Δεν θα πιστεύεις ποιο φρούτο καταπολεμά το AIDS - AllYou.gr

Search

Δεν θα πιστεύεις ποιο φρούτο καταπολεμά το AIDS

Μπανάνα vs. HIV, σημειώσατε νίκη!

> ΥΓΕΙΑ ::
02 Μαρτίου 2016

Θα περίμενε κανείς ότι το απόλυτο όπλο ενάντια στο ιό HIV θα βρίσκεται καλά κρυμμένο στη φόρμουλα κάποιου ερευνητικού εργαστηρίου σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος της γης. Νέες έρευνες, όμως, δείχνουν ότι το κλειδί για τη λύση του μυστηρίου βρίσκεται σε ένα νοστιμότατο και ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο με πολλές – όπως αποδεικνύεται- προστατευτικές ιδιότητες. Ο λόγος για τις μπανάνες, μιας και -σύμφωνα με τους επιστήμονες- μια χημική ουσία που περιέχεται σε αυτές μπορεί να βάλει στοπ στην μετάδοση του ιού HIV.

Σε πειράματα, οι ερευνητές του πανεπιστημίου Michigan ανακάλυψαν ότι μια λεκτίνη που ονομάζεται BanLec, είναι το ίδιο ισχυρή με δυο υπάρχοντα φάρμακα για τον ιό του HIV. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η επινόηση φθηνών θεραπειών με βάση το συστατικό αυτό, θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές, μιας και αυτό αποδείχθηκε ότι μπορεί να εμποδίσει τη μόλυνση των κυττάρων με τον ιό HIV, εμποδίζοντας την είσοδό του στο εσωτερικό τους.

Πώς το καταφέρνει; Το BanLec ανήκει στις λεκτίνες – μία ομάδα φυσικών χημικών ουσιών, που υπάρχουν στα φυτά και τα προστατεύουν από τις μολύνσεις. Το πρόβλημα με ορισμένα φάρμακα κατά του HIV είναι πως ο ιός μεταλλάσσεται και γίνεται ανθεκτικός, μια διαδικασία που γίνεται πιο δύσκολη εν τη παρουσία λεκτινών. Οι λεκτίνες μπορούν να ενωθούν με τα σάκχαρα που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του «φακέλου» του ιού HIV και φαίνεται ότι χρειάζονται πολλαπλές μεταλλαγές του ιού για να τις ξεπεράσει. Έτσι, όταν το BanLec επικολλάται στην πρωτεΐνη gp120, μπλοκάρει την είσοδο του ιού στον οργανισμό. 

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να τροποποιήσουν το BanLec για να είναι πιο κατάλληλο για τον ανθρώπινο οργανισμό και πιστεύουν ότι θα μπορεί να χορηγείται μόνο του ή σε συνδυασμό με αντιρετροϊκά φάρμακα για να προστατεύει από τον ιό HIV.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!