Είσαι.. κρυουλιάρα; ΑΥΤΟ φταίει - AllYou.gr

Search

Είσαι.. κρυουλιάρα; ΑΥΤΟ φταίει

Ή αλλιώς, γιατί κάποιοι κρυώνουν περισσότερο από τους άλλους.  

> ΥΓΕΙΑ ::
09 Δεκεμβρίου 2015

Ακόμη και τώρα το χειμώνα δεν κρυώνουμε όλοι το ίδιο. Άλλοι ανεβάζουν το θερμοστάτη του καλοριφέρ και άλλοι κυκλοφορούν με το πουκαμισάκι! Έχετε αναρωτηθεί γιατί κάποιοι άνθρωποι κρυώνουν περισσότερο ή λιγότερο από τους άλλους;

Το θερμορυθμιστικό κέντρο του οργανισμού, ο βιολογικός “θερμοστάτης” που βρίσκεται στον εγκέφαλο όπου ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σώματός μας είναι αυτό που καθορίζει αν ζεσταινόμαστε ή κρυώνουμε.

Ο βασικός ρόλος του θερμορυθμιστικού κέντρου είναι να διατηρεί σταθερή την εσωτερική θερμοκρασία του οργανισμού. Αυτό είναι απαραίτητο για να λειτουργούν σωστά όλα τα συστήματα και να ολοκληρώνονται οι λειτουργίες και βιοχημικές διαδικασίες των κυττάρων.

Ένας δεύτερος ρόλος του θερμορυθμιστικού κέντρου είναι να αντιλαμβάνεται τις διαφορές στη θερμοκρασία έτσι ώστε ο οργανισμός μας να πάρει τις κατάλληλες προφυλάξεις. Γι’ αυτό όταν ανιχνεύει περισσότερη ζέστη δίνει το σήμα της κατανάλωσης περισσότερων υγρών ή όταν ανιχνεύει κρύο, δίνει το σήμα της κατανάλωσης περισσότερων λιπαρών τροφών.

Ποιοι κρυώνουν περισσότερο; 

Στατιστικά οι γυναίκες αντιλαμβάνονται καλύτερα τα μηνύματα για την αλλαγή της θερμοκρασίας που στέλνει ο οργανισμός τους. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό σχετίζεται κυρίως με τις ορμόνες, παίζει όμως ρόλο και ο χαμηλότερος μυικός τόνος των γυναικών συγκριτικά με τους άντρες.

Διαφορετική αίσθηση του κρύου από τους ενήλικες έχουν τα βρέφη και μωρά. Στην περίπτωση αυτή οι λόγοι είναι καθαρά οργανικοί, αφού στα βρέφη το θερμορυθμιστικό σύστημα δεν έχει ωριμάσει ακόμη ώστε να μπορεί να “προειδοποιεί” τον οργανισμό για τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Γι’ αυτό και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στην έκθεσή τους στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Η σχετική θερμοκρασία

Παρότι το θερμόμετρο μπορεί να λέει έναν συγκεκριμένο αριθμό, δεν είναι απαραίτητο ότι αυτή είναι η θερμοκρασία που όντως αντιλαμβανόμαστε. Η αίσθηση της θερμοκρασίας έχει να κάνει με την πραγματική θερμοκρασία, την υγρασία και τον αέρα. Γι’ αυτό και η αίσθηση του κρύου είναι εντονότερη όταν παράλληλα με τις χαμηλές θερμοκρασίες συνυπάρχουν υγρασία και άνεμος, ενώ η ίδια χαμηλή θερμοκρασία είναι καλύτερα ανεκτή όταν λείπουν τα άλλα δυο στοιχεία.

Πηγή:  http://www.iatrikanea.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Αυτές είναι οι ξανθές αποχρώσεις που πρέπει να δοκιμάσεις

Οι αγαπημένες σου σταρ σου δείχνουν διαφορετικούς τρόπους για να τολμήσεις και εσύ στα μαλλιά σου το ξανθό.
ΥΓΕΙΑ

6 απλοί τρόποι να κάνεις τη ζωή σου πιο ποιοτική

Μικρές αλλαγές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα σου.
ΕΓΩ

Ποια όνειρα μαρτυρούν ότι είσαι στρεσαρισμένη

Οι ειδικοί μας αποκαλύπτουν πέντε συνηθισμένα σενάρια που αποτελούν ενδείξεις άγχους.
FASHION NEWS

Το φετινό γούρι του οίκου Zolotas έχει κάτι από Οδύσσεια

Η Calypso σε καλεί να υποδεχτείς τη νέα χρονιά κάνοντας το δικό σου εσωτερικό ταξίδι αναζήτησης.
ΟΜΟΡΦΙΑ

5 ατάκες της Coco Chanel που μπορείς να διαβάζεις κάθε πρωί

Σοφά λόγια της γνωστής σχεδιάστριας. Μήπως να την ακούσεις;
ΣΧΕΣΕΙΣ

4 πράγματα που μάλλον δε θα αλλάξει για χάρη σου

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα, δείχνει ποια "θέλω" σου μπορούν να σας οδηγήσουν στο χωρισμό.