ΕΤΣΙ θα κάνεις το 24ωρο σου πιο... πράσινο (και υγιεινό) - AllYou.gr

Search

ΕΤΣΙ θα κάνεις το 24ωρο σου πιο... πράσινο (και υγιεινό)

Ήρθε η στιγμή να αλλάξεις συνήθειες!

> ΥΓΕΙΑ ::
29 Οκτωβρίου 2015

08.00

Ξύπνα με το παραδοσιακό… ντριιν! Βγάλε από την πρίζα το ηλεκτρονικό ξυπνητήρι και στη θέση του τοποθέτησε ένα κουρδιστό ρολόι, που δεν καταναλώνει καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα.

08.30

Ώρα για… νερό. Κατανάλωσέ το με μέτρο. Μην το αφήνεις  να τρέχει όση ώρα ξυρίζεσαι ή βουρτσίζεις τα δόντια σου. Αν έχεις ηλιακό θερμοσίφωνα (και έχει ήλιο), τότε έχεις ζεστό νερό και για το πρωινό σου μπάνιο και φροντίζεις το περιβάλλον, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

09.00

Ώρα να ξεκινήσεις για τη δουλειά; Αφήσε το αυτοκίνητο και μετακινηνήσου με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το 80% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα οφείλεται στην κυκλοφορία των οχημάτων. Αν ο χώρος εργασίας σου βρίσκεται κοντά στο σπίτι, το ποδήλατο είναι άλλη μια λύση φιλική προς το περιβάλλον, που ταυτόχρονα σε γυμνάζει. 

18.00

Η στιγμή για τα απαραίτητα ψώνια της ημέρας έφτασε. Πάρε την πάνινη τσάντα και πήγαινε με τα πόδια στο γειτονικό σουπερμάρκετ. Διάβασε με προσοχή τις ετικέτες των τροφίμων και κυρίως τα ψιλά γράμματα, προσέχοντας να μην περιέχουν μεταλλαγμένα υλικά. Έτσι, ξέρεις τι καταναλώνετε. Προτίμησε  προϊόντα σε γυάλινες ή χάρτινες συσκευασίες, που ανακυκλώνονται.  

19.00 

Επιστροφή στο σπίτι. Προτού αρχίσεις το μαγείρεμα, έχε πάντα στο μυαλό σου τις εξής συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας: Βάλε στο μάτι μια κατσαρόλα που εφαρμόζει ακριβώς στην εστία της κουζίνας και σκέπασέ την κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Κλείσε το μάτι δέκα λεπτά προτού ετοιμαστεί το φαγητό. Έχε υπόψη σου ότι παραμένει ζεστό για 10-15 λεπτά. 

20.00

Τελειώνοντας το μαγείρεμα, διαχώρισε τα υλικά που θα τοποθετήσεις στον κάδο ανακύκλωσης και βάλε τα σε ξεχωριστή τσάντα. Αν έχεις κομποστοποιητή για τα οργανικά απορρίμματα, όχι μόνο μειώνεις τα σκουπίδια σου, αλλά έχεις και ένα λίπασμα εξαιρετικής ποιότητας για τα φυτά του κήπου σου. 

20.30

Έχεις άπλυτα ρούχα; Βάλε ένα γρήγορο πλυντήριο. Τα ρούχα σου θα καθαρίσουν τέλεια ακόμη και στο γρήγορο πρόγραμμα. Χωρίς πρόπλυση, σε χαμηλή θερμοκρασία (30°C) και με γεμάτο τον κάδο του πλυντηρίου εξοικονομείς πάνω από το 50% της ενέργειας σε κάθε πλύση. 

21.30

Χαλάρωσε βλέποντας την αγαπημένη ου σειρά ή ταινία. Δεν χρειάζονται φώτα, ο χώρος φωτίζεται από την τηλεόραση. Μόλις έρθει η ώρα του ύπνου, κλείσε την τηλεόραση από τον κεντρικό διακόπτη και όλα τα φώτα του σπιτιού. 

 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!