Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 λάθη που κάνουν όλες οι νέες μητέρες

Τα κάνεις κι εσύ; 


Μαρία Μυλωνά

Το να μαθαίνει μια γυναίκα να είναι μαμά, δεν είναι εύκολη υπόθεση και είναι πολλά τα συνηθισμένα λάθη που κάνει κάθε νέα μητέρα, στην προσπάθειά της να προσφέρει το καλύτερο στο μωρό της.

Στην πραγματικότητα τα λάθη δεν είναι τόσο άσχημα, αφού μας βοηθούν να μαθαίνουμε και να βελτιωνόμαστε. Όμως, είναι σίγουρα καλύτερα μερικές φορές να τα αποφεύγουμε.

Αν είστε νέα μαμά ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω λίστα με τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι νέες μαμάδες, ώστε να μπορέσετε να τα αποφύγετε:

1. Προσπαθείτε να ανακάμψετε πολύ γρήγορα

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν πολλές νέες μητέρες είναι ότι προσπαθούν να ανακάμψουν όσο πιο γρήγορα μπορούν από τον τοκετό στην προσπάθεια να αναλάβουν με πλήρεις δυνάμεις το μωρό τους. Πρόκειται για ένα πολύ συχνό λάθος που, όμως, πρέπει να αποφεύγεται. Η διαδικασία ανάκαμψης από το τοκετό θέλει το χρόνο της και μια γυναίκα δεν πρέπει να πιέζει το σώμα της να ανακάμψει πιο γρήγορα απ' όσο αυτό είναι έτοιμο να το κάνει.

2. Κόβετε τα νύχια του μωρού, όταν είσαι ξύπνιο

Είναι ένα άλλο κοινό λάθος που είναι καλό να αποφεύγετε. Είναι ασύγκριτα ευκολότερο να κόψει μια μαμά τα νύχια του μωρού όταν αυτό κοιμάται. Αντίθετα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ενώ το μωρό είναι ξύπνιο, γιατί έχει την τάση να κουνάει συνεχώς τα δαχτυλάκια του με αποτέλεσμα να καταλήγετε να τα... κυνηγάτε.

3. Υποτιμάτε τους εαυτό σας

Δυστυχώς πολλές νέες μητέρες το κάνουν. Είναι σίγουρο δύσκολο να μάθει κανείς να φροντίζει ένα μωρό όταν δεν το έχει ξανακάνει και πολλές νέες μαμάδες «κομπλάρουν» όταν έρχονται σε επαφή με την εμπειρία των μεγαλύτερων γυναικών ή αυτών που έχουν ήδη αναθρέψει παιδιά, αλλά θα πρέπει να θυμάστε πως κανείς δεν μπορεί να το κάνει καλύτερα για το μωρό σας απ' ότι εσείς.

Μην νομίζετε πως είστε κακή μητέρα αν κάνατε κάτι λάθος. Όλες αυτές οι έμπειρες μαμάδες γύρω σας, έχουν βρεθεί στη δική σας θέση πριν από εσάς. Το μωρό έχει ανάγκη την δική σας φροντίδα και την δική σας εμπιστοσύνη.

4. Αφήνετε τον μπαμπά απ' έξω

Πολλές γυναίκες κάνουν αυτό το λάθος, θεωρώντας πως η φροντίδα του μωρού είναι αποκλειστικά μητρική υπόθεση. Και μπορεί ο σύντροφός σας να μην λέει κάτι, αλλά θα πρέπει να καταλάβετε ότι ως γονιός έχει κι αυτός δικαίωμα να συμμετάσχει στη φροντίδα του μωρού. Δεν είναι μια υπόθεση ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας. Είναι μια υπόθεση ανάμεσα σε εσάς, εκείνον και το μωρό σας. Γι' αυτό λοιπόν, την επόμενη φορά που θα φροντίσετε το μωρό καλέστε τον κοντά σας και παροτρύνετε τον να ασχοληθεί με το μωρό.

5. Συνηθίζετε το μωρό σας σε μια μόνο πιπίλα

Μια μητέρα πρέπει να μάθει το μωρό της να συνηθίζει σε διαφορετικές πιπίλες. Δοκιμάστε να αλλάζετε την πιπίλα κάθε εβδομάδα, ώστε το μωρό σας να μην συνηθίσει μόνο σε ένα είδος. Εάν συνδεθεί με μία μόνο συγκεκριμένη πιπίλα θα είναι δύσκολο να βρείτε μία για να την αντικαταστήσετε γιατί το μωρό θα απορρίψει οποιαδήποτε άλλη. Αυτό είναι ένα από τα μαθήματα που μαθαίνει κανείς μόνο με την εμπειρία, επομένως τώρα που το διαβάζετε θα έχετε ένα πλεονέκτημα.

6. Διστάζετε να κάνετε ερωτήσεις

Συχνά οι νέες μητέρες δεν κάνουν ερωτήσεις, παρόλο που έχουν πολλές απορίες. Νομίζουν ότι θα φανούν οι ερωτήσεις τους ανόητες ή αφελείς. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν υπάρχει τέτοιου είδους ερώτηση σε ό,τι έχει να κάνει με τη φροντίδα του μωρού. Ρωτήστε για ότι θέλετε να μάθετε, είτε είναι ιατρικό θέμα και πρέπει να ρωτήσετε γι' αυτό τον παιδίατρο, είτε είναι κάτι πιο πρακτικό και πρέπει να ρωτήσετε μία πιο έμπειρη από εσάς μαμά.

7. Διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια

Εάν σχεδιάζετε να θηλάσετε μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια μικρο-προβληματάκια σε κάποια στιγμή. Πολλές μαμάδες ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια. Ίσως νοιώθουν πως ο θηλασμός μπορεί να έρθει φυσικά και πως θα βρεθούν σε δύσκολη θέση αν κάτι πάει στραβά. Όμως, δεν θηλάζουν όλες οι γυναίκες τόσο εύκολα και έτσι αν χρειαστείτε βοήθεια, μην φοβηθείτε να τη ζητήσετε.

Να θυμάστε το εξής: Δεν υπάρχει καμία τέλεια μητέρα. Υπάρχουν οι πολύ καλές μητέρες που προσπαθούν να γίνονται καθημερινά όσο το δυνατόν καλύτερες.

Πηγή: http://familylife.gr/

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.