Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

5 Μύθοι για την υγεία σου που ΠΡΕΠΕΙ να αγνοήσεις

Οι φήμες (μπορεί να) λένε...


Φύλλις Νικολάου

 

Μπορεί τα στρινγκ να δημιουργήσουν θερμό επεισόδιο και να αποτελέσουν αφορμή για ένα νέο πόλεμο του... κόλπου; Το eyeliner μπορεί να σου προκαλέσει ιγμορίτιδα; Και τελικά μπορείς να πίνεις αλκοόλ όταν παίρνεις αντιβίωση;

Παρακάτω θα βρεις απαντήσεις στην παραπληροφόρηση που δέχεσαι από μπερδεμένες φίλες και συγγενείς αλλά και όλη την αλήθεια για 5 διαδεδομένους αλλά πέρα για πέρα αναληθείς μύθους για την υγεία σου.

Μύθος#1: Μπορώ να πίνω αλκοόλ κανονικά ακόμα κι αν παίρνω αντιβίωση

Πράγματι δεν απαγορεύεται ρητά το αλκοόλ όταν λαμβάνεις κάποια θεραπευτική αγωγή και δεν είναι γιγάντιο σφάλμα αν υποπέσεις μια φορά (ή δύο φορές) στον πειρασμό. Ωστόσο, όταν παίρνεις αντιβίωση, είναι καλύτερο να το αποφεύγεις, καθώς δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει ο οργανισμός σου στην αλληλεπίδρασή τους. Κι αυτό γιατί, το αλκοόλ μπορεί να αναστείλλει στην απορρόφηση ή την αποτελεσματικότητα των συστατικών που περιέχει η αντιβίωση. Με κάποια συγκεκριμένα σκευάσματα, μάλιστα, ακόμα και μια γουλιά κρασί αρκεί για να σου προκαλέσει εξάψεις, ναυτία, πονοκεφάλους, ταχυπαλμίες και δύσπνοια. 

Μύθος#2: Τα στρινγκ προκαλούν κολπίτιδα

Μπορεί πολλές φίλες σου να σε προειδοποιούν για αυτό, αλλά δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να συνδέει αυτά τα εσώρουχα με αυτή τη γυναικολογική πάθηση. Ωστόσο, είναι θεωρητικά πιθανό, καθώς μιλάμε για μια λεπτή λωρίδα υφάσματος που εφάπτεται του πρωκτού και επεκτείνεται προς την «ευαίσθητη περιοχή» ευνοώντας τη μεταφορά επικίνδυνων βακτηρίων και αυξάνοντας τις πιθανότητες λοίμωξης. Ακόμα πιο εύκολο είναι να δημιουργηθούν ερεθισμοί από στενό ύφασμα στην ευαίσθητη επιδερμίδα του κόκυγγα. Αν δεν νιώθεις κάποια ενόχληση λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας επίσημος ιατρικός λόγος να το αποφεύγεις. Ωστόσο, καλό είναι να προτιμάς τα βαμβακερά εσώρουχα που είναι πιο φιλικά προς το δέρμα. Και κάτι ακόμα: λόγω της «ιδιαίτερης» φύσης του, τα στρινγκ απαιτούν πολύ καλό πλύσιμο. Οι ειδικοί, μάλιστα, συστήνουν να τα πλένεις στους 60 βαθμούς και να τα σιδερώνεις ενώ, τέλος, επισημαίνουν να προτιμάς κάτι πιο... συντηρητικό όταν γυμνάζεσαι και όταν κοιμάσαι.

Μύθος#3: Μπορώ να φάω κάτι που έπεσε στο πάτωμα αρκεί να το σηκώσω αμέσως

Ξέχνα το! Ο περίφημος «Κανόνας των Πέντε Δευτερολέπτων» είναι τόσο αληθινός όσο και ο Άγιος Βασίλης! Το φαγητό που πέφτει σε λερωμένη επιφάνεια «αρπάζει» αμέσως τα βακτήρια. Με άλλα λόγια, όσο γρήγορα κι αν σηκώσεις το τοστάκι σου από το πάτωμα του γραφείου, η επόμενη κίνηση είναι μόνο μία: να το πετάξεις στο καλάθι. Και δεν το λέμε εμείς αλλά οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Clemson, οι οποίοι μόλυναν διάφορες επιφάνειες (κεραμικό πλακάκι, παρκέ και χαλί) με σαλμονέλα. Στη συνέχεια, έριξαν πάνω τους ζαμπόν και ψωμί και τα άφησαν εκεί από 5 έως 60 δευτερόλεπτα. Σε 5 δευτερόλεπτα και τα δύο τρόφιμα είχαν μαζέψει γύρω στα 1.800 βακτήρια, ενώ 55 δευτερόλεπτα μετά την... πτώση, το νούμερο αυτό είχε δεκαπλασιαστεί.

Μύθος#4: Μπορείς να κολλήσεις κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) από την τουαλέτα

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν επιβιώνουν μακριά από το σώμα μας για μεγάλη χρονική περίοδο και –κυρίως– δεν ζουν πάνω σε μία κρύα επιφάνεια, όπως το κάθισμα μιας λεκάνης. Επίσης, τα ΣΜΝ χρειάζονται ζεστό κι υγρό περιβάλλον για να αναπτυχθούν ενώ δεν μεταδίδονται μέσω των ούρων, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες να τα κολλήσεις από οποιονδήποτε χρησιμοποίησε την τουαλέτα πριν από εσένα να είναι εξαιρετικά απίθανες. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι οι κοινόχρηστες τουαλέτες δεν απαιτούν την προσοχή σου, μιας και ευνοούν την ανάπτυξη άλλων μικροβίων που μεταδίδονται από το δέρμα (π.χ. γαστρεντερίτιδα)

Μύθος#5: To eyeliner προκαλεί ιγμορίτιδα

Όχι, σήμερα δεν χωρίζεις με το eyeliner σου ούτε γράφεις την τελευταία σελίδα με την αγάπη σου για το Cat Eye. Για να σου προκαλέσει ιγμορίτιδα, το eyeliner πρέπει να εισχωρήσει στο ιγμόρειο σου και να παγιδευτεί εκεί, πράγμα εξαιρετικά απίθανο να συμβεί. Αν παρατηρήσεις ότι το eyeliner σου σού προκαλεί ερεθισμό στα μάτια και τη μύτη, πιθανότατα πρόκειται για αλλεργική αντίδραση και καλό είναι να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.