποτελέσματα απ’ ό,τι αν προσπαθούσες μόνος σου. Αυτό που ποτέ δεν διαφημίζεται και γράφεται μόνο στα ψιλά γράμματα είναι, ότι τέτοιου τύπου μέθοδοι βασίζονται πάντα «στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής». Με άλλα λόγια, όσο εσύ επικεντρώνεσαι στις ειδικές τροφές της μεθόδου και θαυμάζεις τα αποτελέσματα, όσα έχεις κερδίσει έχουν γίνει από την προσπάθεια που εσύ ασυναίσθητα κάνεις, κόβοντας τις «κακές» συνήθειες που σε είχαν οδηγήσει στο επιπλέον βάρος. Και η «μαγική» συνταγή έχει πετύχει! 

9. Και μετά τη δίαιτα, τι; Τελικά, κατάφερες και έπιασες τον στόχο σου με τη δίαιτα που έκανες για «χ» αριθμό εβδομάδων. Ήρθε λοιπόν η επόμενη μέρα. Χωρίς οδηγίες και πλάνο ώστε να μην ξαναπάρεις τα κιλά που δούλεψες σκληρά για να φύγουν… Μια δίαιτα που -ναι μεν- πετυχαίνει το σκοπό της, αλλά δεν προνοεί και δεν σε προετοιμάζει για το «μετά», έχει κάνει μόνο τη μισή δουλειά. Αυτό που ουσιαστικά είναι το ζητούμενο, δεν είναι μόνο να μειωθεί το βάρος σου, αλλά και να διατηρηθεί στο νέο, χαμηλότερο επίπεδο, μέσα από κατάλληλη εκπαίδευση και αναζήτηση ρεαλιστικών στόχων. 

Πηγή: http://www.mednutrition.gr/

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.